Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Konfiguracja Ubuntu 7.10

Post autor: Jusko »

Też pudło - wsparcie dla Ubuntu 12.10 skończyło się niedawno - w Maju 2014, ale jednak.

Proponuję Xubuntu 14.04 LTS - wydany niedawno bo w Kwietniu, wsparcie przez 3 lata.

Doinstalować sterowniki czy kodeki to nie problem, naprwdę - najmniejsze zmartwienie, bo wszystko zainstalujesz przez centrum oprogramowania w systemie. Inna sprawa, że dzisiejszy Flash, Java czy programy w ogóle - kiepsko mieszczą się w 1GB RAM, więc to i tak za mała już ilość na swobodne funkcjonowanie. Niewielkie pocieszenie bowiem z tego, iż Linux jest kompaktowym systemem i ratunkiem dla starych maszyn, skoro sama przeglądarka internetowa potrafi zjeść dziś ponad 3GB RAM (Firefox, doświadczenia własne).

Brak natywnej opcji bootowania z USB to nie problem. Sam parokrotnie korzystałem z PLOP Boot Manager na starszych maszynach, które nie miały nagrywarek DVD ani odpalania z pednriva: http://www.plop.at/en/ploplinux/index.html

Najszybciej jednak byłoby pójść gdzieś z iso i wypalić na DVD - ostatecznie LTS jest na 3 lata, więc na tyle będziesz miał spokój z płytkami.
Bo pewnie sterewników do większości urządzeń wifi będzie w każdej wersji...?
Tak i nie. Tak, bo spora baza jest już w jądrze systemu. Nie - bo z każdym wydaniem sterowniki sa aktualizowane bądź dodawane (czyli lepsza obsługa sprzetu). Na pewno nie ma co się bawić w archiwalne wersje systemu, własnie przez sterowniki.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, 15:21 przez Jusko, łącznie zmieniany 2 razy.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

Co do bootowania usb to możesz pobawić się "Plop Boot Manager" wpakować go na dyskietkę np. w google poszukaj sobie więcej informacji. Co do systemu to można spróbować lxle 12.04 tylko nie wiem czy jest wersja non-pae choć twoj procek powinien już obsługiwać pae a jak nie to bodhi linux 2.4.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
kuba91lbn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Architektura: x86

Post autor: kuba91lbn »

Dziękuje serdecznie za wskazówki. Widzę że mam w co się bawić na najbliższe kilka dni ;) O efektach oczywiście poinformuję.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

Youtube można oglądać bez flasha za pomocą minitube. A co do systemu, to może uśmiechnij się do administratorów oni przygotowują remixy polskie, to może by ci zrobili odchudzony remix wybranego OS-a?
lekkie są: Lubuntu, Xubuntu, mint mate a najlżejszy pupy linux :razz:
Kondrat87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: Kondrat87 »

Posiadam dwa słabe laptopy (Aacer aspire one i fujitsu simens). Na acer mam Kubntu z którego jestem zadowolony, komputer działa sprawnie i w miarę szybko. Na starszym był windows ale pora na zmianę, zainstalowałem ostatnią wersję Ubuntu, komputer muli włącza się długo i zawiesza. Zmieniłem na znane mi Kubuntu ale tam zaczęły się pojawiać dziwne problemy z Java no i komputer znowu nie działa zbyt sprawnie. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć który system będzie "najlżejszy", najmniej obciążał ten komputer?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Jakie podzespoły ma ten laptop? Do czego będzie używany (Internet, gry, programowanie, komponowanie muzyki)? Czy zadałeś sobie trud przeczytania kilku ostatnich stron niniejszego wątku?
Na początek możesz sobie pozwolić na testy i popsucie systemu. Doinstaluj inne środowiska graficzne i popróbuj. Od tego zrobi sie bałagan trudny do naprawienia, ale gdy już będziesz wiedział, co ci odpowiada, po prostu pobierz odpowiednią dystrybucje i zainstaluj na czysto.
także = też
tak że = więc
Hadess
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Instalacja Ubuntu 14.04 LTS na starym laptopie.

Post autor: Hadess »

Witam będę instalował Ubuntu 14:04 LTS, nie po raz pierwszy ale tym razem na starszym laptopie i potrzebuje małej dorady.Jeśli to oczywiście nie sprawi nikomu kłopotu.Chodzi o to czy 64-Bit czy 32 oraz jakie środowisko graficzne.
Laptop stary:
Model :K50IJ
Typ systemu:x64-based PC
Procesor:Pentium(R) Dual-Core CPU T4500 @ 2.30GHz, 2300 MHz, Rdzenie: 2
Zainstalowana pamięć fizyczna: (RAM) 2,00 GB
Karta graficzna: zintegrowana Intel Mobile

Z góry dziękuje.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Re: Instalacja Ubuntu 14.04 LTS na starym laptopie.

Post autor: jirajamgo »

Lubuntu 14.04 z lxde, mint 17 z mate, xubuntu 14.04 z xfce może jeszcze lxle 14.04 ale jest na razie werja 64bit wszystko to ci powinno ładnie śmigać sterowniki od intela są tylko otwarte także nic nie musisz instalować.

Co do czy 64bit czy 32bit to 32bit jednak mniej ramu będzie brać ale na 64bit spokojnie idzie żyć na 2gb ramu ;)
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Instalacja Ubuntu 14.04 LTS na starym laptopie.

Post autor: igotit4free »

Hadess pisze:Witam będę instalował Ubuntu 14:04 LTS, nie po raz pierwszy ale tym razem na starszym laptopie i potrzebuje małej dorady.Jeśli to oczywiście nie sprawi nikomu kłopotu.Chodzi o to czy 64-Bit czy 32 oraz jakie środowisko graficzne.
Laptop stary:
Model :K50IJ
Typ systemu:x64-based PC
Procesor:Pentium(R) Dual-Core CPU T4500 @ 2.30GHz, 2300 MHz, Rdzenie: 2
Zainstalowana pamięć fizyczna: (RAM) 2,00 GB
Karta graficzna: zintegrowana Intel Mobile

Z góry dziękuje.
Wydaje mi się, że twoje potrzeby doskonale zaspokoi ten, istniejący już wątek. Co do meritum: wersja zgodna z architekturą procesora, środowisko lekkie i kompletne, czyli Xfce.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Elderbary
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Lubuntu vs xubuntu co lepsze dla starego netbooka

Post autor: Elderbary »

Witam, posiadam Amilo mini ui 3520 specyfikacja jest mizerna chciałbym zainstalować na niego któregoś z wymienionych linuxow ze względu na ich lekkość co będzie lepsze? chciałbym w miarę płynnie przeglądać internet oglądać filmy np na zalukaj, internet w domu mam szybki lecz ten netbook z win XP nie daje sobie rady :/ Ostatnie pytanko chciałbym zainstalować linuxa z pendrive do zainstalowania na PC użyłem linux live taki program lecz gdy chciałem kiedyś zainstalować Ubuntu na Amilo to wyrzucal błędy
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Jak wyżej ... Xubuntu 12.04, lekkie i kompletne, bezboleśnie zainstalujesz z pendrive, instalkę zrób programemYUMI.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

W takim razie masz zapewne jakąś poważną wadę wzroku, bo trudno nie dostrzec różnicy pomiędzy Unity a Xfce. :mrgreen: Także określenie "nieco lżejsze" zasługuje na tytuł Niedopowiedzenia Roku. Różnica wynika po prostu z zapotrzebowania obu środowisk na zasoby.

Tu masz wymowny wykresik.
kristoferes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer? - Eee PC 1015BX

Post autor: kristoferes »

Witam ponownie :)
Jakie ...buntu zainstalować na Asus Eee PC Seashell series. Prawdopodobnie jest to Eee PC 1015BX, specyfikacja z linku pasuje: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabook ... fications/
APU AMD brazos C-60 1 GHZ z Radeonem HD Graphics 6290
1 GB ram DDR3
dysk 320 GB
wifi atheros ar9285
Użytkownik początkujący, nigdy nie korzystał z linuksa. Chce netbooka tylko do internetu i skype, ewentualnie klienta gg. Co możnaby dodatkowo zrobić żeby zmusić do pracy z nim nokie lumię 610. Jest na niej windows phone 7,5, a apki pod linuksa raczej niema :(.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: majsza »

Wypróbuj Lubuntu, albo Xubuntu.

Co do Lumii... Nigdy się nad tym nie zastanawiałem :) Teraz zerknąłem i widzę wiarygodne "świadectwa" w rodzaju tego:
http://www.spidersweb.pl/2012/02/ubuntu ... osoft.html

Jeżeli chcesz zgłębić temat, musisz poczytać o Zune.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
kristoferes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze czy instalować wersję 64bity czy 32 bit . Na pewno musi tam być flash i chyba silverlight.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

32 bit, ale z Silverlight mogą być problemy bez względu na ilość bitów.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
kristoferes
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Spytam jeszcze czemu jednak 32 bit. Mniej problemów w trakcie eksploatacji przez ZU, czy nieadekwatnie szybszy system w zestawieniu z problemami? Firefox fakt faktem i tak jest 32 bitowy. Co do silverlighta to na xubuntu 12.04 nie miałem problemów. Skorzystałem bodaj z patentu pipelight z ubuntupomoc. Skrypt wszystko ładnie poinstalował i pokonfigurował. Jeszcze raz dzięki za wskazówkę ws Lumii. Będzie miłe zaskoczenie jak to będzie działać.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Firefox od zawsze był na Linuksie 64 bitowy. Tylko z taką ilością RAMu nie warto używać 64 bitowego systemu.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Tomekgt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Instalacja ubuntu na starym komputerze

Post autor: Tomekgt »

Witam, posiadam starego laptopa (Compaq Presario C762NR) procesor: 1.73 GHz Pentium Dual-Core Mobile Processor T2370, 1 Gb ram, karta graficzna: Intel Graphics Media Accelerator X3100. Wgrałem Ubuntu 14.04 ale niestety na moim sprzęcie nie da się pracować - zawiesza się niesamowicie. Jaką wersję ubuntu powinienem wgrać żeby działało u mnie w miarę płynnie. Komputer służy głównie do przeglądania internetu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Re: Instalacja ubuntu na starym komputerze

Post autor: Adlatus »

Możesz doinstalować inne, lżejsze środowisko graficzne np. gnome-session-flashback poprzez Centrum Oprogramowania. Po zainstalowaniu wyloguj się i na ekranie logowania (taka mała ikonka nad polem do wpisania hasła) wybierz GNOME Flashback Metacity (lżejsze, bez wypasionych animacji) lub GNOME Flashback Compiz.

Dodatkowe informacje o tym środowisku na stronie http://www.webupd8.org/2014/04/how-to-i ... gnome.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”