Jaki laptop dla grafika?

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Jaki laptop dla grafika?

Post autor: Rejke »

sQrtek Dziękuję za linki, popatrzę :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

sQrtek pisze:Wystarczy przejrzeć sobie testy danych modeli np. na notebookcheck.com/pl i tam zobaczyć jak bardzo różnią się te z i5 a te z i7.
tam gdzie jest inne TDP oraz podzespoły typu GPU oczywiście, że się różnią. normalnie wystarczy skonfigurować wyżej wymienione narzędzia i problemu z przegrzewaniem nie ma.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Dominbik pisze:tam gdzie jest inne TDP oraz podzespoły typu GPU oczywiście, że się różnią. normalnie wystarczy skonfigurować wyżej wymienione narzędzia i problemu z przegrzewaniem nie ma.
Przecież to zależy od konkretnego laptopa, a nie samego procesora jaki się w nim znajduje. Jak jest nieodpowiednia konstrukcja to już nic na to nie poradzisz.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

no to też fakt. chodź mam z grzejącej się serii HP dv6 i problem z przegrzewaniem znikł. w zasadzie wystarczył tylko lekki linux+cpufreq. procesor jedzie przez większość czasu na 800MHz zamiast 2.5GHz a chłodzenie włącza się rzadko. zamknięte sterowniki do nVidii włączony tryb "adaptive"
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wreszcie kupiłam nowy sprzęt :)
Tutaj można sobie obejrzeć dokładnie model, który zakupiłam http://www.x-kom.pl/p/103280-notebook-l ... vd-rw.html
A tymczasem opowiem trochę o ...wrażeniach.
To co było najbardziej pozytywne, to fakt, że miał domyślnie wgrane Ubuntu i(i nawet nalepkę ma!). System został zaktualizowany do 12.04 i zostało na nim postawione KDE (ku pełnej zgrozie mojego narzeczonego, który zdecydowanie woli Gnome Shell).
Komputer dobrze działa na domyślnych sterownikach do karty graficznej, ale narzeczony się uparł żeby wycisnąć z tego sprzętu więcej...i po dwóch dniach twardych bojów faktycznie mu się to udało :)
Poza tym na tym laptopie bez problemu działa usypianie.
Co poza tym? Obudowa naprawdę solidna, wszystko wykonane na wysoki połysk i w dodatku laptop sam w sobie jest zwyczajnie ładny.
W dodatku to prawdziwy potwór. Dysk ma oczywiście bardzo wolny, ale to akurat jakoś szczególnie do szczęścia nie jest mi potrzebne.
W każdym razie jest naprawdę super i mogę spokojnie polecić ten model :)

edit: spotkałam się do tej pory z uwagami, że ma małą rozdzielczość...Nie jest to dla mnie kłopot, bo korzystam z zewnętrznego monitora a tego w laptopie używam jako dodatkowego.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

działa przełączanie grafiki?
laptop marzenie.

PS można mieć jednocześnie dwa środowiska graficzne i KDE i Gnome Shell
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cóż...jeżeli chodzi o przełączanie grafiki, to szczerze mówiąc nie wiem. Ta słabsza karta nie jest mi do niczego potrzebna więc się tym nie interesowałam - potrzebuję tylko tej od AMD.
A jeżeli chodzi o środowiska graficzne....wiem, że można mieć jednocześnie więcej niż jedno :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”