Laptop Toshiba Satellite C655 nie obsługuje AMD Radeon HD 6310, błędy z obrazem

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Laptop Toshiba Satellite C655 nie obsługuje AMD Radeon HD 6310, błędy z obrazem

Post autor: Jeicam »

Witajcie.

Z góry chciałbym przeprosić jeśli wybrałem zły dział, jestem tu nowy i dopiero założyłem konto na forum :)

Od pierwszej instalacji linuxa (UBUNTU) pojawiały się problemy z grafiką (Mowa o tym -> http://i.imgur.com/tuEmSEy.jpg ), w pewnym momencie użytkowania linuxa mysz podpięta na USB przestaje działać (wtedy obsługa możliwa jest tylko touchpadem) a po chwili wszystko się wiesza i grafika pada (tak jak na załączonym wyżej obrazku). Myślałem, że coś źle zrobiłem przy instalacji, ale przy dalszym zgłębianiu tajemnic linuxa instalowałem większość dystrybucji *_buntu i na każdej z nich działo się dokładnie to samo...
Dodatkowo przy rozruchu komputera "monitor staje się biały na ułamek sekundy i od razu gaśnie wywołując przy tym charakterystyczny TRZASK" - wszyscy tak macie? Obawiam się, że linux nie obsługuje mojej karty graficznej (AMD Radeon HD 6310 graphics )... a szkoda, ponieważ zdawał się bardzo fajnym OS-em. Dodatkowo wydaje mi się, że laptop znacznie się grzeje w porównaniu do Windowsa 7. Dodam także że na W7 nie posiadam problemów z grafiką.

Załączam zdjęcia:
http://i.imgur.com/tuEmSEy.jpg
Pełna specyfikacja laptopa: http://wklej.org/id/1510803/txt/ (aby nie spamować w poście).

Pozdrawiam i proszę o pomoc :(

[Chyba powinienem zamieścić ten temat w "Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery", przepraszam za złą kategorię.]
Ostatnio zmieniony 06 lis 2014, 16:40 przez Jeicam, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Problem z grafiką - laptop Toshiba

Post autor: igotit4free »

No to jak jesteś nowy, to dosłownie przed chwilą czytałeś Regulamin. Jakim więc cudem twój wątek ma w tytule słowo PROBLEM, zamiast np. zawierać oczywiście przydatne markę i model komputera? Dlaczego zmarnowałeś tyle miejsca w tytule pisząc "Problem z grafiką - laptop Toshiba" zamiast podać jego nazwę i opis problemu?
Widziałeś co w Regulaminie napisano o wielkości zamieszczanych na forum obrazków? Chyba nie.
Od pierwszej instalacji linuxa (UBUNTU) pojawiały się problemy z grafiką. Myślałem, że coś źle zrobiłem przy instalacji, ale przy dalszym zgłębianiu tajemnic linuxa instalowałem większość dystrybucji *_buntu i na każdej z nich działo się dokładnie to samo...
Jakie problemy? Bo nie widzę ani słowa opisu. Skąd mamy wiedzieć co mu dolega?
Dodatkowo przy rozruchu komputera "monitor staje się biały na ułamek sekundy i od razu gaśnie wywołując przy tym charakterystyczny TRZASK" - wszyscy tak macie?
To jest niepokojące, nie powinno tak być.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Wyedytuj swojego posta, nadaj mu treściwy i zgodny z Regulaminem tytuł, podaj model i markę, podaj wynik

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Laptop Toshiba satellite nie obsługuje AMD Radeon HD 6310, błędy z obrazem

igotit4free:
Zastosowałem się do Twoich uwag, fakt - nie zapoznałem się wcześniej z regulaminem.
Przepraszam za kłopoty :).
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Prosiłem cię o podanie marki i modelu komputera oraz wyniku wykonania określonej komendy.
Przecież "toshiba satellite" to jest lina, w skład której wchodzi kilkadziesiąt różniących się modeli...
Awatar użytkownika
mandor75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: mandor75 »

Z tego co widzę to bardzo podobna konfiguracja jak mój 1215b. U mnie problemy o których wspominałeś nie występują. Z tego co pamiętam to wyłączenie w biosie opcji C6 mode być może coś da - o ile takowa u ciebie istnieje.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Tu jest coś mocno "nie tak". Jakiej wersji sterowników używasz ? Sam mam ten układ i pod sterownikami Catalyst 14.41 [mój modyfikowany build] działa idealnie sprawnie taka maszyna z AMD APU E-350. Daj wynik dmesg ... coś mi to wygląda nawet na jakieś uszkodzenie fizyczne, np. przegrzanie układu. Poniżej mały przykład sprawności tego Radeona - jeśli działa w zoptymalizowanym środowisku:

Counter Strike:Global Offensive Kubuntu 14.04 - high detail

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free:
Kolego - podałem pełną specyfikację laptopa, nie jest to mój sprzęt i nie wiem jaki to model. Zaglądając na plakietkę pod laptopem widzę tylko zatarte cyferki (prawdopodobnie jest to Toshiba Satellite C655, aczkolwiek nie mam 100% pewności). Podczas wpisywania komendy awaria znów się "ukazała" i po wpisaniu jej znów system się wyłożył, podrzucam filmik, gdzie widać właśnie terminal po wpisaniu tej komendy (słychać trzaskanie o którym mówiłem w temacie): https://www.youtube.com/watch?v=hAVdpKh ... e=youtu.be

mandor75:
Mógłbyś podać więcej informacji na ten temat? Co to opcja "c6"? Będę wdzięczny.

e X t 7 3:
Na xubuntu używam otwartoźródłowych, polecanych sterowników - nie powiem dokładnie jakich (ponieważ grafika nie pozwala mi na to, wywala sie), ale podobno są one przetestowane. Przy próbie zmiany sterowników na "zamknięte" nic się nie dzieje, sterowniki się nie zmieniają...
Kurczę, nie wydaje mi się, aby było to jakieś uszkodzenie - komputer na Windowsie działa bardzo dobrze i nie posiada żadnych problemów z grafiką (mam paczkę od ATI do instalowania sterowników). No i raczej nic się nie przegrzało - działałem cały czas na windowsie, laptop cały czas jest w normalnej temperaturze i stał cały czas na biurku, nie na kolanach, czy na łóżku :D

Zaraz spróbuję ponowić próbę wpisania tych poleceń do terminala - jeśli się uda, to wyedytuje post.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Laptop Toshiba Satellite C655 nie obsługuje AMD Radeon HD 6310, błędy z obrazem

Masz nośnik instalacyjny? Możesz go uruchomić z płyty albo pena? Czy zachowuje się tak samo? Czy zachodzą te same problemy?
Możesz wykonać

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
w trybie Live?
To czego doświadczasz zachodzi od razu po instalacji systemu?
Czy komputer przechodzi memtest?

-- 06 lis 2014 19:51 --

Jaki tam jest BIOS? Atom czy H2O?
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Laptop Toshiba Satellite C655 nie obsługuje AMD Radeon HD 6310, błędy z obrazem

Bios InsydeH2O.
Nie przechodzi memtestu.
Mam nośnik, zachowuje się tak samo i tak, po instalacji systemu. Daje rade może 10 minut pracować normalnie, po czym pada.

//Udało mi się wykonać polecenie:
https://drive.google.com/file/d/0Bw-mjn ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0Bw-mjn ... sp=sharing
(linki powinny działać, przepraszam że to zdjęcia, ale musiałem zrobić to szybko, bo po poleceniu wywala grafikę :-))

Ah... zainstalowałem sterowniki od AMD (Catalyst, czy jakos tak) i przy rozruchu już "nie miga", a podczas pracy zaczyna się wieszać, ale bez tych krzaków na obrazie, po prostu nie reaguje NA NIC. Aczkolwiek możliwe, że to był jeden przypadek i krzaczki nadal będą :(

Pomóżcie, to dla mnie ważne :(

Edycja: zainstalowałem jakieś aktualizacje systemu i teraz już w ogóle się nie włącza... przy bootowaniu miga restore i po sekundzie zmienia się na twarda spacje... tylko to teraz widzę na czarnym ekranie... jakaś rada? :(
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Spróbuj (na razie jednorazowo) uruchomić komputer z opcją acpi=off
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kolego - nie chce tu spamowac. Jestem zielony i nie wiem o co dokładnie chodzi. Nie posiadasz może jakiegoś komunikatora? Jak uruchomić to z tą opcją "acpi=off" ?
:(
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Przecież tam masz wszystko napisane krok po kroku. Czytaj od słów:
Kiedy pojawia się menu GRUB wybierz pozycję z której komputer uruchamia się domyślnie i wciśnij "E"-(edit). Następnie poszukaj linii zaczynającej się od...
Na etapie uruchamiania komputera menu GRUBa widzisz?
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Menu gruba widzę... aktualizacja zepsuła mi xubuntu, nic się nie uruchamia, mam do wyboru jeszcze system restore, ale nie umiem używać :(
Mam tą opcję wykonać na live, czy normalnie?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Możesz i tak, i tak. W podlinkowanym poradniku jest to opisane, przeczytałeś go?
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobra panowie, dziękuję za pomoc ale nie mam czasu na takie zabawy.
(Nie)stety muszę pozostać wierny Windowsowi, za cholerę sam tego nie zrobię.
Szkoda, chciałem zakończyć erę Windowsa, no cóż...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Moim zdaniem - tu wysokie prawdopodobieństwo [memtest] masz uszkodzona pamieć, a akurat pod Linuksem w tym obszarze alokowana jest pamięć dla Radeona i wychodzą "kwiatki". Wymień moduł/modułu i sprawdź. Nie spotkałem się z opisywanej przez Ciebie sytuacji, a "robiłem" już kilkanaście maszyn z tym układem.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witajcie ponownie :)!

e X t 7 3:
Przeprowadziłem dziś memtest na windowsie (nie wiem, czy jest tu jakaś różnica w porównaniu do memtest linuxa) i ku mojemu zdziwieniu wszystko było ok.
Komunikat po zakończeniu wyświetlił "Brak nieprawidłowości".
Nadal nie wiem co się dzieje. Teraz myślę nad rozebraniem sprzętu, przeczyszczeniem ogólnym, karty, wymiana pasty.
Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?

-- 22 lis 2014, o 18:00 --

Okej, Ubuntu działa! Nie mogę go jednak aktualizować, ponieważ po update się nie uruchamia.
Poza tym doszedłem do tego, co psuło mi linuxa - podłączony kabel ethernetowy.
Na WiFi wszystko gra, a po podłączeniu etherneta zaczyna się zawieszać :<
Ma ktoś na to radę :D?
Pozdrówki.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Daj proszę wynik wynik komendy dmesg po podłączeniu kabla eth.

Pozdrawiam

Jeicam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

http://wklej.org/id/1540375/
Na chwile obecną działa także z Eth, jednak wynik komendy daje, może coś tam jest nie tak :D

-- 27 lis 2014, o 20:08 --

Hihi, chyba się pośpieszyłem - z ETH jednak nadal się pieprzy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”