To wiki może być nieaktualne albo po prostu inna metoda na osiągnięcie tego samego. Ja nie testowałem bo u mnie działa od dłuższego czasu (mam zawsze świeży kernel z potrzebnymi mi sterownikami z gałęzi staging).
Od niedawna jest znacznie poprawiona obsługa laptopów Samsunga dzięki modułowi samsung_laptop. Sprawdź czy jest u Ciebie załadowany poleceniem lsmod. U mnie dzięki niemu działa większość klawiszy funkcyjnych (m. in. sterowanie jasnością).
Tu więcej informacji: http://www.kroah.com/log/linux/samsung_laptop.html
Aplet jasności Samsung n150
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Aplet jasności Samsung n150
Dziś zainstalowałem od nowa wraz ze sformatowaniem dysku Ubuntu 11.04 i wygląda na to, że wszystko działa.
Wcześniej po prostu aktualizowałem 10.10 i nie chciało ruszyć za nic. Także na razie jest OK, tylko boję się jądra aktualizować (jest nowsza wersja w Synaptics) żeby nie stracić nowo ściągniętych maili itd. w razie kolejnej reinstalacji (używam netbooka do pracy).
Więc tymczasem jestem zaspokojony.
pozdrawiam
Wcześniej po prostu aktualizowałem 10.10 i nie chciało ruszyć za nic. Także na razie jest OK, tylko boję się jądra aktualizować (jest nowsza wersja w Synaptics) żeby nie stracić nowo ściągniętych maili itd. w razie kolejnej reinstalacji (używam netbooka do pracy).
Więc tymczasem jestem zaspokojony.
pozdrawiam
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Re: Aplet jasności Samsung n150
W zasadzie to nie ma najmniejszego powodu do utraty danych w wyniku aktualizacji. Można w razie problemów używać starszego kernela zamiast nowszego, w najgorszym przypadku można też odzyskać dane za pomocą LiveCD. Ale zgodzę się, że w przypadku używania komputera do poważniejszych rzeczy, pogoń za wyższymi numerkami jest niewskazana - szczególnie w Ubuntu.