Aplet jasności Samsung n150
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Aplet jasności Samsung n150
Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z samsungiem n150. Chodzi mianowicie o aplet jasności wyświetlacza, pisze że na nim że nie można uzyskać jasności panelu laptopa. Jak większość w tym dziele jestem nowy w linuksie i nie mogę sobie z tym poradzić... Przeglądałem forum i podane metody na inne laptopy nie działają albo nie potrafię tego zrobić więc bardzo proszę o w miarę dokładnie podanie rozwiązania (bo przecież musi jakieś być).
P.S Przy włączonym ładowaniu po restarcie matryca świeci pełną jasnością ale regulacja dalej nie jest możliwa. Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki.
P.S Przy włączonym ładowaniu po restarcie matryca świeci pełną jasnością ale regulacja dalej nie jest możliwa. Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Aplet jasności Samsung n150
Chyba ten sam problem, tyle że inny sprzęt, więc poczytaj ten temat: viewtopic.php?t=127586
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Niestety żaden ten temat mi nie pomógł... W gnome power manger zmiany wartości nic nie dają ekran jest dalej ciemny.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Musisz Pan wymusić ACPI ... pisałem o tym w wątku o optymalizacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Nie wiem, czy nie za późno. Na moim N150 problem z jasnością rozwiązałem instalując samsung-brightness i samsung-tools z ppa:voria/ppa
-
- Piegowaty Guziec
Witam, skąd wziąłeś te pakiety? Też mam N150 i problemy z jasnością, ale "ppa:voria/ppa" nic mi nie mówi, mógłby ktoś napisać coś bliżej skąd wziąć te pakiety?patak pisze:Nie wiem, czy nie za późno. Na moim N150 problem z jasnością rozwiązałem instalując samsung-brightness i samsung-tools z ppa:voria/ppa
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
http://www.voria.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=391 Samsung tools - mam nadzieję, że o to chodzi. Porada z lutego, ale mam nadzieję, że podziała także na nowszych wydaniach.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Wszystko działa.
-
- Piegowaty Guziec
Ja zrobiłem wg porady stąd: http://www.voria.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=296 Mam alergię na samodzielne kompilowanie i wolę gotowe pakiety.
- lalson
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
Na wydaniu 10.10 zainstalowanie narzędzia samsung nic nie daje. Mimo tego, że da się ruszać suwakiem to nie działa rozjaśnianie i przyciemnianie ekranu a gdy włączy się netbook to monitor jest na moją głowę do połowy przyciemniony.
kontakt ze mną via jabber lalson@jabster.pl
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Musisz uaktywnić ACPI, przez w Grubie ... wykonaj mój skrypt grub-acpi. Poza tym jelsi to czip intela musi byc załadowany moduł samsung_backlight, jeśli nvidia nvidia_bl ... albo podobnie się nazywający moduł. W tym wypadku dopiero połączenie samsung-tools oraz odpowiednich wpisów w Grubie daje odpowiednie rezultaty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
Dla osób, którym po zaaplikowaniu skryptu ext73 grub-acpi (lub wymuszeniu acpi w jakikolwiek inny sposób), używających maszyn Samsunga na platformie Atom, podświetlenie ekranu podczas automatycznej regulacji przez system i po starcie systemu wpada w migotanie, czyli na przemian rozjaśnia się i przyciemnia, podaję obejście problemu. Podkreślam, jest to obejście a nie rozwiązanie problemu, ponieważ polega na wyłączeniu automatycznej regulacji ekranu przez syste, pozostaje regulacja manualna. Dla mnie jest do dodatkowa korzyść, bo nie ukrywam, że denerwowała mnie ciągła walka z system o pożądaną przeze mnie jasność. Rozwiązane znalezione na: http://www.voria.org/forum/viewtopic.ph ... 5&start=30
Zaznaczam, że problem raczej nie pojawią się na N150, a na N210/N220/N230 oraz stwierdzono w przypadku N148 (N150 bez modemu 3g), ale uznałem, że warto go tu wpisać, ponieważ niejeden posiadacz problematycznych modeli pewnie tutaj zajrzy.
Dla osób nieznających angielskiego lub z natury leniwych, napiszę co należy zrobić, aby uaktywnić regulację jasności i klawisze funkcyjne w Samsungach oraz naprawić problem z automatyczną regulacją.
Zaczynamy od otwarcia terminalu. Wydajemy tam następujące komendy, każdą potwierdzając enterem:
Teraz możemy wykonać skrypt grub-acpi z wątku o optymalizacji. Przy standardowych ustawieniach forum, jego ostatnia wersja znajduje się na stronie 72.
Jeżeli mamy już wykonane powyższe czynności, zmieniamy wpis w Grubie. Przechodzimy do terminalu:
Zaznaczam, że problem raczej nie pojawią się na N150, a na N210/N220/N230 oraz stwierdzono w przypadku N148 (N150 bez modemu 3g), ale uznałem, że warto go tu wpisać, ponieważ niejeden posiadacz problematycznych modeli pewnie tutaj zajrzy.
Dla osób nieznających angielskiego lub z natury leniwych, napiszę co należy zrobić, aby uaktywnić regulację jasności i klawisze funkcyjne w Samsungach oraz naprawić problem z automatyczną regulacją.
Zaczynamy od otwarcia terminalu. Wydajemy tam następujące komendy, każdą potwierdzając enterem:
sudo add-apt-repository ppa:voria/ppa
sudo apt-get update
Poza tymi dwoma pakiety zainstaluje też się kilka innych, wymaganych do ich poprawnego działania.sudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight
Teraz możemy wykonać skrypt grub-acpi z wątku o optymalizacji. Przy standardowych ustawieniach forum, jego ostatnia wersja znajduje się na stronie 72.
Jeżeli mamy już wykonane powyższe czynności, zmieniamy wpis w Grubie. Przechodzimy do terminalu:
W otwartym pliku, zmieniamy linięsudo gedit /etc/default/grub
naGRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Zapisujemy plik, zamykamy i wracamy do terminalu:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor intel_idle.max_cstate=0"
Kolejną czynnością jest dodanie samsung-backlight do czarnej listy, aby aplet nie uruchamiał się przy starcie systemu. W terminalu:sudo update-grub; sudo update-initramfs -u
Dodajemy na końcu pliku linijkęsudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Zapisujemy, zamykamy, wracamy do terminalu:blacklist samsung-backlight
Dopisujemy powyżejsudo gedit /etc/rc.local
linjkęexit 0
Zapisujemy, zamykamy, restartujemy system i tyle.modprobe samsung-backlight
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- lalson
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
Dzięki. Działa jak należy.
kontakt ze mną via jabber lalson@jabster.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Nie wiem po co tak kombinować, wystarczy dodać "acpi_backlight=vendor" do gruba, i zainstalować samsung-tools i samsung-backlight, nic więcej zmieniać nie trzeba.Ivn pisze:Dla osób, którym po zaaplikowaniu skryptu ext73 grub-acpi (lub wymuszeniu acpi w jakikolwiek inny sposób), używających maszyn Samsunga na platformie Atom, podświetlenie ekranu podczas automatycznej regulacji przez system i po starcie systemu wpada w migotanie, czyli na przemian rozjaśnia się i przyciemnia, podaję obejście problemu. Podkreślam, jest to obejście a nie rozwiązanie problemu, ponieważ polega na wyłączeniu automatycznej regulacji ekranu przez syste, pozostaje regulacja manualna. Dla mnie jest do dodatkowa korzyść, bo nie ukrywam, że denerwowała mnie ciągła walka z system o pożądaną przeze mnie jasność. Rozwiązane znalezione na: http://www.voria.org/forum/viewtopic.ph ... 5&start=30
Poza tymi dwoma pakiety zainstaluje też się kilka innych, wymaganych do ich poprawnego działania.
W otwartym pliku, zmieniamy linię
na
Zapisujemy plik, zamykamy i wracamy do terminalu:
Kolejną czynnością jest dodanie samsung-backlight do czarnej listy, aby aplet nie uruchamiał się przy starcie systemu. W terminalu:
Dodajemy na końcu pliku linijkę
Zapisujemy, zamykamy, wracamy do terminalu:
Dopisujemy powyżej
linjkę
Zapisujemy, zamykamy, restartujemy system i tyle.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
@mooop12
Najpierw zrobiłem bez tego "kombinowania" i ekran migał mi przed i po zalogowaniu się. Za to gdy "pokombinowałem" działa sprawnie
Najpierw zrobiłem bez tego "kombinowania" i ekran migał mi przed i po zalogowaniu się. Za to gdy "pokombinowałem" działa sprawnie

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Dziwne, bo u mnie działało bez problemu, wtedy jeszcze na czystym systemie.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: LXDE
Ja instalowałem samsung tools i troche kombinowałem, niestety czasami działa a czasami nie, chwilowo sie poddaje nie mam czasu
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Aplet jasności Samsung n150
Witam,
Nie wiem jak Wy to robicie, ale żaden z opisywanych sposobów u mnie nie działa. Netbook Samsung N150 (HAP1PL - tego oznaczenia nawet nie ma na stronie Samsunga [iPlus rządzi]).
Generalnie działa już wszystko tylko nie regulacja jasności. Miałem problemy z hibernacją, a raczej wychodzeniem z niej itd. Chyba z powodu grzebania mającego na celu przywrócenie kontroli jasności cała reszta zaczęła działać a to jak nie działa tak nie działa.
Próbowałem kilku silników, stosowałem porady wg tego forum i forum Linux for my Samsung i nic. Kompletnie nic.
Wcześniej (po instalacji 11.04) jeszcze miała miejsce sytuacja, że wyświetlał się niedziałający popup z regulacją ale teraz kompletnie nic. Ani zmiana jądra, ani skrypty ACPI, ani skróty klawiszowe.
Czy ktoś może coś?
pozdrawiam
Nie wiem jak Wy to robicie, ale żaden z opisywanych sposobów u mnie nie działa. Netbook Samsung N150 (HAP1PL - tego oznaczenia nawet nie ma na stronie Samsunga [iPlus rządzi]).
Generalnie działa już wszystko tylko nie regulacja jasności. Miałem problemy z hibernacją, a raczej wychodzeniem z niej itd. Chyba z powodu grzebania mającego na celu przywrócenie kontroli jasności cała reszta zaczęła działać a to jak nie działa tak nie działa.
Próbowałem kilku silników, stosowałem porady wg tego forum i forum Linux for my Samsung i nic. Kompletnie nic.
Wcześniej (po instalacji 11.04) jeszcze miała miejsce sytuacja, że wyświetlał się niedziałający popup z regulacją ale teraz kompletnie nic. Ani zmiana jądra, ani skrypty ACPI, ani skróty klawiszowe.
Czy ktoś może coś?
pozdrawiam
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Za dużo przy tym nie ma co grzebać bo w zasadzie nie powinno być problemu, a możliwe że coś sam namieszałeś. U mnie działa wszystko na podobnym netbooku bez żadnej ingerencji. Widzę że Twój też powinien działać:
https://lkml.org/lkml/2011/2/9/334
https://lkml.org/lkml/2011/2/9/334
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A jak ma się do tego wszystkiego https://wiki.archlinux.org/index.php/Sa ... #Backlight? Ktoś to testował, patrzył na to?
Mi się teraz ściąga przez WUBI Ubuntu na Win7 więc nie mogę przetestować...
A to co Ty umieściłeś to co mam z tym zrobić? Sorry może za pytanie ale linux-noob ze mnie jeszcze, póki każda kolejna dystrybucja i sprzęt ma jakiś problem
Mi się teraz ściąga przez WUBI Ubuntu na Win7 więc nie mogę przetestować...
A to co Ty umieściłeś to co mam z tym zrobić? Sorry może za pytanie ale linux-noob ze mnie jeszcze, póki każda kolejna dystrybucja i sprzęt ma jakiś problem