Ubuntu 12.04 na dysku SSD.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 12.04 na dysku SSD.

Post autor: brezniew »

Nie rozumiem o co ten lament. Skoro producent daje 5-letnią gwarancję, to żywotność dysku jest problemem producenta, a nie użytkownika.

@hsurim:
OCZ robi bardzo problematyczne dyski. Poza tym w niektórych modelach stosuje ograniczenia w transferze po zapełnieniu 50% dysku, czyli przy stosunkowo małej pojemności dysków SSD - zawsze i wszelkie testy w takim przypadku są nic nie warte.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: hsurim »

rob006 pisze:
Funnykris pisze:(...) A może ktoś chce mieć szybszego peceta. ;]
Właśnie mam takowego ... na oko wszystko uruchamia się ze 2-3 razy szybciej.
Dla porównania, to podczas startu Win7, te chorągieweczki nie zdążą się całkiem rozwinąć i już mam pulpit.

brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
Ten Vertex3 ponoć jest zupełnie innym dyskiem od pozostałych firmy OCZ.
Widać też różnice w podawanych parametrach, z czego mnie najbardziej interesowała jego żywotność
macios4x

Post autor: macios4x »

A co sądzicie o dyskach SSD Intel 510? W przeciwieństwie do pozostałych, są one w technologii 34 nm które cechują się większą liczbą zapisu komórek (około 5000) w przeciwieństwie do tradycyjnych 25 nm (3000 cykli zapisu).
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

macios4x pisze:A co sądzicie o dyskach SSD Intel 510? W przeciwieństwie do pozostałych, są one w technologii 34 nm które cechują się większą liczbą zapisu komórek (około 5000) w przeciwieństwie do tradycyjnych 25 nm (3000 cykli zapisu).
Intel 510 korzysta z wolniejszego SATA 3 Gb/s. Lepiej wybrać nowszy 520, ale cena będzie już wyższa. Żywotność dysku lepiej oceniać na podstawie gwarancji. Skoro producent zakłada, że opłaca mu się dawać ją na 5 lat, to widocznie przeanalizował potencjalne ryzyko i koszty, które będzie musiał ponieść w razie wcześniejszej awarii sprzętu.
hsurim pisze:brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
Ten Vertex3 ponoć jest zupełnie innym dyskiem od pozostałych firmy OCZ.
Widać też różnice w podawanych parametrach, z czego mnie najbardziej interesowała jego żywotność
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera.
Jedynie wpływ ma na szybkość transferu danych z dysku i na dysk (odczyt i zapis).
Skoro OCZ stosuje ograniczenia (w części swoich dysków) po zapełnieniu 50% dysku to logiczne, że będzie działało wolniej. Już nie wspomnę o nic nie robieniu z problematycznymi kontrolerami. Raczej bym nie doradzał kupna sprzętu od takiej firmy.
PS Testami i opiniami na polskich portalach się nie sugeruj. Są one tak samo wiarygodne jak akwizytorzy Orange, Netii czy Polsatu ;-)
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

brezniew pisze:(...)
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera. (...)
To na czym zatem polega wiele, wiele szybsze odpalanie np. Win7 ??
W komputerze z mocniejszym procesorem, trwa to (na oko) ze dwa razy dłużej niż u mnie (??)
Z resztą ... na YouTube są filmiki prezentujące uruchamianie tej samej aplikacji na jednym komputerze z dyskiem talerzowym i (dla porównania) po zamianie na SSD.
Ewidentnie, dysk SSD skraca ten czas (średnio) o połowę.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 16:44 przez hsurim, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

hsurim pisze:
brezniew pisze:(...)
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera. (...)
To na czym zatem polega wiele, wiele szybsze odpalanie np. Win7 ??
W komputerze z mocniejszym procesorem, trwa to (na oko) ze dwa razy dłużej niż u mnie (??)
Napisałem w następnym zadaniu:
Jedynie wpływ ma na szybkość transferu danych z dysku i na dysk (odczyt i zapis).
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: rob006 »

brezniew pisze:Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera.
Pomijasz jeden istotny czynnik. Chyba nawet najważniejszy. Czas dostępu.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

brezniew, to jeżeli wszystko uruchamia mi się (przyjmijmy) dwa razy szybciej, to nie można nazwać tego ... przyśpieszeniem działania komputera ?? :o
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

hsurim pisze:brezniew, to jeżeli wszystko uruchamia mi się (przyjmijmy) dwa razy szybciej, to nie można nazwać tego ... przyśpieszeniem działania komputera ?? :o
Można. Mój komentarz dotyczył tego:
brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
Szybkość wynika z przyspieszenia operacji na dysku. Pisałem o ograniczeniach w niektórych dyskach OCZ, a co za tym idzie, przyspieszenie na nich wtedy będzie mniejsze.

@rob006:
To miałem na myśli pisząc ogólnie odczyt.
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

brezniew pisze:@rob006:
No to trochę za bardzo uogólniasz, wcześniej wspominałeś o ograniczeniu transferu, ale nawet w takim wypadku dysk i tak będzie szybszy dzięki braku opóźnienia w dostępie do danych. To są właśnie te "magiczne właściwości" przyspieszające komputer - nawet jeśli ograniczyć prędkość przesyłu danych do poziomu zwykłego HDD, to system na dysku SSD i tak będzie szybszy, i do dużo.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

rob006 pisze:
brezniew pisze:@rob006:
No to trochę za bardzo uogólniasz, wcześniej wspominałeś o ograniczeniu transferu, ale nawet w takim wypadku dysk i tak będzie szybszy dzięki braku opóźnienia w dostępie do danych. To są właśnie te "magiczne właściwości" przyspieszające komputer - nawet jeśli ograniczyć prędkość przesyłu danych do poziomu zwykłego HDD, to system na dysku SSD i tak będzie szybszy, i do dużo.
Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Ja pisałem o dziwnej polityce OCZ, które przez swoje dziwne ograniczenia w niektórych dyskach po zapełnieniu 50%, są mniej wydajne od innych dysków SSD, nawet gdy testy sugerują nieświadomemu użytkownikowi co innego:
Skoro OCZ stosuje ograniczenia (w części swoich dysków) po zapełnieniu 50% dysku to logiczne, że będzie działało wolniej. Już nie wspomnę o nic nie robieniu z problematycznymi kontrolerami. Raczej bym nie doradzał kupna sprzętu od takiej firmy.
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

brezniew pisze:Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Że dysk SSD nawet z ograniczonym transferem i tak jest dużo szybszy od HDD, a jak ktoś chce mieć dłuższą żywotność kosztem lekkiego spadku wydajności, to ja w tym nie widzę nic dziwnego.

@down
brezniew pisze:Będziesz teraz sto razy pisał, że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Specjalnie dla ciebie mogę to nawet 200 razy napisać :* ;]
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 17:26 przez rob006, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

rob006 pisze:
brezniew pisze:Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Że dysk SSD nawet z ograniczonym transferem i tak jest dużo szybszy od HDD, a jak ktoś chce mieć dłuższą żywotność kosztem lekkiego spadku wydajności, to ja w tym nie widzę nic dziwnego.
Będziesz teraz sto razy pisał, że dysk SSD jest szybszy od HDD? To już się robi nudne bo każdy o tym wie. Ja pisałem konkretnie o wspomnianej w tym wątku firmie OCZ, która robi słabe dyski, często stwarzające problemy użytkownikom. Są inne firmy, które poważniej traktują swoich klientów.
Tu kilka ciekawych komentarzy pod artykułem o wspomnianym wcześniej dysku OCZ Vertex3 120 GB.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Jeden z komentarzy.
Mam w firnie jednego Vertexa3 250GB bodajże i faktycznie ma zwiechy, takie po 30 sekund :(
Natomiast mój Vertex2E 180GB potrafi się nie wybudzić podczas startu laptopa.
Co za crap teraz robią.
Póki co, to jak dotąd nie zauważyłem żadnych zwiech w swoim Vertex3 120 GB.
Komputer działa tak szybko, że początkowo odnosiłem wrażenie, że to jakby niemożliwe.
Kiedy czasami zasiadam za 'sterami' komputera z tradycyjnym dyskiem, czuję się z lekka zażenowany jego chociażby okropnie 'długim' czasem uruchamiania się.
Po pół roku użytkowania SSD, wiem jedno - nie zamieniłbym go na talerzowy ... no chyba, że nastąpiłaby jego szybka padaczka. :-x

A to że rzekomo Vertex3 nie jest szybszy i żywotniejszy - na to drugie zwracałem szczególniejszą uwagę - od poprzedniej wersji, to już nic nie zmienię w tej kwestii.
Jeśli to faktycznie chwyt marketingowy (nieuczciwość) producenta, to tylko bardzo źle o nim świadczyłoby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”