jak przegrać kasety z muzyką na dysk?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
jak przegrać kasety z muzyką na dysk?
Witam. Mam pytanie jak w temacie, a właściwie z nim problem. Zainstalowałem Audacity i chciałem przegrać muzykę i moje dawne nagrania ze spotkań rodzinnych kiedy jeszcze tylko były magnetofony na kasety taśmowe. Mój problem jest taki, że nie wiem co dalej zrobić bo system nie widzi tych nagrań. Na komputerze z Windws-em wszystko idzie ładnie. Uruchamiam Audacity i magnetofon jednocześnie i wszystko się nagrywa. Oczywiście magnetofon jest podłączony do karty graficznej. Pod Ubuntu robię wszystko to samo, ale Audacity wyświetla ścieżki z prostą linią czyli nagrywa ale ciszę bo nie przechodzi głos do komputera, bo i w głośnikach jest cisza. Gdy próbuję przegrać muzykę która jest w komputerze wszystko działa poprawnie. Próbowałem szukać na forum ale mi nie przyjęło żadnego pytania. Po prostu wyświetlał się komunikat : Nie znaleziono takiego tematu, albo coś w rodzaju nie ma takiego słowa itd. Pozdrawiam J.K.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Re: jak przegrać kasety z muzyką na dysk?

BTW, jeśli podpinasz magnetofon do karty graficznej, to ja się nie dziwię, że dźwięku nie masz

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

-
- Gibki Gibbon
Podłącz pod "Line In". Z reguły wejście to jest koloru niebieskiego. W Audacity jako źródło nagrywania wskaż LineIn.
- igotit4free
- Przyjaciel
Podaj model i markę komputera, albo nazwę tej grafiki.jank60 pisze:Witam. Mam pytanie jak w temacie, a właściwie z nim problem. Zainstalowałem Audacity i chciałem przegrać muzykę i moje dawne nagrania ze spotkań rodzinnych kiedy jeszcze tylko były magnetofony na kasety taśmowe. Mój problem jest taki, że nie wiem co dalej zrobić bo system nie widzi tych nagrań. Na komputerze z Windws-em wszystko idzie ładnie. Uruchamiam Audacity i magnetofon jednocześnie i wszystko się nagrywa. Oczywiście magnetofon jest podłączony do karty graficznej. Pod Ubuntu robię wszystko to samo, ale Audacity wyświetla ścieżki z prostą linią czyli nagrywa ale ciszę bo nie przechodzi głos do komputera, bo i w głośnikach jest cisza. Gdy próbuję przegrać muzykę która jest w komputerze wszystko działa poprawnie. Próbowałem szukać na forum ale mi nie przyjęło żadnego pytania. Po prostu wyświetlał się komunikat : Nie znaleziono takiego tematu, albo coś w rodzaju nie ma takiego słowa itd. Pozdrawiam J.K.
Nie zaszkodzi też wynik
Kod: Zaznacz cały
lspci -k
No to już jest kwestia karty i oprogramowania, napisał że pod Win mu to działa, można zatem wnioskować że to wina softu.Hwiparam pisze: BTW, jeśli podpinasz magnetofon do karty graficznej, to ja się nie dziwię, że dźwięku nie masz
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Może coś więcej dodam. Mój komputer to: Procesor AMD ATHLON 64 3000+, Karta grafiki zintegrowana 2100, pamięć 2x2GB, Dysk 500GB z systemem Windows Vista 32, Dysk 1TB z systemem Linux Ubuntu 14.04 64. Jak już wspominałem wcześniej w windows, żeby było mniej zamieszania, podpinam walkmana do komputera włączam i wszystko gra. A w ubuntu cisza, ale muzyka uruchamiana z dysku twardego działa.
Ad.marcin1982- Podłączenie walkmana do jest przez line in, ale w Audacity nie widzę takiej opcji "LineIn" (nie wiem gdzie jej szukać)
-- 09 lis 2014 13:27 --
Tutaj jest z terminala lspci -k
Ad.marcin1982- Podłączenie walkmana do jest przez line in, ale w Audacity nie widzę takiej opcji "LineIn" (nie wiem gdzie jej szukać)
-- 09 lis 2014 13:27 --
Tutaj jest z terminala lspci -k
jan@kjan-GA-MA74GMT-S2:~$ lspci -k
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS690 Host Bridge
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 5000
00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS690 PCI to PCI Bridge (Internal gfx)
00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS690 PCI to PCI Bridge (PCI Express Port 2)
Kernel driver in use: pcieport
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-MA770-DS3rev2.0 Motherboard
Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 5004
Kernel driver in use: ohci-pci
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-MA770-DS3rev2.0 Motherboard
Kernel driver in use: piix4_smbus
00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 5002
Kernel driver in use: pata_atiixp
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device a002
Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device 5001
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Link Control
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS740 [Radeon 2100]
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device d000
Kernel driver in use: radeon
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Motherboard
Kernel driver in use: r8169
03:06.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev f0)
Subsystem: Philips Semiconductors SAA713x-based TV tuner card
Kernel driver in use: saa7134
03:07.0 Serial controller: Device 4348:5053 (rev 10)
Subsystem: Device 4348:5053
Kernel driver in use: serial
jan@kjan-GA-MA74GMT-S2:~$
-
- Gibki Gibbon
Podaj wynik komendy:
Co masz do wyboru jak rozwiniesz listę wyboru na prawo od symbolu mikrofonu?
http://audacity.sourceforge.net/about/i ... -linux.png .
amixer scontrols
http://audacity.sourceforge.net/about/i ... -linux.png .
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
jan@kjan-GA-MA74GMT-S2:~$ amixer scontrols
Simple mixer control 'Master',0
Simple mixer control 'Headphone',0
Simple mixer control 'PCM',0
Simple mixer control 'Front',0
Simple mixer control 'Front Mic',0
Simple mixer control 'Front Mic Boost',0
Simple mixer control 'Surround',0
Simple mixer control 'Center',0
Simple mixer control 'LFE',0
Simple mixer control 'Line',0
Simple mixer control 'Line Boost',0
Simple mixer control 'CD',0
Simple mixer control 'IEC958',0
Simple mixer control 'IEC958 Default PCM',0
Simple mixer control 'Beep',0
Simple mixer control 'Capture',0
Simple mixer control 'Capture',1
Simple mixer control 'Auto-Mute Mode',0
Simple mixer control 'Channel Mode',0
Simple mixer control 'Digital',0
Simple mixer control 'Input Source',0
Simple mixer control 'Input Source',1
Simple mixer control 'Rear Mic',0
Simple mixer control 'Rear Mic Boost',0
jan@kjan-GA-MA74GMT-S2:~$
Już mi zadziałało i nagrywa, ale nie mogę przegrać do MP3.
-- 13 lis 2014 11:41 --
A to jest zrzut ekranu z Audacity
/home/jan/Obrazy/Zrzut ekranu z 2014-11-13 10:38:56.png