Jaki laptop dla grafika?
- Rejke
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Jaki laptop dla grafika?
sQrtek Dziękuję za linki, popatrzę 

-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
tam gdzie jest inne TDP oraz podzespoły typu GPU oczywiście, że się różnią. normalnie wystarczy skonfigurować wyżej wymienione narzędzia i problemu z przegrzewaniem nie ma.sQrtek pisze:Wystarczy przejrzeć sobie testy danych modeli np. na notebookcheck.com/pl i tam zobaczyć jak bardzo różnią się te z i5 a te z i7.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Przecież to zależy od konkretnego laptopa, a nie samego procesora jaki się w nim znajduje. Jak jest nieodpowiednia konstrukcja to już nic na to nie poradzisz.Dominbik pisze:tam gdzie jest inne TDP oraz podzespoły typu GPU oczywiście, że się różnią. normalnie wystarczy skonfigurować wyżej wymienione narzędzia i problemu z przegrzewaniem nie ma.
-
- Wytworny Kaczor
no to też fakt. chodź mam z grzejącej się serii HP dv6 i problem z przegrzewaniem znikł. w zasadzie wystarczył tylko lekki linux+cpufreq. procesor jedzie przez większość czasu na 800MHz zamiast 2.5GHz a chłodzenie włącza się rzadko. zamknięte sterowniki do nVidii włączony tryb "adaptive"
- Rejke
- Piegowaty Guziec
Wreszcie kupiłam nowy sprzęt 
Tutaj można sobie obejrzeć dokładnie model, który zakupiłam http://www.x-kom.pl/p/103280-notebook-l ... vd-rw.html
A tymczasem opowiem trochę o ...wrażeniach.
To co było najbardziej pozytywne, to fakt, że miał domyślnie wgrane Ubuntu i(i nawet nalepkę ma!). System został zaktualizowany do 12.04 i zostało na nim postawione KDE (ku pełnej zgrozie mojego narzeczonego, który zdecydowanie woli Gnome Shell).
Komputer dobrze działa na domyślnych sterownikach do karty graficznej, ale narzeczony się uparł żeby wycisnąć z tego sprzętu więcej...i po dwóch dniach twardych bojów faktycznie mu się to udało
Poza tym na tym laptopie bez problemu działa usypianie.
Co poza tym? Obudowa naprawdę solidna, wszystko wykonane na wysoki połysk i w dodatku laptop sam w sobie jest zwyczajnie ładny.
W dodatku to prawdziwy potwór. Dysk ma oczywiście bardzo wolny, ale to akurat jakoś szczególnie do szczęścia nie jest mi potrzebne.
W każdym razie jest naprawdę super i mogę spokojnie polecić ten model
edit: spotkałam się do tej pory z uwagami, że ma małą rozdzielczość...Nie jest to dla mnie kłopot, bo korzystam z zewnętrznego monitora a tego w laptopie używam jako dodatkowego.

Tutaj można sobie obejrzeć dokładnie model, który zakupiłam http://www.x-kom.pl/p/103280-notebook-l ... vd-rw.html
A tymczasem opowiem trochę o ...wrażeniach.
To co było najbardziej pozytywne, to fakt, że miał domyślnie wgrane Ubuntu i(i nawet nalepkę ma!). System został zaktualizowany do 12.04 i zostało na nim postawione KDE (ku pełnej zgrozie mojego narzeczonego, który zdecydowanie woli Gnome Shell).
Komputer dobrze działa na domyślnych sterownikach do karty graficznej, ale narzeczony się uparł żeby wycisnąć z tego sprzętu więcej...i po dwóch dniach twardych bojów faktycznie mu się to udało

Poza tym na tym laptopie bez problemu działa usypianie.
Co poza tym? Obudowa naprawdę solidna, wszystko wykonane na wysoki połysk i w dodatku laptop sam w sobie jest zwyczajnie ładny.
W dodatku to prawdziwy potwór. Dysk ma oczywiście bardzo wolny, ale to akurat jakoś szczególnie do szczęścia nie jest mi potrzebne.
W każdym razie jest naprawdę super i mogę spokojnie polecić ten model

edit: spotkałam się do tej pory z uwagami, że ma małą rozdzielczość...Nie jest to dla mnie kłopot, bo korzystam z zewnętrznego monitora a tego w laptopie używam jako dodatkowego.
-
- Wytworny Kaczor
działa przełączanie grafiki?
laptop marzenie.
PS można mieć jednocześnie dwa środowiska graficzne i KDE i Gnome Shell
laptop marzenie.
PS można mieć jednocześnie dwa środowiska graficzne i KDE i Gnome Shell
- Rejke
- Piegowaty Guziec
Cóż...jeżeli chodzi o przełączanie grafiki, to szczerze mówiąc nie wiem. Ta słabsza karta nie jest mi do niczego potrzebna więc się tym nie interesowałam - potrzebuję tylko tej od AMD.
A jeżeli chodzi o środowiska graficzne....wiem, że można mieć jednocześnie więcej niż jedno
A jeżeli chodzi o środowiska graficzne....wiem, że można mieć jednocześnie więcej niż jedno