Microsoft Camera HD 3000 spowalnia start Ubuntu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Microsoft Camera HD 3000 spowalnia start Ubuntu

Post autor: Hindenburg »

Witam wszystkich.Mam kamerkę jak w tytule,która podłączona do gniazda USB spowalnia start systemu.Kiedy nie jest podłączona,moje Kubuntu startuje błyskawicznie i bez zawirowań.Myślę że problem tkwi w karcie dźwiękowej tej kamerki,ponieważ ma wbudowany mikrofon.Do jądra 3.8x było wszystko super.Cyrk zaczął się po pojawieniu jądra 3.10.Może ktoś wie jak zlokalizować problem?Próbowałem róznych ustawień w KMix i nic nie pomaga.Sprawa dotyczy również innych dystrybucji z jądrami od 3.10.Kamerka jest fajna,bo można komfortowo prowadzić rozmowy na Skype,jeżeli wszystko działa.Nie chcę odinstalowywać Pulse Audio i zastępować go Alsą,jak niektórzy za pewne zasugerują,ponieważ Pulse działa u mnie Perfect.Babol tkwi w nowszych Kernelach.Może ktoś wie jak to obejść,może jakaś łatka?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Re: Microsoft Camera HD 3000 spowalnia start Ubuntu

Post autor: enedil »

Uzupełnij swój wpis odpowiednimi spacjami - powinna być jedna po każdym znaku interpunkcyjnym.

Zainstaluj bootchart i wrzuć na jakiś hosting wygenerowane zdjęcie.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
Hindenburg
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Microsoft Camera HD 3000 spowalnia start Ubuntu

Post autor: Hindenburg »

Teraz to mam fajny problem.Kamerka raz uruchamia się a raz nie.Praktycznie Skype nie działa z wideo i audio.Ta kamerka wcześniej bardzo fajnie działała ale na Kubuntu 13.10.System 14.04 chodzi bajecznie szybko i stabilnie ale wielkim minusem jest obsługa tej kamerki.Podłączyłem taką kamerkę z Biedronki i startuje od pierwszego strzała i Skype i inne aplikacje wykorzystujące kamerkę,ale ona nie posiada wbudowanego mikrofonu i nie dorasta do piet pod względem jakości obrazu i jasności tej HD-3000.Mam kupować do każdej nowej wersji Ubuntu/Kubuntu nową kamerkę?Mam na drugim komputerze zainstalowanego Ubuntu Gnome 14.10 (Unity nie trawię).Tam też ta kamerka startuje bardzo wolno ale normalnie działa pod Skype.Inna ciekawostka to Xsane,pod środowiskiem Gnome błyskawicznie wykrywa sieciowy skaner,a pod Kubuntu myśli i myśli.Szkoda mi rezygnować z KDE bo jest bardzo piękne i szybkie,szybsze od Gnome i Unity.Używałem już różnych komend odpalających Skype i nadal startuje obraz wtedy,kiedy mu się podoba :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”