C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
Witam!
mam dylemat nie do przełknięcia chyba. Jako FAN AMD (zawsze AMD miałem) zastanawiam się, czy kupować C2D e4400, C2Quad, czy może poczekać na phenoma....
nie wiem, jak linux wykożystuje te 4 rdzenie, więc nie wiem czy jest sens przepłacać.
Widziałem tylko 2 x xeona (w sumie 4 rdzenie) w akcji. ale z tego co widziałem, to on odpalał jeden program na jednym rdzeniu, a nie dzielił się "po równo".
Wina jajka, czy tak naprawdę wielowątkowość to przyszłość i to zależy od programu?
Czyli, że każdy program musi mieć wbudowaną wielowątkowość?
obecnie mam Bartona 3200+, czyli najlepsze co można wsadzić do socketA. mam też 2G Petriota - wszystko na jednej z 3 najlepszych płyt na socketA. Fakt - mamy rok 2007 :) - dlatego teraz chcę zmienić.
Ale phenomy maja wejść dopiero w marcu....
nie mogę tyle czekać.
z pewnością będą miały inny socket niż obecne AMD - więc kupno teraz X2 nie opłaca się.
to co kupić e4400, podkręcić go i czekać na pendryna, albo przerzucić się na phenoma jak już będzie?
mam dylemat nie do przełknięcia chyba. Jako FAN AMD (zawsze AMD miałem) zastanawiam się, czy kupować C2D e4400, C2Quad, czy może poczekać na phenoma....
nie wiem, jak linux wykożystuje te 4 rdzenie, więc nie wiem czy jest sens przepłacać.
Widziałem tylko 2 x xeona (w sumie 4 rdzenie) w akcji. ale z tego co widziałem, to on odpalał jeden program na jednym rdzeniu, a nie dzielił się "po równo".
Wina jajka, czy tak naprawdę wielowątkowość to przyszłość i to zależy od programu?
Czyli, że każdy program musi mieć wbudowaną wielowątkowość?
obecnie mam Bartona 3200+, czyli najlepsze co można wsadzić do socketA. mam też 2G Petriota - wszystko na jednej z 3 najlepszych płyt na socketA. Fakt - mamy rok 2007 :) - dlatego teraz chcę zmienić.
Ale phenomy maja wejść dopiero w marcu....
nie mogę tyle czekać.
z pewnością będą miały inny socket niż obecne AMD - więc kupno teraz X2 nie opłaca się.
to co kupić e4400, podkręcić go i czekać na pendryna, albo przerzucić się na phenoma jak już będzie?
LGND: uptime-project.net
ŚLĄSK JEST JEDEN I JEDNĄ MA STOLICĘ >> FESTUNG BRESLAU
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
Hej,
ja też wole Zielonych, ale ostatnie wieści z AMD nie napawają optymizmem
Też mam zamiar wymienić kompa i po dużym zastanowieniu się mój wybór padł na INTELA, a dokładnie na C2D E2160. Podobno dobre ma osiągi na zwykłych ustawieniach jak i w OC.
ja też wole Zielonych, ale ostatnie wieści z AMD nie napawają optymizmem

Acer Aspire 5520-7a2g16
O/S: Hardy amd64
O/S: Hardy amd64
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Sprawa wygląda nastęþująco: ile masz kaski, by wyłożyć na sprzęcik. Z drugiej strony niedługo, a właściwie już po premierze penryna, prezentuje się on na prawdę dobrze, więc ceny C2D lecą w dół, już jest bardzo tanio, a kładzie on zdecydowanie AMD na łopatki. Sam mam AMD i mam do niego sentyment, ale ich zarząd niedziała najwłaściwiej. Poza tym czekać można w nieskończoność i żyć wyimaginowanymi testami. Jak masz już teraz kaske to kupuj - ceny już nie polecą w dół, bo idą święta, a wtedy objawia się ludzka chciwość i ceny, które normalnie powinny iść w dół(premiera penryna etc) to idą w górę.
Poza tym teraz wyszła nowa Nvidia 88GT i GTS wyniki ma rewelacyjne i ludzie znowuż zawyżają ceny, bo ich pazerność zżera.
Teraz jest idealny czas, ceny zaczną spadać dopiero koło marca.
Poza tym teraz wyszła nowa Nvidia 88GT i GTS wyniki ma rewelacyjne i ludzie znowuż zawyżają ceny, bo ich pazerność zżera.
Teraz jest idealny czas, ceny zaczną spadać dopiero koło marca.
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
no ok ok - dzięki za podpowiedź. kasę mam, ale wolę nie przepłacać za coś czego nie wykorzystam.
ok to nie czekam tylko ..... przechodzę na intela :(
to teraz.... czy lepiej kupić quada, czy taniego E4400 ? i tego i tego chcę podkręcić na maxa.
WYDAJE mi się, ze w linuxie lepiej mieć 4 rdzenie, ale to tylko moje "WYDAJE MI SIĘ"
kompa używam głównie jako narzędzie pracy (edytory txt, perl, R, różne analizy matematyczne wykonywane ciągle, czytanie pdfów, firefox z otworzonymi co najmniej 15 tabami, w tle programy p2p, itp., itd) - także być może 4 rdzenie były by w sam raz, bo zawsze mam duuuuużo programów otwartych (ach jak ja kocham wirtualne pulpity i compiz fusion :) !!!
czy lepiej poczekać na 4 rdzenie penryna a teraz kupić CHWILOWO c2d E4400?
jak myślicie?
ok to nie czekam tylko ..... przechodzę na intela :(
to teraz.... czy lepiej kupić quada, czy taniego E4400 ? i tego i tego chcę podkręcić na maxa.
WYDAJE mi się, ze w linuxie lepiej mieć 4 rdzenie, ale to tylko moje "WYDAJE MI SIĘ"
kompa używam głównie jako narzędzie pracy (edytory txt, perl, R, różne analizy matematyczne wykonywane ciągle, czytanie pdfów, firefox z otworzonymi co najmniej 15 tabami, w tle programy p2p, itp., itd) - także być może 4 rdzenie były by w sam raz, bo zawsze mam duuuuużo programów otwartych (ach jak ja kocham wirtualne pulpity i compiz fusion :) !!!
czy lepiej poczekać na 4 rdzenie penryna a teraz kupić CHWILOWO c2d E4400?
jak myślicie?
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
To w zasadzie to samo co obecne c2qWidziałem tylko 2 x xeona (w sumie 4 rdzenie)
Od dawna wiadomo że phenomy będą kompatybilne z socketem AM2, ten plusik przy nowych płytach to HT 3.0 oraz zaawansowane funkcje oszczędzania energii, IMO można spokojnie się bez tego obyć.z pewnością będą miały inny socket niż obecne AMD - więc kupno teraz X2 nie opłaca się.

Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
z tego, co wyczytałem, to to "W ZASADZIE" robi różnicę - czyli te xeony będą lepsze od quada - no ale mniejsza o to - czyli jednak zostać na AMD? kupić dobrą płytę na socket AM2 i zwykłego jakiekoś athlona X2 na rok - bo zapewne premiera phenoma nie będzie owiana niskimi cenami, które się potem ustablizują... ale penryn już na wiosnę będzie....
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Nie napisałem żeby kupować sprzęt pod AMD bo phenomy będą IMO co najwyżej równe z intelem (a trzeba na nie jeszcze trochę poczekać).
Osobiście bym kupił abita IP35 czy tam IP35-E i do tego Pentium E 1240/60
Osobiście bym kupił abita IP35 czy tam IP35-E i do tego Pentium E 1240/60

Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Do programowania i kompilowania jakiś większych rzeczy zawsze to się przyda 4jajowiec - wiadomo, większa moc obliczeniowa etc. Z drugiej mańki jeszcze tego nie wykorzystasz...wiadomo 4-rdzenie to patrzenie w przyszłość, jeżeli nie zamierzasz nic ruszać w kompie przez 3 lata to opłaca się w niego pakować, jeżeli nie - lepiej puść w tańsze, a porównywalne w danym momencie.
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
najbardziej skłaniam się ku opcji TERAZ C2d E4400 (no chyba, że rzeczywiście wystarczy o polowę tańszy core duo) >> potem jak wejdzie penryn to 4 rdzenie penryna (czytałem test i robi wrażenie). Szkoda tylko, że obecnie wróżenie o AMD jest takie mgliste.
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Ludzie co wy z tymi Athlonami??Mam nowego kompa na core 2 duo 6750 i wiatrak na procesorze nawet sie nie załancza przy starcie!A jak chodzi,to jest tak cicho,że słychać szum wody w kaloryferach.Mam też starego,poczciwego Athlona 2500 Baracuda.Owszem jest ok,ale to maszyna wiatru!!!Miałem na tym satrym Viste i oceniła ona jego wydolność na 3,a Athlona 3200 oceniłaby najwyzej na 3,5!!!Na nowym tez jest vista i ocenia go na 5,5 NIEPRZETAKTOWANEGO!!!Pytałem ludzi,czy warto zmienić Athlona 2500 na 3200,powiedzieli ze nie odczuje różnicy.Słowem wałkowałem temat ze 2 miesiące i Athlony nie miały szans w żadnych testach.Kiedyś kupiłem komputer na Athlonie bo byłem zielony i nie maiłem kasy!!!Ubuntu pogina na nowym sprzecie jak rakieta 
EDIT:
Ups..Pomylił mi się dysk z procesorem
Miałem na myśli Bartona a nie Baracude 

EDIT:
Ups..Pomylił mi się dysk z procesorem

- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
1. ubuntu pogina na "każdym" sprzęcie jak rakieta
2. nam nie chodzi o zmianę z 2500 na 3200 tylko czy przenieść się z AMD na intela >> a jak juz to czy kupić taniego E4400 >> zakręcić >> potem kupić penryna 4 rdzenie, czy też od razu kupić 4 rdzenie. >> wszystko rozchodzi się o jak najlepsze wykorzystanie sprzętu (błagam tylko niech nikt nie pisze o gentoo)
2. nam nie chodzi o zmianę z 2500 na 3200 tylko czy przenieść się z AMD na intela >> a jak juz to czy kupić taniego E4400 >> zakręcić >> potem kupić penryna 4 rdzenie, czy też od razu kupić 4 rdzenie. >> wszystko rozchodzi się o jak najlepsze wykorzystanie sprzętu (błagam tylko niech nikt nie pisze o gentoo)
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
@Singel
Nie porównuj starego athlona na socket A do core 2 duo, bo to zupełnie bez sensu, nie te czasy, nie ta półka cenowa.
Nie porównuj starego athlona na socket A do core 2 duo, bo to zupełnie bez sensu, nie te czasy, nie ta półka cenowa.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
@Singel: wiesz na jakiej zasadzie działa ta wycena Visty? Bo widać najwidoczniej, że niestety nie masz pojęcia. Ona mojego Athlona wycenia na 5.5, niestety ten test jest tak ubogo robiony, że szkoda gadać. Wycenia po producencie i nazwie kodowej urządzenia, a nie po faktycznych osiągach. Takie testy to tylko M$ mógł wymyślić 
A co do zmiany, to podtrzymuję moje powyższe stwierdzenie.

A co do zmiany, to podtrzymuję moje powyższe stwierdzenie.
-
- Serdeczny Borsuk
IMO jeśli chcesz Penryna możesz kupić najtańsze C2D E2140 (poniżej 300zł), ale włożyć w dobrą płytę główną i pamięci. Potem, jak ceny Penrynów zmaleją do normalnego poziomu, rozważ porządnego 2-rdzeniowca.
4 rdzenie są dobre na serwer, ale nie do domowego komputera, gdzie spokojnie sprawdzą się 2, a i tak będzie pewien zapas mocy.
4 rdzenie są dobre na serwer, ale nie do domowego komputera, gdzie spokojnie sprawdzą się 2, a i tak będzie pewien zapas mocy.
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
właśnie tak myślę - warto poczekać na penryna/phenoma a teraz kupić tańszy procek - i tak będzie lepszy od mojego bartona 3200+ - a płytę i tak muszę kupić dobrą i pamięci ocz
- Singel
- Wygnańcy
Finarfin Finaryn czy ty miałes w ogóle Vistę???Mam kartę grafiki GF 8600 GTS i na dzień dobry wista oceniała ja na 2!!!.Jeśli jest tak jak piszesz to dlaczego po instalacji sterowników teraz ma prawie 6???!!!Może ty nie masz zielonego pojęcia,bo ja ostanio sporoczasu spedziłęm nad analiza sprzetu.A thlonów,radeonów bym juz nawet opluć nie chciał.Jeżeli ktos pyta Athlon czy core 2 duo- odpowiadam zdecydowanie CORE 2 DUO nawet jesli bym miał do wyboru czterordzeniowego Athlona.Pozdrowionka dla maniaków Athlonowych.
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tak jak napisał Finarfin ten test jest bardzo ubogi, mając c2q nie ma znaczenia taktowanie, najszybszy i najwolniejszy układ i tak dostanie 5,9pkt, natomiast na dwurdzeniówce nie wiem czy w ogóle jest możliwe osiągnięcie takiego wyniku niezależnie od wielkości oc.Singel pisze:Finarfin Finaryn czy ty miałes w ogóle Vistę???Mam kartę grafiki GF 8600 GTS i na dzień dobry wista oceniała ja na 2!!!.Jeśli jest tak jak piszesz to dlaczego po instalacji sterowników teraz ma prawie 6???!!!
Tak widać szczególnie po zakupie totalnie nieopłacalnego gts'a, najtańszego palita 8600gt można podkręcić do zegarów gts'a i wyżej, wydając znacznie mniej.Może ty nie masz zielonego pojęcia,bo ja ostanio sporoczasu spedziłęm nad analiza sprzetu.
No cóż, fanboye tak mają...A thlonów,radeonów bym juz nawet opluć nie chciał.Jeżeli ktos pyta Athlon czy core 2 duo- odpowiadam zdecydowanie CORE 2 DUO nawet jesli bym miał do wyboru czterordzeniowego Athlona.Pozdrowionka dla maniaków Athlonowych.
PS: Ocenienie 8600GTS jako high-end (ocena powyżej 5.0) to śmiech na sali, postarali się w M$ nie ma co

-
- Serdeczny Borsuk
O ile uważam, że C2D jest na chwilę obecną najlepszą rodziną procesorów i ma niezły wskaźnik wydajności do ceny, o tyle posiadaczy AMD (zwłaszcza z tzw. złotego okresu, kiedy Intel wypuszczał dwurdzeniowce na NetBurst) gnębić nie należy, prawdopodobnie mieli powody aby tak wybrać.
- Singel
- Wygnańcy
Ja nikogo nie gnebie.Kiedyś też wcisneli mi Athlona,bo chcaiałem tanio.Uparłem się na kartę ATI X1300 i szybko z dpłatą wymieniałem ja na Palita 7300GT.Jeżeli cos jest gorsze to trzeba umiec to przyznać,ja przyznałęm mimo iz miałem też Athlona.Athlone sa tanie,ale sa daleko w testach za Core 2 duo nawet tymi z niższej półki 4300,4400 i 4500.Nie wiem czy ta niższa cena jest warta wolniejszego komputera.Często sa to róznice 100,200 zł a efekt niesamowity.Płytę głowna dobra np.Gygabayta mozna juz kupić od 250 zł!!! procesor core 2 duo od 375 zł.Wersja pudełkowa!!!A ten co sie przsiądzie dozna szoku.Jest to fakt i nie ma sie co spierać.Pozdrawiam wszystkich i bez obrazy,ale tak wygląda smutna prawda.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witam!
A ja z czystej przekory rzucę trochę cienia na "najlepsze jedynie słuszne procesory"
Zacznijmy od tego że Intel nigdy nie zrobił przełomu w technologii i gdyby nie AMD ze swoją architerturą k8 to dajej by sprzedawał x386.
-To AMD wsadziło do swoich procesorów architekturę RISC i rzuciło rękawicę, to wymusiło ruchy Intela do konstruowania seri PIII (które notabene do dziś sprzedaje tylko pod inną nazwą;)
-Dużo potem Gdy AMD wprowadzało architekturę 64bitową Intel właśnie wycofywał się z klęski zwanej PIV- krórej architektura to padaka, pobór mocy kosmiczny, a
wydajność/mhz żenująca.
-Tylko ilu z was kupiło ten badziew dzielący przez 0 omamiona hasłami marketingowymi?
Dziś nawet sam Intel przyznaje że pIV to klapa, ale dziś już kupionych testów w prasie "specjalistycznej" nikt nie pamięta, dziś są nowe testy;)
-Gdy AMD zainwestowało cały potencjał twórczy w architekturę 64bit i wypuszczało pierwsze Athlony64 Intel hamował rozwój tej platformy przez developerów.
-Gdy okazało się że 64bit to przyszłość Intel wypuścił CoreDuo, które tyle miało wspólnego z 64bitami co m$ ze stabilnością- procki interpretowały tylko rozkazy ie64 a ciemny lud kupował 64bity od Intela.
-Architektura Core2Duo która nawiązała walkę z Athlonami64 to stare Centrino- wywodzące się prosto z pIII unowocześnione na miare XXwieku.
-Teraz są na topie 4rdzeniowe procesory Intela , które znów z 4rdzeniami nic nie mają wspólnego- bo czy można nazwać architetkurą 4rdzeniową dwa 2 rdzeniowe Core połączone na jednej podstawce?
-To Phenon będzie pierwszym prwdziwym 4rdzeniowym procesorem.
Tak marketing sprzedaje procesory Intela!
Wiem że zaraz mnie "zjecie" ale ten trochę niespójny post miał zwrócić uwagę na nieco inny aspekt sprawy, AMD to mały gracz na rynku który odważył sie zakwestionować postawę Intela i dzieki temu przyczynił się do znacznego postępu technologicznego.
-Gdyby nie kosmiczna przewaga finansowa Intela i ucieczka w "megaherce albo nanometry" to sytuacja była zgoła inna.
Okazało się że małą firmę stać na wprowadzanie nowych rozwiązań, a kolosa tylko na wojnę fabrykami...
-Gdyby nie AMD kupywalibyśmy dalej X86 po 400ale $ nie pln
-Dziś AMD ma problemy z cachem wśród najszybszego CPU w wersji beta i robi się z tego "siekierę" medialną, ale gdy Intel wycofywał sprzedane wadliwe procesory setkami tysięcy to jakoś wam umkneło...
-Dlatego uważam że Intel gra nie fair wzgledem użytkowników, sprzedaje kolorowe testy wydajnosci i cicho klnie na AMD, gdyby nie oni to by nie musiał się tak sprężać- ciemny lud i tak wszystko kupi.
-Oczywiście celowo zdemonizowałem Intela bo owszem do dośc pożadna firma, ale zrobilem to po to żeby pokażać do czego jest potrzebna konkurencja...
-Tak więc na pytanie C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
odpowiadam, kupił bym sobie płytę am2 i do niej "taniego" Athlona x2 np 4200 za 200pln a gdy przyjdzie Phenon w przyzwoitej cenie wsadzić go do tej KOMTATYBILNEJ w dół podstawki.
p.s
niestosowne mi się wydaje porównywanie Athlona z C2D , tak jak i nie porównywałbym nieprodukowanego już fiata126p do Peugueota207 ad2007
p.s
niestosowne też mi się wydaje prześciganie się wynikami visty na forum Linuksowym- bo tak jakoś dziwnie to wygląda...
A ja z czystej przekory rzucę trochę cienia na "najlepsze jedynie słuszne procesory"
Zacznijmy od tego że Intel nigdy nie zrobił przełomu w technologii i gdyby nie AMD ze swoją architerturą k8 to dajej by sprzedawał x386.
-To AMD wsadziło do swoich procesorów architekturę RISC i rzuciło rękawicę, to wymusiło ruchy Intela do konstruowania seri PIII (które notabene do dziś sprzedaje tylko pod inną nazwą;)
-Dużo potem Gdy AMD wprowadzało architekturę 64bitową Intel właśnie wycofywał się z klęski zwanej PIV- krórej architektura to padaka, pobór mocy kosmiczny, a
wydajność/mhz żenująca.
-Tylko ilu z was kupiło ten badziew dzielący przez 0 omamiona hasłami marketingowymi?
Dziś nawet sam Intel przyznaje że pIV to klapa, ale dziś już kupionych testów w prasie "specjalistycznej" nikt nie pamięta, dziś są nowe testy;)
-Gdy AMD zainwestowało cały potencjał twórczy w architekturę 64bit i wypuszczało pierwsze Athlony64 Intel hamował rozwój tej platformy przez developerów.
-Gdy okazało się że 64bit to przyszłość Intel wypuścił CoreDuo, które tyle miało wspólnego z 64bitami co m$ ze stabilnością- procki interpretowały tylko rozkazy ie64 a ciemny lud kupował 64bity od Intela.
-Architektura Core2Duo która nawiązała walkę z Athlonami64 to stare Centrino- wywodzące się prosto z pIII unowocześnione na miare XXwieku.
-Teraz są na topie 4rdzeniowe procesory Intela , które znów z 4rdzeniami nic nie mają wspólnego- bo czy można nazwać architetkurą 4rdzeniową dwa 2 rdzeniowe Core połączone na jednej podstawce?
-To Phenon będzie pierwszym prwdziwym 4rdzeniowym procesorem.
Tak marketing sprzedaje procesory Intela!
Wiem że zaraz mnie "zjecie" ale ten trochę niespójny post miał zwrócić uwagę na nieco inny aspekt sprawy, AMD to mały gracz na rynku który odważył sie zakwestionować postawę Intela i dzieki temu przyczynił się do znacznego postępu technologicznego.
-Gdyby nie kosmiczna przewaga finansowa Intela i ucieczka w "megaherce albo nanometry" to sytuacja była zgoła inna.
Okazało się że małą firmę stać na wprowadzanie nowych rozwiązań, a kolosa tylko na wojnę fabrykami...
-Gdyby nie AMD kupywalibyśmy dalej X86 po 400ale $ nie pln
-Dziś AMD ma problemy z cachem wśród najszybszego CPU w wersji beta i robi się z tego "siekierę" medialną, ale gdy Intel wycofywał sprzedane wadliwe procesory setkami tysięcy to jakoś wam umkneło...
-Dlatego uważam że Intel gra nie fair wzgledem użytkowników, sprzedaje kolorowe testy wydajnosci i cicho klnie na AMD, gdyby nie oni to by nie musiał się tak sprężać- ciemny lud i tak wszystko kupi.
-Oczywiście celowo zdemonizowałem Intela bo owszem do dośc pożadna firma, ale zrobilem to po to żeby pokażać do czego jest potrzebna konkurencja...
-Tak więc na pytanie C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
odpowiadam, kupił bym sobie płytę am2 i do niej "taniego" Athlona x2 np 4200 za 200pln a gdy przyjdzie Phenon w przyzwoitej cenie wsadzić go do tej KOMTATYBILNEJ w dół podstawki.
p.s
niestosowne mi się wydaje porównywanie Athlona z C2D , tak jak i nie porównywałbym nieprodukowanego już fiata126p do Peugueota207 ad2007
p.s
niestosowne też mi się wydaje prześciganie się wynikami visty na forum Linuksowym- bo tak jakoś dziwnie to wygląda...