C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Post autor: Argo »

Singel pisze:Ja nikogo nie gnebie.Kiedyś też wcisneli mi Athlona,bo chcaiałem tanio.
Jestem przekonany że z kupionego w tym czasie Pentium 4 aka "grzałka" na pewno byłbyś bardzo zadowolony, w końcu to Intel :p
BTW: Szkoda że Intel porzucił projekt Tejas, chciałbym zobaczyć tę "moc" 2,8 GHz i 150Wat :-D do BOXa dawali by chyba od razu blok wodny :w00t:
Uparłem się na kartę ATI X1300 i szybko z dpłatą wymieniałem ja na Palita 7300GT.
Jak się uparłeś to nie wiem do kogo masz pretensje ??
Jeżeli cos jest gorsze to trzeba umiec to przyznać,ja przyznałęm mimo iz miałem też Athlona.Athlone sa tanie,ale sa daleko w testach za Core 2 duo nawet tymi z niższej półki 4300,4400 i 4500.
Nie wiem do kogo to piszesz, skoro KAŻDY do chwili napisania Twojego posta polecił c2d/q lub Pentium E, jako wydajniejsze lepiej podkręcające się jednostki.
Płytę głowna dobra np.Gygabayta mozna juz kupić od 250 zł!!!
Hehe nie wiem skąd się bierze ten kult gigabyte'a, to naprawdę nie jest żadna super firma.

Pozdro
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: empitt »

Może Gigabyte nie jest super firmą, ale jest dobrą. Np. płyta główna GIGABYTE GA-P31-DS3L kosztuje już poniżej 250 zł i jest dobrą platformą dla Pentium Dual Core.
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mojo »

Hehe nie wiem skąd się bierze ten kult gigabyte'a, to naprawdę nie jest żadna super firma.

Pozdro
Może stąd że (w moim przypadku) na ok 500 sprzedanych płyt gigabyte po 230pln sztuka wadliwych było 2 ?
a np o tanich Asusach czy Abitach, dobrego słowa żaden serwis nie powie?

Gigabyte równo traktuje zarówno segment hi jak i low-end i dlatego ma dobrą marke, może nie królowe podkręcania, ale zasilanie nie piszczy, sieciówki nie przerywaja, kondensatorki nie puchną, wszystkie sterowniki lecą bez problemów... może o to chodzi?

taki pożądny standard:razz:
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

p!otrek pisze:Może Gigabyte nie jest super firmą, ale jest dobrą. Np. płyta główna GIGABYTE GA-P31-DS3L kosztuje już poniżej 250 zł i jest dobrą platformą dla Pentium Dual Core.
Tak, ale przyznasz że polecanie jednej firmy bez wymienia konkretnego modelu nie jest zbyt dobrą radą.
mojo pisze:Może stąd że (w moim przypadku) na ok 500 sprzedanych płyt gigabyte po 230pln sztuka wadliwych było 2 ?
a np o tanich Asusach czy Abitach, dobrego słowa żaden serwis nie powie?
Heh, no wiesz opinii o płytach różnych producentów jest... dużo, dla mnie liczy się raczej dobra seria mobaczy niż renoma jakiejś konkretnej marki, bo nawet asrockowi potrafi się coś dobrego trafić np 939dual-sata2.
Gigabyte równo traktuje zarówno segment hi jak i low-end i dlatego ma dobrą marke, może nie królowe podkręcania, ale zasilanie nie piszczy, sieciówki nie przerywaja, kondensatorki nie puchną, wszystkie sterowniki lecą bez problemów... może o to chodzi?

taki pożądny standard
Dla mnie te cechy, które wymieniłeś to obowiązkowa podstawa, bez tego nie ma nawet mowy o dobrej płycie. Po prostu trochę denerwuje mnie to ciągłe promowanie wszędzie gigabyte'a kosztem innych często znacznie lepszych płyt, Czy jest to dobra marka to można polemizować, w każdym razie nie do końca bez powodu dorobił się nazwy "gigashit" szczególnie po bardzo słabej serii płyt na AM2 na nf5, że o fochach k8ne(s754) nie wspomnę.
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Argo pisze:Tak, ale przyznasz że polecanie jednej firmy bez wymienia konkretnego modelu nie jest zbyt dobrą radą.
Tak, masz rację. Każda firma może mieć dobry jak i gorszy produkt. Polecając firmę, powinniśmy wskazać też konkretny model.
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

-No wiem że istnieją inne plyty głowne, miałem kilka foxconów, winfastów (jedna firma w sumie) gdy nikt jeszcze o nich nie słyszał(ze 2-3 latka temu):razz: i wyrobiłem sobie o nich dobrą opinię, oc w biosie rozbudowane świetnie, ale nigdy nie było wiadomo czego się po kolejnym modelu spodziewać, bo był zbudowany z zupełnie innych podzespołów...trafiały się nawet modele z jednej serii z różnymi kondensatorami i mosfetami!
-miałem też Asrocka na SISie, na którym fsb śmigało 333@420 ,dopóki kondensatorki nie popuchły...
-Abity nf7 za które mnie klienci mało nie zlinczowali:-? (piszczące cewki, przerywające lany)

-Każdy producent ma ambicję wypuścić "killera" na rynek i na każdego kiedyś przychodzi ten czas, każdemu trafia się też gniot.
-Ja osobiście wolę sprzedać/kupić coś do czego mam podejrzenia że na 90% mnie nie zawiedzie, może kiedyś to się zmieni ale na razie daje radę.

Ilu ludzi tyle racji+1
Awatar użytkownika
piter10
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: piter10 »

Można różne rzeczy mówić o Gigabyte ale trzeba przyznać że ich serwis (jeśli coś padnie) jest bezproblemowy - o innych producentach tego powiedzieć nie mogę (zwłaszcza o Abicie)...
Linux registered user #437103
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

mojo pisze:Witam!

A ja z czystej przekory rzucę trochę cienia na "najlepsze jedynie słuszne procesory"

Zacznijmy od tego że Intel nigdy nie zrobił przełomu w technologii i gdyby nie AMD ze swoją architerturą k8 to dajej by sprzedawał x386.
-To AMD wsadziło do swoich procesorów architekturę RISC i rzuciło rękawicę, to wymusiło ruchy Intela do konstruowania seri PIII (które notabene do dziś sprzedaje tylko pod inną nazwą;)

-Dużo potem Gdy AMD wprowadzało architekturę 64bitową Intel właśnie wycofywał się z klęski zwanej PIV- krórej architektura to padaka, pobór mocy kosmiczny, a
wydajność/mhz żenująca.
-Tylko ilu z was kupiło ten badziew dzielący przez 0 omamiona hasłami marketingowymi?
Dziś nawet sam Intel przyznaje że pIV to klapa, ale dziś już kupionych testów w prasie "specjalistycznej" nikt nie pamięta, dziś są nowe testy;)
-Gdy AMD zainwestowało cały potencjał twórczy w architekturę 64bit i wypuszczało pierwsze Athlony64 Intel hamował rozwój tej platformy przez developerów.
-Gdy okazało się że 64bit to przyszłość Intel wypuścił CoreDuo, które tyle miało wspólnego z 64bitami co m$ ze stabilnością- procki interpretowały tylko rozkazy ie64 a ciemny lud kupował 64bity od Intela.
-Architektura Core2Duo która nawiązała walkę z Athlonami64 to stare Centrino- wywodzące się prosto z pIII unowocześnione na miare XXwieku.
-Teraz są na topie 4rdzeniowe procesory Intela , które znów z 4rdzeniami nic nie mają wspólnego- bo czy można nazwać architetkurą 4rdzeniową dwa 2 rdzeniowe Core połączone na jednej podstawce?
-To Phenon będzie pierwszym prwdziwym 4rdzeniowym procesorem.

Tak marketing sprzedaje procesory Intela!

Wiem że zaraz mnie "zjecie" ale ten trochę niespójny post miał zwrócić uwagę na nieco inny aspekt sprawy, AMD to mały gracz na rynku który odważył sie zakwestionować postawę Intela i dzieki temu przyczynił się do znacznego postępu technologicznego.
-Gdyby nie kosmiczna przewaga finansowa Intela i ucieczka w "megaherce albo nanometry" to sytuacja była zgoła inna.
Okazało się że małą firmę stać na wprowadzanie nowych rozwiązań, a kolosa tylko na wojnę fabrykami...
-Gdyby nie AMD kupywalibyśmy dalej X86 po 400ale $ nie pln
-Dziś AMD ma problemy z cachem wśród najszybszego CPU w wersji beta i robi się z tego "siekierę" medialną, ale gdy Intel wycofywał sprzedane wadliwe procesory setkami tysięcy to jakoś wam umkneło...

-Dlatego uważam że Intel gra nie fair wzgledem użytkowników, sprzedaje kolorowe testy wydajnosci i cicho klnie na AMD, gdyby nie oni to by nie musiał się tak sprężać- ciemny lud i tak wszystko kupi.
-Oczywiście celowo zdemonizowałem Intela bo owszem do dośc pożadna firma, ale zrobilem to po to żeby pokażać do czego jest potrzebna konkurencja...

-Tak więc na pytanie C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

odpowiadam, kupił bym sobie płytę am2 i do niej "taniego" Athlona x2 np 4200 za 200pln a gdy przyjdzie Phenon w przyzwoitej cenie wsadzić go do tej KOMTATYBILNEJ w dół podstawki.

p.s
niestosowne mi się wydaje porównywanie Athlona z C2D , tak jak i nie porównywałbym nieprodukowanego już fiata126p do Peugueota207 ad2007

p.s
niestosowne też mi się wydaje prześciganie się wynikami visty na forum Linuksowym- bo tak jakoś dziwnie to wygląda...
Amen bracie :)

Też będę zmieniać bebechy i już widzę co zapodam

PLATFORMA KOMPUTEROWA Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+

Płyta Główna : GIGABYTE GA-M61SME-S2
Ilość złącz PCI-E x16: 1
Ilość złącz PCI: 2
Rodzaj pamięci : DDR II
Producent Chipsetu: nVidia Socket: s. AM2
Typ chipsetu: GeForce 6100 + nForce 405
Format płyty: mikro ATX
Częstotliwość szyny pamięci: 800 Mhz
Ilość gniazd pamięci operacyjnej: 2
Zintegrowana karta graficzna: TAK
Ilość złącz dla urządzeń ATA: 1
Szybkość interfejsu ATA: 133
Ilość złącz dla urządzeń SATAII : 2
Zintegrowana karta dźwiękowa: AC97 8 kanałów
Zintegrowana karta sieciowa: 10/100 Mb
Częstotliwość szyny FSB: 2000
Maksymalna wielkość pamięci: 4 GB
Złącza USB: 8
Tryb DUAL CHANNEL : TAK DUAL
BIOS: Virtual Dual BIOS
Typ procesora: Athlon 64 X2 Złącza wej/wyj: 1 x RJ45 , 2xGniazdo PS/2 , LPT

Procesor: AMD ATHLON 64 X2 4200+

puls 1 GB pamięci

Co daje 440 zł + 70 zł = 510 zł :), a jakbym chciał C2D to za sam procek muszę zapłacić 436 zł
Intel CORE 2 DUO E4500/LGA775/BOX 2,2GHz/800/2MB/LGA775/BOX
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Na dzisiejszy dzień ja bym wziął GIGABYTE GA-P31-DS3L / Intel Pentium Dual Core E2140. Łączna kwota to 240 + 200 = 440 zł. Więc tyle samo co Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+.
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

witek pisze:Amen bracie :)

Też będę zmieniać bebechy i już widzę co zapodam

PLATFORMA KOMPUTEROWA Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+
-no i b.dobry wybór jeśli chodzi o płyty z wbudowaną grafiką, wydajność na poziomie chipsetu NF550 a cena wyśmienita, gratuluję:roll:
-jeśli planujesz komputer "do wszystkiego i nawet do małego pogiercowania" może być, warto też zainteresować podobną się płytą na chipsecie AMD:

Kod: Zaznacz cały

AM2 GIGABYTE GA-MA69GM-S2H AMD 690V
-Jest to za niedużo większe pieniądze sporo wydajniejsza platforma od NF405/430, konkurująca w segmencie z NF630 zawierającym grafikę GF7025

-Płyta zawiera grafikę grafikę ATI1250, złącza DVI, HDMI - czyli idealna platforma do zbudowania domowego "media center",
Na dzisiejszy dzień ja bym wziął GIGABYTE GA-P31-DS3L / Intel Pentium Dual Core E2140. Łączna kwota to 240 + 200 = 440 zł. Więc tyle samo co Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+
- odnośnie E2140 to równie dobra propozycja cena/wydajność tyle że do proponowanego przez ciebie zestawu należy doliczyć cenę jakiejkolwiek karty graficznej i tu wydamy ok 200pln więcej:o
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

p!otrek pisze:Na dzisiejszy dzień ja bym wziął GIGABYTE GA-P31-DS3L / Intel Pentium Dual Core E2140. Łączna kwota to 240 + 200 = 440 zł. Więc tyle samo co Gigabyte GA-M61SME-S2 / Athlon X2 4200+.
terefere, a gdzie masz pamięć 1 GB, kartę graficzną ? Jak dla mnie to musisz doliczyć tak 70 Ram + 250 do 300 karta czyli około 400 zł więcej - więc coś ci się chyba "pomyliło" jak to mówi mój syn :)

EDIT:
mojo pisze: -jeśli planujesz komputer "do wszystkiego i nawet do małego pogiercowania" może być, warto też zainteresować podobną się płytą na chipsecie AMD:

Kod: Zaznacz cały

AM2 GIGABYTE GA-MA69GM-S2H AMD 690V
-Jest to za niedużo większe pieniądze sporo wydajniejsza platforma od NF405/430, konkurująca w segmencie z NF630 zawierającym grafikę GF7025

-Płyta zawiera grafikę grafikę ATI1250, złącza DVI, HDMI - czyli idealna platforma do zbudowania domowego "media center",
ATI brrrrr
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Opsss.. Nie zauważyłem, że ma być z zintegrowaną kartą graficzną. Pewnie dlatego, że nie przepadam za tym rozwiązaniem. Wolę płytę + nawet najtańszy Geforce 7200GS za około 100 zł, niż płytę z zintegrowaną grafiką. Można zrobić też tak, płyta główna GIGABYTE G31MX-S2 / Intel Pentium Dual Core E2140. Płyta główna ma zintegrowaną grafikę Intel X3100. Cena 210 + 200 = 410 zł.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

Ej athlonowi maniacy macie już swojego Phenoma :

http://www.proline.pl/shop.php?n=phenom ... iec-od-amd

ale kosztuje nie mało 790 zł,czyli nie wiele mniej niż sto razy lepszy intelowski quad Q6600

http://www.proline.pl/shop.php?prodq=Phenom+X4

EDIT:

Jest Już Phenom ale co jest wart oceńcie sami

http://pclab.pl/art29999-10.html

A kosztuje jedyne 790 zł!!!

EDIT:
Sory za ten dubel,ale myślałem że mi sie nie dodało.
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Jakbyś choć odrobinę znał prawa rynku, to byś wiedział że za nowość świeżo po premierze płaci się więcej.

Jest tańszy o 86zł i jednocześnie jest to najtańszy quad na rynku.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Chciałem poinformować Athloniarzy że jest juz ich ukochany phenom,a moderator wywala moje posty :(

Oto link gdzie mozna poczytać o cudzie techonologicznym AMD,a nawet go kupić.Są też testy porównawcze z core 2 Quad.

EDIT:
dlaczego jak wchodze tu to nie widze swoich postów?
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Prawdziwy jak to określiłeś "athloniarz" doskonale wie że phenomy już można kupić, więc nie musisz nikogo o tym informować.

A to że moderator wywala Twoje przypominające raczej spam posty (choć przyznam że nie zauważyłem aby taki proceder miał miejsce i szczerze wątpię żeby ktoś się w to bawił) to mnie akurat nie dziwi.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Sory za to zamieszanie.Widzę,że niektórzy pozbawieni są obiektywizmu,co zakrawa na fanatyzm.Ok niech będą phenomy.Chciałem tylko pokazać,że phenom nie jest ani rewelacja cenową,ani nie przewyższa intelowskiego Qada.Kupujcie sobie co chcecie.
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

To raczej Ty jesteś pozbawiony obiektywizmu, ale skoro już mi to zarzucasz to może zacytuj którykolwiek z moich postów i wypunktuj błędy w moim rozumowaniu i ocenie sprzętu.
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: px33 »

Jak dla mnie to AMD powinno dorównywać kroku Intelowi jeśli chodzi o najwydajniejsze procesory i przy okazji oferować atrakcyjne ceny.
Awatar użytkownika
adikpn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 6.06
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: adikpn »

Polecam Athlona X2 6400+ Najlepszy wybór jak na te pieniądze.
Al phenom się już pokazał myślałem że będzie droższy
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+X4+9500+AM2+B
a tu jest w/w athlon
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+6400
px33 pisze:Jak dla mnie to AMD powinno dorównywać kroku Intelowi jeśli chodzi o najwydajniejsze procesory i przy okazji oferować atrakcyjne ceny.
PX33 tu jesteś w dużym błędzie AMD Athlona mam od 2001 roku i moim zdaniem intel powinien dotrzymać kroku AMD. Szczególnie w kwestii cen:D Spójrz na linki które podałem i porównaj Athlona X2 6400+ i Intel C2 1,8. Jest różnica w cenie prawda??!!

Jakość jest ta sama nawet z przewagą AMD....

DLACZEGO?????!!!! Nazwa Athlon jest taka piękna AMD Athlon X4 9500 jak to pięknie brzmi. A oni musieli zastąpić to phenomem:P
.::Linux user #458820 Ubuntu user #18712::.
...::: Piąty element nie śpi nigdy :::...
..::Moja druga miłość VW Golf II a.k.a pyrka::..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”