Ubuntu 14.10 nie bootuje z pendrive
Ubuntu 14.10 nie bootuje z pendrive
Nagrałem pendrive poprzez Asystent nośnika rozruchowego. Próbuje uruchomic system i wyskakuje taki tekst:
Missing parameter in configuration file keyword path gfxboot.c32 not a com32r image boot.
Spotkał się ktoś z takim błędem?
Missing parameter in configuration file keyword path gfxboot.c32 not a com32r image boot.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 14.10 nie bootuje z pendrive
To jest właśnie skutek sztywnych terminów wypuszczania nowych wersji i prawdopodobnie zbyt małej ilości ludzi ogarniających temat. Canonical się nie popisał w tej sprawie.
Póki tego nie naprawią, musisz użyć do utworzenia liveusb 14.10 tej samej wersji, czyli albo najpierw wypal DVD, albo zrezygnuj z usb-creatora i uzyj innego narzędzia.
Najciekawsze jest to, że bug zgłoszony był od dawna, wraca co jakiś czas i nikt z tym nic nie potrafi zrobić.Due to changes in syslinux, it is not currently possible to use usb-creator from 14.04 and earlier releases to write USB images for 14.10; we believe that it is also not possible to use usb-creator from a 14.10 system to write USB images for earlier releases. For now the workaround is to use a matching release of Ubuntu to write the images, but we intend to issue updates soon to work around this incompatibility
Póki tego nie naprawią, musisz użyć do utworzenia liveusb 14.10 tej samej wersji, czyli albo najpierw wypal DVD, albo zrezygnuj z usb-creatora i uzyj innego narzędzia.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
A ja próbowałem też przez windowsowy program Linux Live USB Creator, i nawet wersje 32-bitową, próbowałem, wersje z Kubuntu próbowałem i dalej to samo. 
EDIT:skorzystałem z tego poradnika http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st13150486
tzn. wpisałem 'help' potem wcisnąłem enter z wystartowało. Dziwne ale działa.

EDIT:skorzystałem z tego poradnika http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st13150486
tzn. wpisałem 'help' potem wcisnąłem enter z wystartowało. Dziwne ale działa.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Mając pod ręką dowolny system Uniksowy, najwygodniejszym narzędziem do nagrywania bootowalnych ISO jest dd:
Dla GNU dd (w praktyce prawie każda dystrybucja Linuksa):
<X> zastąp przez literę dysku. Nie ma tam numeru partycji.
Dla BSD dd (systemy BSD, oraz n.p. Mac OS X) składnia się różni w zależności od używanego systemu, n.p. to jest poradnik dla OS X.
Dla GNU dd (w praktyce prawie każda dystrybucja Linuksa):
Kod: Zaznacz cały
sudo dd bs=4M if=/ścieżka/do/pliku.iso of=/dev/sd<X> && sync
Dla BSD dd (systemy BSD, oraz n.p. Mac OS X) składnia się różni w zależności od używanego systemu, n.p. to jest poradnik dla OS X.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Gdy pojawi się błąd, naciśnij przycisk TAB, klepnij live, potwierdź enterem. (Też miałem ten błąd, a tej rady udzielił bear7 i pomogła u mnie)akro pisze:Nagrałem pendrive poprzez Asystent nośnika rozruchowego. Próbuje uruchomic system i wyskakuje taki tekst:
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!