Nie odnaleziono pliku "/casper/vmlinuz.efi" unligned pointer 0x60efae33

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
baqu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Nie odnaleziono pliku "/casper/vmlinuz.efi" unligned pointer 0x60efae33

Post autor: baqu »

Witam chciałem dodać do gruba(wersja 2) Hirensa jako obraz iso z dysku. Poczytałem i znalazłem parę informacji: http://www.ubuntu-pomoc.org/uruchomieni ... omu-grub2/ . Tym pierwszy sposobem tzn kiedy instaluje grlmrescueboot i kopiuje pliki przy wyborze botowania wchodzi w dana opcje ale sie zapętla i wraca ponownie do wyboru systemu. Drugi sposób kiedy ręcznie wpisuje ścieżkę do pliku iso, grub przy botowaniu wywala mi błąd wymieniony wyżej w temacie. Czy ma ktoś jakieś pomysły? Ewentualnie zna ktoś jakiś tutorial gdzie mógłbym się czegoś dowiedzieć więcej na ten temat? Dzięki za pomoc!
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Nie odnaleziono pliku "/casper/vmlinuz.efi" unligned pointer 0x60efae33

Post autor: marcin1982 »

Może to i trochę karkołomne, ale zamontuj lokalnie obraz Hiren's i poszukaj pliku syslinux.cfg. Tam będą ścieżki odpowiadające linuksowej nomenklaturze KERNEL, INITRD itd. Kuku polega na tym, że musiałbyś dla każdej z pozycji dopasować te wpisy bootloadera syslinux do składni Grub2.
infort
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nie odnaleziono pliku "/casper/vmlinuz.efi" unligned pointer 0x60efae33

Post autor: infort »

Nic dziwnego, że Ci się nie udało, Hiren's jest oparty na Knopixie, tam nie ma wogóle czegoś takiego jak plik casper i wszelkie poradniki dotyczące ubuntu będą bezuzyteczne.
Samo iso Hiren'sa nie jest typowe, tam są elementy Windowsa, dosa, nie tylko linux. Z tego co pamiętam trzeba by to iso rozpakować (wyciągnąć pliki do osobnego katalogu) i próbować przez chainloading w grubie - chodzi o plik isolinux.bin, tam wogóle to wszystko oparte jest na starej składni, samo iso ma własne menu i to nie jest grub2.
Jeśli to chcesz odpalać z pendrive to zainteresuj się programem Multisystem, tam w łatwy sposób dodasz do gruba praktycznie dowolne iso.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04

www.bezpieczneubuntu.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”