mojo pisze:Witam!
A ja z czystej przekory rzucę trochę cienia na "najlepsze jedynie słuszne procesory"
Zacznijmy od tego że Intel nigdy nie zrobił przełomu w technologii i gdyby nie AMD ze swoją architerturą k8 to dajej by sprzedawał x386.
-To AMD wsadziło do swoich procesorów architekturę RISC i rzuciło rękawicę, to wymusiło ruchy Intela do konstruowania seri PIII (które notabene do dziś sprzedaje tylko pod inną nazwą;)
-Dużo potem Gdy AMD wprowadzało architekturę 64bitową Intel właśnie wycofywał się z klęski zwanej PIV- krórej architektura to padaka, pobór mocy kosmiczny, a
wydajność/mhz żenująca.
-Tylko ilu z was kupiło ten badziew dzielący przez 0 omamiona hasłami marketingowymi?
Dziś nawet sam Intel przyznaje że pIV to klapa, ale dziś już kupionych testów w prasie "specjalistycznej" nikt nie pamięta, dziś są nowe testy;)
-Gdy AMD zainwestowało cały potencjał twórczy w architekturę 64bit i wypuszczało pierwsze Athlony64 Intel hamował rozwój tej platformy przez developerów.
-Gdy okazało się że 64bit to przyszłość Intel wypuścił CoreDuo, które tyle miało wspólnego z 64bitami co m$ ze stabilnością- procki interpretowały tylko rozkazy ie64 a ciemny lud kupował 64bity od Intela.
-Architektura Core2Duo która nawiązała walkę z Athlonami64 to stare Centrino- wywodzące się prosto z pIII unowocześnione na miare XXwieku.
-Teraz są na topie 4rdzeniowe procesory Intela , które znów z 4rdzeniami nic nie mają wspólnego- bo czy można nazwać architetkurą 4rdzeniową dwa 2 rdzeniowe Core połączone na jednej podstawce?
-To Phenon będzie pierwszym prwdziwym 4rdzeniowym procesorem.
Tak marketing sprzedaje procesory Intela!
Wiem że zaraz mnie "zjecie" ale ten trochę niespójny post miał zwrócić uwagę na nieco inny aspekt sprawy, AMD to mały gracz na rynku który odważył sie zakwestionować postawę Intela i dzieki temu przyczynił się do znacznego postępu technologicznego.
-Gdyby nie kosmiczna przewaga finansowa Intela i ucieczka w "megaherce albo nanometry" to sytuacja była zgoła inna.
Okazało się że małą firmę stać na wprowadzanie nowych rozwiązań, a kolosa tylko na wojnę fabrykami...
-Gdyby nie AMD kupywalibyśmy dalej X86 po 400ale $ nie pln
-Dziś AMD ma problemy z cachem wśród najszybszego CPU w wersji beta i robi się z tego "siekierę" medialną, ale gdy Intel wycofywał sprzedane wadliwe procesory setkami tysięcy to jakoś wam umkneło...
-Dlatego uważam że Intel gra nie fair wzgledem użytkowników, sprzedaje kolorowe testy wydajnosci i cicho klnie na AMD, gdyby nie oni to by nie musiał się tak sprężać- ciemny lud i tak wszystko kupi.
-Oczywiście celowo zdemonizowałem Intela bo owszem do dośc pożadna firma, ale zrobilem to po to żeby pokażać do czego jest potrzebna konkurencja...
-Tak więc na pytanie C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
odpowiadam, kupił bym sobie płytę am2 i do niej "taniego" Athlona x2 np 4200 za 200pln a gdy przyjdzie Phenon w przyzwoitej cenie wsadzić go do tej KOMTATYBILNEJ w dół podstawki.
p.s
niestosowne mi się wydaje porównywanie Athlona z C2D , tak jak i nie porównywałbym nieprodukowanego już fiata126p do Peugueota207 ad2007
p.s
niestosowne też mi się wydaje prześciganie się wynikami visty na forum Linuksowym- bo tak jakoś dziwnie to wygląda...
Amen bracie
Też będę zmieniać bebechy i już widzę co zapodam
PLATFORMA KOMPUTEROWA Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+
Płyta Główna : GIGABYTE GA-M61SME-S2
Ilość złącz PCI-E x16: 1
Ilość złącz PCI: 2
Rodzaj pamięci : DDR II
Producent Chipsetu: nVidia Socket: s. AM2
Typ chipsetu: GeForce 6100 + nForce 405
Format płyty: mikro ATX
Częstotliwość szyny pamięci: 800 Mhz
Ilość gniazd pamięci operacyjnej: 2