Thunderbird - dostęp do plików z ustawieniami profilu.

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
Ernesto_Mendoza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Thunderbird - dostęp do plików z ustawieniami profilu.

Post autor: Ernesto_Mendoza »

Witam

Przesiadłem się na Ubuntu 14.04 i chciałem skopiować ustawienia profilu na Thunderbird. Sprawa niby banalnie prosta - podmiana plików, ale mimo że jestem zalogowany jako administrator to nie mam dostępu do plików na dysku systemowym. We właściwościach folderów i plików systemowych nie mam możliwości zmiany statusu, bo wszystkie ustawienia są zablokowane. Są jakieś artykuły, ale każą tam coś wpisywać z ręki i nawet nie wiem jak :oops: Jest jakiś prosty sposób na uzyskanie dostępu do tych plików? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Thunderbird - dostęp do plików z ustawieniami profilu.

Post autor: mistrz1 »

Gdzie grzebiesz? Nie potrzebujesz uprawnień administratora, bo profil masz w swoim katalogu domowym, tylko ukryty.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Ernesto_Mendoza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem, że niezbyt dobrze to wytłumaczyłem.

Tak wyglądają właściwości pliku/folderu, który można usunąć, nadpisać itp.

http://www.janasc.com/prl/Ubuntu_01.jpg

Tu nie mogę nic zrobić, ponieważ nie jestem "właścicielem".

http://www.janasc.com/prl/Ubuntu_02.jpg
Tak wygląda folder, którego zawartość chcę zamienić.

http://www.janasc.com/prl/Ubuntu_03.jpg

Loguję się jako admin :neutral:

http://www.janasc.com/prl/Ubuntu_04.jpg
Ostatnio zmieniony 29 lis 2014, 09:31 przez Ernesto_Mendoza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Popraw grafiki, sprawdź w Regulaminie jaka wielkość jest dopuszczalna.

Co do poruszonej kwestii, to tam gdzie wskazujesz nie masz nic do szukania. Słusznie ci kolega wskazuje gdzie grzebanie ma sens.
Ten stary profil przeniosłeś z Linuksa, czy innego systemu? Jaki tam był użytkownik?

Dodam, że nie ma najmniejszego problemu z uzyskaniem dostępu do plików które wskazujesz, wystarczy wydać

Kod: Zaznacz cały

sudo nautilus
podać hasło i się tam przeklikać, tyle że w ten sposób uszkodzisz program.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Ernesto_Mendoza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przeniosłem się z windowsa na linuxa. Poprzedni thunderbird zainstalowany był na windowsie 7. Byłem przekonany, że wystarczy zamienić foldery przechowujące informacje na temat profili, żeby na linuksie odzyskać wszystkie ustawienia. Najbardziej zależy mi na szablonach wysyłanych wiadomości, resztę mogę odpuścić. Niestety thunderbirda też nie znam. Moje pytanie brzmi, jak skopiować szablony z profilu utworzonego w windowsie. Nazwa użytkownika też jest inna (jeśli to ma znaczenie).

Zacząłem trochę grzebać i znalazłem w Accounts settings odwołanie do folderu przechowującego dane. To dobry trop? Widać to na screenie. W prawym dolnym rogu folder z windowsa.

http://www.janasc.com/prl/Ubuntu_05.jpg

Znalazłem opcje tools/import, ale nie wiem czy nie powinienem wcześniej wyeksportować danych, bo z tych przechowywanych w folderze z ustawieniami nie mogę nic załadować.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Kopiujesz nie katalog z profilem z Windowsa, lecz wszystko, co jest wewnątrz tego katalogu (tego z literkami i cyferkami) i wklejasz go do katalogu z nazwą profilu (tego z literkami i cyferkami) na Linuksie. Nie zmieniasz nazwy profilu. Na Win7 katalog z profilem Thunderbirda masz w katalogu Roaming, a na Linuksie w katalogu domowym tylko jest ukryty .thunderbird. Jak zmienisz nazwę profilu to Thunderbird straci z nim powiązanie i utworzy nowy pod inną nazwą.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

No właśnie w tym problem, to jest kwestia bezpieczeństwa i reguł dostępu. Masz innego "właściciela" tego folderu i jego zawartości, więc nie masz do niego dostępu jako "użytkownik mendoza". To co musisz zrobić, to zmienić właściciela tych danych które przenosisz na siebie, czyli tego użytkownika z którego chcesz mieć do nich dostęp.
Możesz to zrobić graficznie lub w konsoli, poszukaj w Google po haśle ubuntu jak zmienić właściciela katalogu i jego zawartości.
Jak już zmienisz właściciela, to uruchom Nautilusa i znajdź w katalogu domowym /home/medoza katalog o nazwie .thunderbird (albo zbliżony) i tam skopiuj to co chcesz przenieść, po uruchomieniu Thunderbirda powinieneś zobaczyć wszystko jak na starym systemie.

-- 29 lis 2014 11:39 --

A tu masz wersję uproszczoną => http://askubuntu.com/questions/473515/t ... untu-14-04
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Jedyne co musisz zrobić to:
1. Skopiować z Windows katalog o nazwie Thunderbird, który siedzi w ścieżce:

c:\Users\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\AppData\Roaming\Thunderbird
2. Umieścić go w katalogu domowym użytkownika w linuksie i zmienić mu nazwę na:

.thunderbird
3. Następnie wejść do katalogu już ze zmienioną nazwą .thunderbird i dalej do katalogu Profiles, a potem przenieść piętro wyżej katalog XXXXXXXX.default.
4. Edytować plik profiles.ini w taki sposób, żeby zmienna Path wskazywała tylko nazwę profilu:

Path=XXXXXXXX.default
5. Ewentualnie zmienić uprawnienia:

chmod -R użytkownik:grupa /home/użytkownik/.thunderbird
Ernesto_Mendoza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedzi. Jestem pewien, że są przydatne, ale niestety nie mam czasu na zmianę dostępu do plików, która ciągle nie jest możliwa, bo nie mam uprawnień do tej zmiany. Dla mnie to dziwne, bo sam zainstalowałem Ubuntu, nie ma żadnej "grupy", a komputer ma mi służyć do zarabiania pieniędzy (tworzenie stron, sprzedaż internetowa), a nie zastanawiania się dlaczego po zainstalowaniu systemu okazuje się, że nie jestem "właścicielem". Komendy wpisywane nie odnoszą skutku przez brak uprawnień, albo z innych dziwnych powodów. Swoją drogą nie dziwie się, że tak znienawidzony Windows wygrywa z darmowym Linuxem, bo ten drugi rządzi się jakimiś trudnymi do zrozumienia dla zwykłego użytkownika prawami.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jestem pewien, że wasze porady komuś się przydadzą, bo często sam korzystam z archiwalnych wątków. Jak mi przejdzie złość na Linuxa to wrócę do tego zagadnienia :(
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Podaj wynik z konta użytkownika, którym logujesz się do systemu:

whoami
Konto administracyjne nie jest równoznaczne z kontem roota (administratora).

Logujesz się jako root:

sudo su -
Zmieniasz właściciela tak jak podałem wyżej i robisz to co podałem wyżej i ma działać - sprawdziłem to specjalnie teraz jak i kilkukrotnie lata temu ...
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

@Ernesto_Mendoza, co ty kombinujesz? Co chcesz zrobić? Chcesz skopiować profil Thunderbirda, czy dłubać w systemie? Poza tym Linux rządzi się bardzo prostymi prawami zrozumiałymi dla normalnego człowieka ;)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Ernesto_Mendoza pisze:Dzięki za odpowiedzi. Jestem pewien, że są przydatne, ale niestety nie mam czasu na zmianę dostępu do plików, która ciągle nie jest możliwa, bo nie mam uprawnień do tej zmiany. Dla mnie to dziwne, bo sam zainstalowałem Ubuntu, nie ma żadnej "grupy", a komputer ma mi służyć do zarabiania pieniędzy (tworzenie stron, sprzedaż internetowa), a nie zastanawiania się dlaczego po zainstalowaniu systemu okazuje się, że nie jestem "właścicielem". Komendy wpisywane nie odnoszą skutku przez brak uprawnień, albo z innych dziwnych powodów. Swoją drogą nie dziwie się, że tak znienawidzony Windows wygrywa z darmowym Linuxem, bo ten drugi rządzi się jakimiś trudnymi do zrozumienia dla zwykłego użytkownika prawami.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jestem pewien, że wasze porady komuś się przydadzą, bo często sam korzystam z archiwalnych wątków. Jak mi przejdzie złość na Linuxa to wrócę do tego zagadnienia :(
Rozumiem, że chodzić się tez nie uczyłeś, tylko od razu umiałeś? Wskoczyłeś bez żadnego przygotowania w obcy, nieznany sobie system i oczekujesz, że wszystko będzie tak jak przywykłeś, że to będzie taki darmowy Windows? :lol:
xwizard
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: xwizard »

Igotit4free, szkoda sobie klawiatury strzępić, chłopak ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Zamknij wątek i będziemy czekać na kolejnych przesiadkowiczów kąpanych w gorącej wodzie :)
Ernesto_Mendoza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

"Chłopak ma problem", bo chce używać systemu nie po to, żeby zajmować się systemem. Nie mam na to czasu :) W tym czasie zrobię nowe szablony. Niestety Linux trochę zmyla i prezentuje się jako prosty, przejrzysty system i dałem się nabrać. Uznajmy, że jestem niezby rozgarnięty (nie czytam ze zrozumieniem), a Ubuntu jest świetny ;)

Jest mały sukces, bo potrafię się zalogować jako root. Skopiowałem ten folder i zniknął, potem skopiowałem ponownie, podmieniłem pliki tego niewidzialnego na nowy niewidzialny :) Może jest ukryty, może nie? Nie mam czasu na takie rozterki.

Nie gniewajcie się chłopaki i wierzcie, że jestem bardzo wdzięczny. Wierzę, że wasze porady komuś się przydadzą, bo w wbrew pozorom w języku polskim jest dość ubogo. Zamykam wątek.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Normalnie katalogi i pliki z kropką są niewidoczne, bo są ukryte - dokładnie tak samo jak katalog:

%APPDATA%
do którego dostaniesz się wpisując powyższe w wiersz polecenia "Start" -> "Uruchom".
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

OT
Nie macie wrażenia, że jakiś trollowaty "nikt" ma tu niezłą wyżerkę? I to nie tylko w tym topicu?
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”