Instalacja ubuntu 14.04 obok win 7 64bit na laptopie HP dv6-3290ew
-
- Piegowaty Guziec
Instalacja ubuntu 14.04 obok win 7 64bit na laptopie HP dv6-3290ew
Witam,
Od kilku dni walczę z instalacja systemu ubuntu obok windowsa 7 64bit na laptopie hp dv6-3290ew.
Po przeczytaniu wielu poradników i postów moją ostatnią deską ratunku jest właśnie to forum.
Mianowicie pobrałem z domowej strony ubuntu najnowszą wersje systemu 14.04 w wersji 64bit, a następnie wypaliłem obraz iso na płycie DVD.
Po ustawieniu odpowiedniej kolejności w biosie uruchomił mi się instalator ubuntu. Po wybraniu odpowiednich opcji dochodzę do etapu wyboru rodzaju instalacji. Niestety moim oczom ukazuje się taka okrojona wersja.
Konkretnie nie pojawia mi się opcja instalacji ubuntu obok lub wewnątrz windows,
Postanowiłem wtedy wydzielić nową partycje zmniejszając największą.
Program do dzielenia partycji od ubuntu przedstawił sytuację w ten sposób:
Po wybraniu największej partycji sda2 kliknąłem przycisk change aby zmienić rozmiar partycji, po wybraniu ok. 20gb i zatwierdzeniu operacji wyskakuje mi taki komunikat:
Dodam, że próby zainstalowania ubuntu w wersjach 21.04 32bit, 12.04 64bit 14.04 32bit oraz instalacji z pendrive zakończyły się tym samym.
O dziwo ubuntu bez problemu uruchamia się w testowej wersji.
Odpada instalacja samego linuxa ponieważ windows jest mi potrzebny.
Z góry dziękuję osobą chcącym udzielić mi pomocy z instalacja ubuntu obok lub wewnatrz windows.
Pozdrawiam.
Od kilku dni walczę z instalacja systemu ubuntu obok windowsa 7 64bit na laptopie hp dv6-3290ew.
Po przeczytaniu wielu poradników i postów moją ostatnią deską ratunku jest właśnie to forum.
Mianowicie pobrałem z domowej strony ubuntu najnowszą wersje systemu 14.04 w wersji 64bit, a następnie wypaliłem obraz iso na płycie DVD.
Po ustawieniu odpowiedniej kolejności w biosie uruchomił mi się instalator ubuntu. Po wybraniu odpowiednich opcji dochodzę do etapu wyboru rodzaju instalacji. Niestety moim oczom ukazuje się taka okrojona wersja.
Konkretnie nie pojawia mi się opcja instalacji ubuntu obok lub wewnątrz windows,
Postanowiłem wtedy wydzielić nową partycje zmniejszając największą.
Program do dzielenia partycji od ubuntu przedstawił sytuację w ten sposób:
Po wybraniu największej partycji sda2 kliknąłem przycisk change aby zmienić rozmiar partycji, po wybraniu ok. 20gb i zatwierdzeniu operacji wyskakuje mi taki komunikat:
Dodam, że próby zainstalowania ubuntu w wersjach 21.04 32bit, 12.04 64bit 14.04 32bit oraz instalacji z pendrive zakończyły się tym samym.
O dziwo ubuntu bez problemu uruchamia się w testowej wersji.
Odpada instalacja samego linuxa ponieważ windows jest mi potrzebny.
Z góry dziękuję osobą chcącym udzielić mi pomocy z instalacja ubuntu obok lub wewnatrz windows.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, 20:30 przez milofreeride, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Problem z instalacja ubuntu obok win 7 na laptopie HP
Zapoznaj się z regulaminem forum i popraw tytuł wątku zgodnie z informacją w poniższych ramkach:
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEMZwróć uwagę głównie na słowa, których używaszTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Co siedzi w tym laptopie: tradycyjny BIOS, czy nowoczesne UEFI?
Gdy Ubuntu jest uruchomione z nośnika instalacyjnego w trybie "wypróbuj Ubuntu", uruchom terminal, klepnij poniższe polecenia i pokaż ich wyniki:
Wyniki poleceń umieść na forum w znacznikach CODE.
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEMZwróć uwagę głównie na słowa, których używaszTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Co siedzi w tym laptopie: tradycyjny BIOS, czy nowoczesne UEFI?
Gdy Ubuntu jest uruchomione z nośnika instalacyjnego w trybie "wypróbuj Ubuntu", uruchom terminal, klepnij poniższe polecenia i pokaż ich wyniki:
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
sudo parted -l
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Instalacja ubuntu 14.04 obok win 7 64bit na laptopie HP dv6-3290ew
wykonałem twoje polecenia, jednak nie mogłem uruchomić firefoxa w ubuntu więc mam nadzieje, że nikt się nie obrazi gdy wstawię wyraźne zdjęcie terminala zamiast przepisywać wszystko ręcznie do znaczników CODE
W laptopie siedzi tradycyjny BIOS
W laptopie siedzi tradycyjny BIOS
-
- Przyjaciel
Porównaj raz jeszcze polecenia, które ja Ci podałem, a które ty wklepałeś w oknie terminala. Terminal zresztą podpowiada Ci, że wklepane przez Ciebie polecenia są niepoprawne.
Tam jest mała literka "l" (jak Licheń), a nie cyfra jeden.
Poza tym, to co terminal wypluwa, to zwykły tekst. Jak nie masz połączenia w trybie LiveCD, to zaznacz cały tekst z okna terminala i zapisz do pliku tekstowego, przenieś plik na pendrive i już z poziomu WIndowsa, wrzuć zawartość pliku (nie plik) na forum pomiędzy znacznikami CODE.
Tam jest mała literka "l" (jak Licheń), a nie cyfra jeden.
Poza tym, to co terminal wypluwa, to zwykły tekst. Jak nie masz połączenia w trybie LiveCD, to zaznacz cały tekst z okna terminala i zapisz do pliku tekstowego, przenieś plik na pendrive i już z poziomu WIndowsa, wrzuć zawartość pliku (nie plik) na forum pomiędzy znacznikami CODE.
-
- Piegowaty Guziec
Miałem problemy z uruchomieniem płyty dlatego dopiero teraz piszę.
Pod spodem wklejam kopię z terminala:
-- 23 paź 2014, o 21:27 --
jakieś sugestie w związku z komendami? ktoś potrafi mi pomóc?
Pod spodem wklejam kopię z terminala:
sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x909c9195
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 409599 203776 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 409600 923928575 461759488 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 923928576 976560127 26315776 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 976560128 976771119 105496 c W95 FAT32 (LBA)
ubuntu@ubuntu:~$ sudo parted -l
Model: ATA SAMSUNG HM500JJ (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 210MB 209MB primary ntfs boot
2 210MB 473GB 473GB primary ntfs
3 473GB 500GB 26,9GB primary ntfs
4 500GB 500GB 108MB primary fat32 lba
Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system). /dev/sr0
has been opened read-only.
Error: Can't have a partition outside the disk!
jakieś sugestie w związku z komendami? ktoś potrafi mi pomóc?

-
- Przyjaciel
Na dysku masz już 4 podstawowe partycje i w takim przypadku, instalacja Ubuntu obok Windows jest niemożliwa. Musisz poświęcić jedną z partycji i przerobić ją na partycję rozszerzoną wewnątrz której, będziesz mógł utworzyć partycje logiczne.
Możesz skorzystać z opcji dostępnej w instalatorze Ubuntu dotyczącej ręcznego podziału dysku lub skorzystać z zewnętrznego narzędzia: tutaj w Ubuntu, z poziomu LiveCD, masz do wyboru GParted lub program Dyski (Disks).
Możesz skorzystać z opcji dostępnej w instalatorze Ubuntu dotyczącej ręcznego podziału dysku lub skorzystać z zewnętrznego narzędzia: tutaj w Ubuntu, z poziomu LiveCD, masz do wyboru GParted lub program Dyski (Disks).
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale zmienając partycje sda2 podaj wielkość po zmianie, a nie ile chcesz z niej uzyskać, wpisując 20gb błąd jest oczywisty, ponieważ ilość danych zajmuje więcej. Masz około 470GB odejmij 20gb i to wpisz w okno zmiany partycji. Utwórz z tego 18GB partycje "/" a z reszty partycje "swap".
-
- Gibki Gibbon
Na której partycji jest tzw. dysk C Windowsa? Inaczej która partycja jest systemowa?
-
- Piegowaty Guziec
Dranek faktycznie masz racje, popełniałem tak bardzo głupi błąd.
Niestety jest kolejny problem gdy już podzieliłem największą partycje to nie mogę jej sformatować do ext4 aby zainstalować ubuntu.
Konkretnie po zaznaczeniu tej bezużytecznej przestrzeni, nie mam opcji wyboru przycisku "+"
marcin1982 system windows znajduje się na największej partycji "sda2"
Niestety jest kolejny problem gdy już podzieliłem największą partycje to nie mogę jej sformatować do ext4 aby zainstalować ubuntu.
Konkretnie po zaznaczeniu tej bezużytecznej przestrzeni, nie mam opcji wyboru przycisku "+"
marcin1982 system windows znajduje się na największej partycji "sda2"
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Przeczytaj ze zrozumieniembear7 pisze:Na dysku masz już 4 podstawowe partycje i w takim przypadku, instalacja Ubuntu obok Windows jest niemożliwa. Musisz poświęcić jedną z partycji i przerobić ją na partycję rozszerzoną wewnątrz której, będziesz mógł utworzyć partycje logiczne.

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
mistrz1 przeczytałem tekst bear7 ze zrozumieniem
Wiedząc, że mogą istnieć jedynie 4 partycje to po skorzystaniu z narzędzia ręcznego podziału dysku dostępnego w instalatorze ubuntu i utworzeniu 5 partycji byłem przekonany, że jeżeli powstała 5 partycja narzędzie automatycznie przerobiło partycje na rozszerzoną i wewnątrz niej utworzyło partycje logiczną. Widocznie się pomyliłem, ponieważ dopiero się zagłębiam w temacie
W takim razie rozumiem, że zmiana jakiejś partycji na rozszerzoną dopiero przede mną. Wiedząc, że partycje sda1 (208mb) i sda4 (108mb) są bardzo małe logiczne jest, że do wyboru mam sda3 (26gb) jednak jest to partycja recovery więc szkoda mi ją likwidować lub partycja systemowa sda2 (450gb) tylko czy możliwa jest zmiana tej partycji na rozszerzoną?
Ewentualnie do głowy przychodzi mi pomysł usunięcia partycji sda4 ponieważ, nie mam zielonego pojęcia jaką spełnia funkcję i wtedy utworzenie na jej miejscu 4 partycji pod ubuntu

W takim razie rozumiem, że zmiana jakiejś partycji na rozszerzoną dopiero przede mną. Wiedząc, że partycje sda1 (208mb) i sda4 (108mb) są bardzo małe logiczne jest, że do wyboru mam sda3 (26gb) jednak jest to partycja recovery więc szkoda mi ją likwidować lub partycja systemowa sda2 (450gb) tylko czy możliwa jest zmiana tej partycji na rozszerzoną?
Ewentualnie do głowy przychodzi mi pomysł usunięcia partycji sda4 ponieważ, nie mam zielonego pojęcia jaką spełnia funkcję i wtedy utworzenie na jej miejscu 4 partycji pod ubuntu

-
- Przyjaciel
Trochę za mała będzie ta partycja pod Ubuntu...milofreeride pisze: Ewentualnie do głowy przychodzi mi pomysł usunięcia partycji sda4 ponieważ, nie mam zielonego pojęcia jaką spełnia funkcję i wtedy utworzenie na jej miejscu 4 partycji pod ubuntu
Mi do głowy przychodzi pomysł z usunięciem tej czwartej partycji:
4 500GB 500GB 108MB primary fat32 lba
2 210MB 473GB 473GB primary ntfs
Zanim jednak podjąłbym się kroków usuwania tejże partycji, sprawdziłbym na stronie producenta, w jaki sposób zalecane jest wykonanie kopii partycji ratunkowej lub czy producent umożliwia utworzenie płyty ratunkowej z systemem Windows.
Na partycji tej mogą siedzieć narzędzia do obsługi partycji ratunkowej, czyli inaczej mówiąc/pisząc, obraz systemu może być na jednej partycji, a narzędzia do przywrócenia tego obrazu mogą być na innej. Usunięcie partycji z narzędziami może sprawić, że partycja z obrazem będzie bezużyteczna i niepotrzebnie już tylko zajmuje miejsce.
Możesz jeszcze pomyśleć o wykonaniu kopii (sklonowaniu) tejże partycji i pomyśleć o utworzeniu kopii tablicy partycji: jak coś pójdzie nie tak, to przynajmniej możesz później próbować (próbować, bo nie zawsze jest tak kolorowo) odzyskać ustawienia tablicy partycji oraz odtworzyć usuniętą partycję. W sieci na ten temat jest już sporo poradników.
-
- Piegowaty Guziec
Niestety czwarta partycja z systemem plików fat32 to partycja hp_tools z jakimiś narzędziami do diagnostyki systemu ale nie wiem jaki ma to wpływ na partycje recovery, więc generalnie puki co spróbuje jej nie ruszać. Mam natomiast pytanie czy mogę zamienić partycje sda2 (470gb z plikami systemu win7) z partycji podstawowej na rozszerzoną bez formatu? I jakim programem najlepiej to wykonać?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Nie możesz. Możesz natomiast zmniejszyć tę partycję i z uwolnionej przestrzeni utworzyć partycję rozszerzoną na której następnie utworzysz partycje dla Ubuntu. Wszystko to wykonasz programem gparted z livecd. Pamiętaj że w przypadku zmniejszania partycji może się ona uszkodzić.milofreeride pisze:Mam natomiast pytanie czy mogę zamienić partycje sda2 (470gb z plikami systemu win7) z partycji podstawowej na rozszerzoną bez formatu? I jakim programem najlepiej to wykonać?
Pozdrawiam.