Jaki laptop dla grafika?

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Jaki laptop dla grafika?

Post autor: Rejke »

Witam!
Panie i Panowie, potrzebuję rady!
Otóż w najbliższym czasie chcę rozpocząć swoją własną działalność gospodarczą i być może w związku z tym uda się dostać jakieś dofinansowanie z PUP.
Od dwóch miesięcy w zasadzie mam swojego faworyta którym jest Dell N5110 w swojej najsilniejszej konfiguracji. Wiem, że w porównaniu do swoich możliwości ma trochę zbyt wolny dysk, ale to nie jest mój priorytet. Na plus u mnie ma to, że na stronie ubuntu można znaleźć ten sprzęt jako wspierany. (tutaj info o modelu http://www.dell.com/pl/p/inspiron-15r-n5110/pd)
I w związku z powyższym mam pytanie do Was: co myślicie o tym konkretnym sprzęcie? A może powinnam zwrócić uwagę na coś innego?
Pracuję z grafiką 3d i 2d wektorową, rzadziej z rastrową, to bardziej dla przyjemności. Bardzo dużo wykorzystuję komputer do renderowania filmów i animacji.
Niestety zwykły blaszak nie wchodzi w grę. Tak byłoby najłatwiej, ale niestety dużo podróżuję a blaszaki są jakieś niepakowane....

Serdecznie dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
szukacz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Jaki laptop dla grafika?

Post autor: szukacz »

Generalnie moim zdaniem skup się by był to mocny sprzęt. Mocny procesor, dobra grafika + sporo ramu. Jakiś czas temu wszyscy graficy zachwalali komputerki Appla, ze względu na optymalizację, ale teraz chyba nie ma już aż takiej różnicy.
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie no...na imaku pracowałam dwa lata ...nigdy, przenigdy więcej... W ogóle po swoich doświadczeniach z apple krew mnie zalewa gdy ktoś mi mówi, że jabłko jest dobre dla grafika :) Serio...praca z tym sprzętem i systemem to katorga.
A co myślisz o tym dellu? Ma i7 i 8gb ramu i zadowalająco wypada w testach.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

A co myślisz o tym dellu?
Ja sama mam Della (inny model) i nie narzekam i5 4GB ram.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mmm..szkoda, że inny model no ale Dell to Dell a o nich jednak się mówi, że podobno bardziej się lubią z pingwinem...więc tym bardziej dziękuję za Twoją odpowiedź linuxozaurus :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

o nich jednak się mówi, że podobno bardziej się lubią z pingwinem
Ja ci powiem krótko najwięcej certyfikowanych laptopów jest marki Dell na liście Canonicala.

Ja mam Dell Vostro 3500 jeśli ciebie to interesuje.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Oczywiście że interesuje :) Dziękuję
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Masz zamiar pracować na Linuksie czy Windowsie?
Jeśli na Linuksie to uważaj na grafiki hybrydowe. Szczególnie niewspierany pod Linuksem Optimus Nvidii może napsuć sporo krwi.
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie no...gdybym miała zamiar pracować na MS to bym się Was nie pytała :) Na moich komputerach od 2007 roku nie gości nic innego niż tylko kolejne dystrybucje Linuksa (z przewagą Ubuntu).
Bardzo Ci dziękuję na zwrócenie uwagi na problem grafik hybrydowych, nie miałam o tym pojęcia....i widzę, że niestety wypatrzony przeze mnie Dell ma kartę graficzną z tą technologią Optimus... no to ładnie... :(
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Bardzo Ci dziękuję na zwrócenie uwagi na problem grafik hybrydowych, nie miałam o tym pojęcia....i widzę, że niestety wypatrzony przeze mnie Dell ma kartę graficzną z tą technologią Optimus... no to ładnie... :(
mój tez ma ale jest i na to sposób - bumblebee
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

heheh faktycznie :) Właśnie w tym momencie znalazłam na to fixa na ubuntuforums.org : ]
Bardzo Ci dziękuję linuxozaurus, teraz mam większą pewność, że to zadziała :) (oczywiście jeśli zostanę przy tym modelu)

-- 30 cze 2012 13:36 --

Po ciężkich bojach znalazłam sobie nowy obiekt westchnień. W zasadzie prawie to samo co pierwszy znaleziony przeze mnie model, ale bez optimusa i z błogosławieństwem od canonicala :D
Ktoś może miał do czynienia z tym sprzętem? Co o tym myślicie?
http://www.komputronik.pl/product/16091 ... _W7HP.html
Awatar użytkownika
pragmaticus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: pragmaticus »

A nie lepiej coś z matrycą o większej rozdzielczości? 1366x768 to mega mało... Warto poszukać - jeśli ma być Dell - modelu L502X z matrycą fullHD bądź nieco większego (17") L702X, również z fullHD. Dodatkowo po co płacić za Win7 jeśli nie będzie używany?
Swoją drogą wolałbym jeśli budżet by mnie ograniczał kupić komputer ze słabszym prockiem, a dołożyć zaoszczędzone pieniądze do dysku SSD (HDD na dane).
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

hym, ale kto powiedział, że będę płacić za win?:) Po prostu podałam pierwszy lepszy link do specyfikacji tego laptopa :) ale tak, będę szukała go z wersją bez win i nawet znalazłam przykładowo tutaj http://allegro.pl/dell-inspiron-15r-552 ... 47014.html i jeszcze z 12 GB ramu żeby było milej.
Co do rozdziałki to nie jest ona dla mnie ważna, to nawet lepiej że ma taką z paru względów. W każdym razie, zarówno w domu jak i po dojechaniu na pewne miejsce oddalone ode mnie 500km gdzie często bywam - laptop będzie podpinany pod zewnętrzny monitor.
A 17''...nigdy w życiu :> Rejke to bardzo malutkie stworzenie, takie coś to nie na moje plecy. Ten Dell i tak już jest na moje możliwości wystarczająco duży...
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

Gdybyś kupiła tego Della napisz jak się sprawuje jeśli chodzi o tego optimusa i reszta typu wifi/bluetooth. Sam mam ten model na oku, ale właśnie to mnei zastanawia + czy jest możliwość wyłączenia któreś z kart w najnowszym BIOSie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ten dell, którego ostatecznie wybrałam nie ma już technologii optiumus. To tylko ten pierwszy miał, a ten co go teraz polecałam ma certyfikat od Canonicala, więc wszystko podobno ma na nim śmigać :)
ale jeśli kupię kiedyś tego laptopa, to na pewno tutaj zamieszczę pełny opis wrażeń :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

Ten drugi laptop nie ma Optimusa, ale również ma grafikę hybrydową, tyle że w wydaniu AMD.
Radzę dobrze się rozeznać w temacie jak to działa.

Sam miałem okazję pracować na laptopie z Optimusem (Dell Vostro 3750) i podczas korzystania z Bumblebee nie napotkałem jakiś poważniejszych problemów. Dziwni mnie takie straszenie tym wynalazkiem, bo z mojego doświadczenia wynika, że nawet bez oficjalnego wsparcia producenta działa to całkiem przyzwoicie. Jedyne problemy jakie potrafię sobie przypomnieć, to skonfigurowanie HDMI - z tego co sobie przypominam nie potrafiłem wymusić jego działania w taki sposób, który by mnie satysfakcjonował.
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: sQrtek »

Ja bym uważał z wyborem lapków z prockami i7, są to dobre procki jak wiadomo, ale laptopy wyposażone w nie.. strasznie mocno hałasują i grzeją się, ja bym mimo wszystko kierował się ku i5. To taka mała uwaga jeśli interesuje Cię kultura pracy tego laptopa :).
Awatar użytkownika
Rejke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

o no proszę, tego tez nie wiedziałam, dziękuję za informację :) Chociaż ...mimo wszystko nie wiem czy zmienię zdanie. Chyba musiałbym zobaczyć "na żywo" jak bardzo to jest upierdliwe...
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Dominbik »

sQrtek pisze:Ja bym uważał z wyborem lapków z prockami i7, są to dobre procki jak wiadomo, ale laptopy wyposażone w nie.. strasznie mocno hałasują i grzeją się, ja bym mimo wszystko kierował się ku i5. To taka mała uwaga jeśli interesuje Cię kultura pracy tego laptopa :).
bez przesady. wystarczy cpufreq. przy tym co wybrała TDP jest identyczne jak np. i5-2410M więc o czym mowa? :shock:
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: sQrtek »

Wystarczy przejrzeć sobie testy danych modeli np. na notebookcheck.com/pl i tam zobaczyć jak bardzo różnią się te z i5 a te z i7. Jeśli interesowałby Cię model Della z prockiem i5, zrobionego z dobrych materiałów, słabo hałasującego, to polecam model Dell E6520. Jedyny minus że model który oglądałem to z zintegrowaną grafiką, ale z możliwością dokupienia do niego karty dedykowanej nvidii.

PS: choć znalazłem model E6520 z prockiem i7, i nawet nie wychodzi tak źle w testach, nawet z kartą dedykowaną + lepsza matryca FullHD
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-De ... 374.0.html

A tutaj test tego o którym ja pisałem na początku:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-De ... 373.0.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”