Nagły brak dźwięku w laptopie HP 6730s

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
87Marek87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Nagły brak dźwięku w laptopie HP 6730s

Post autor: 87Marek87 »

Witam

Tak jak w temacie posiadam ubuntu 14.04 i wystąpił u mnie nagły brak dźwięku w laptopie HP 6730s... ale może od początku ... problem pojawia się u mnie już drugi raz za pierwszym razem pomógł restart laptopa .... za drugim razem już nic nie pomaga:( .... a mianowicie problem wygląda następująco... brak dźwięku w wbudowanych głośnikach laptopa... głos dostępny jest jedynie przez słuchawki przez port mini jack...

problem wystąpił w chwili: oglądałem film gdzie do laptopa pod port mini jack miałem podpiętą wieżę z głośnikami zewnętrznymi po ich odłączeniu nastąpił brak dźwięku w głośnikach laptopa tak jak by system nie przełączył portów .... z mini jacka na głośniki ....

w ustawieniach dźwięku tak samo jak w alsamixer wszystkie suwaki są na maxa ustawione w pulse audio też jest wszystko dobrze ustawione i według niego dźwięk wydobywa się i jest transmitowany .... skończyły mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu i tutaj proszę Was o jakieś podpowiedzi i pomoc :) z góry dziękuje :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Nagły brak dźwięku w laptopie HP 6730s

Post autor: bear7 »

To zanim zaczniemy dłubać w systemie, sprawdź może, czy nie jest to awaria sprzętowa. Jak masz dostęp do Windowsa, to sprawdź, czy głośniki działają. Jak nie masz Windowsa, to uruchom Ubuntu z nośnika instalacyjnego w trybie "wypróbuj Ubuntu" i sprawdź, czy głośniki działają.

Uruchom terminal i klepnij w nim:

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
Naciśnij F5 i sprawdź, czy któryś z kanałów nie jest wyciszony/wyłączony.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
87Marek87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

głośniki działają na pewno zostały już sprawdzone na innym systemie.... co do alsamixer wszystkie suwaki są na maxa ustawione i wszystko jest włączone
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

To teraz pora na kolejny test. Utwórz w systemie nowego użytkownika z uprawnieniami administratora (nie używaj konta gościa - nie jest ono miarodajne), zaloguj się na to nowe konto i sprawdź, czy i na tym koncie występuje problem z dźwiękiem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
87Marek87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dziś głośniki same z siebie zaczęły działać ... jednakże po jakimś czasie dźwięk znowu zamilkł :( ... ale zauważyłem iż problem ten pojawił się w chwili kiedy wyciszyłem dźwięk na chwile używając klawiszy funkcyjnych laptopa... gdy chciałem włączyć dźwięk ponownie ... już nic nie reaguje ... pomimo iż wszystkie ustawienia pokazują iż dzwięk jest włączony to niewydobywa się on z głośników ...
jabłek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: jabłek »

Próbowałeś wyłączyć funkcję auto-mute w alsie?

Kod: Zaznacz cały

sudo /usr/bin/amixer -c 0 sset "Auto-Mute Mode" Disabled
87Marek87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tak funkcja jest wyłączona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”