aaa to Kolega Rekuc robi to na tak starym distro

no to nie dziwne ... jakoś nie zauważyłem. Tu na 100 % będzie konflikt stary XVBA nie dziła z nowymi Catalystami.
Co do sterowników i układów graficznych ... tu bym nie był taki kategoryczny. Każdemu zdarzają się wpadki. Obecnie uważam, że Catalysty 12.8 są mega stabilne i zapewniają o wiele lepszą stabilność systemu niż sterowniki Intela oraz nowe Nvidii. Przykładowo pod kartą którą kupiłem wczoraj GF560OC ... instalacja najnowszych stabilnych sterowników 304.37 powoduje totalną utratę wydajności pod wine ... działa gorzej niż na Radeonie w APU E-350 którego mam w X370 ... no a teoretycznie nie ma czego porównać. Natomiast na betach 304.27 dziła znacznie lepiej, choć czasem się "zwis" trafi. Zresztą pod gf560 np. Nexuiz co chwilę wywala wsparcie dla zaawansowanych ustawień. Zatem tak, jeszcze rok temu powiedziałbym chcesz stabilnie i wydajnie bierz Nvidię, o AMD/ATi zapomni ... dziś mówię chcesz stabilnie i wydajnie bierz AMD

chcesz wydajnie (czasami wydajniej niż AMD), ale "kapryśnie" bierz Nvidię

.
Pozdrawiam
-- 22 sie 2012 14:11 --
aha jescze jedno na pewno dla pracy mobilnej = net/notebook brał bym tylko zestaw - albo czysty Intel sandy/ivy bridge, albo APU AMD Brazos/Llano. Żadne hybrydy i inne ION`y i Optimusy - to tylko chwyty marketingowe, utrata wydajności [na nvidii ok. 10-30 % - w stosunku do układu poza buforem ramki Intela] i stabilności = nieporozumienie i pieniądze w błoto. Zatem tak, chcesz trochę pograć i mieć mobilną i oszczędną maszynę = bierzesz Brazos/Llano. Chcesz mieć bardzo wydajną [CPU], mobilną i oszczędną maszynę - sandy/ivy bridge.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl