Ubuntu niszczy dyski w notebookach?

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Ubuntu niszczy dyski w notebookach?

Post autor: esscrow »

Michal2203 pisze: (...) Wedlug mnie taka natura sprzetu i ja osobiscie nie mam zamiaru tego zmieniac bo czy faktycznie te zmiany prowadza ku lepszemu?Brak parkowania oznacza ciagla prace czyli wzrost temperatury drugra sprawa wstrzasy np przy braniu sprzetu na kolana lub uzytkowanie w aucie wieksza dzura mocniejsze wibracja i uszkodzenie mechaniczne dysku gotowe.
Agresywne parkowanie na baterii jest ok. Oszczędza prąd i to co piszesz zmniejsza ryzyko uszkodzeń dysku. Ja mam tak u siebie poustawiane. Natomiast na kablu po co? Niech sobie dysk pracuje. Co mu przeszkadzać. Problem grzania. No trochę się grzeje ale laptop łatwo oddaje ciepło więc nie jest to jakiś znaczący problem. W służbowym lapku (XPek) wcale dysk nie parkuje. Liczba parkować ok 8 tys. po 4 latach używania i odpukać dysk chodzi bez zarzutu. Potrafi się zagrzać ale działa.

EDIT:
atb80 pisze:O tym samym mówiłem już dawno... Problem został wykryty 1,5 roku temu i żaden z programistów linuxa go nie naprawił - znaczy to, że nie jest to problem, a rozdmuchana plotka... Vista parkuje tak samo często głowice dysku jak linux...
No i tak się rodzą plotki ;). Oczywiście, że jest naprawiany. Głównie poprzez poprawę działania pakietów pm-utils i laptop-mode oraz interakcji między tymi pakietami oraz pakietem acpi. Kwestia kontroli parkowania dysków najbardziej przeszkadzała w wersjach przed 8.04. W 8.04 pakiety nie były doskonałe i utrata kontroli na parkowaniem pojawiała się gdy laptop zmieniał stan tj. był odłączany od prądu i ponownie podłączany, po hibernacji itp. Po instalacji pakietu laptop-mode 1.44 (wersja nie dostępna w repozytoriach ubuntu dla wersji 8.04) generalnie zarządzanie energią działa poprawnie. Problemem nie jest parkowanie dysku tylko żeby móc je ustawić wedle swoich wymagań i wtedy kiedy chcę a nie wtedy gdy tak wyjdzie.
esscrow
Asus A8Sc C2D T7100 2GB RAM 120 GB HDD NVIDIA GF 8400M G 128 MB
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: filip76 »

O tym samym mówiłem już dawno... Problem został wykryty 1,5 roku temu i żaden z programistów linuxa go nie naprawił - znaczy to, że nie jest to problem, a rozdmuchana plotka...
A co powiesz na to:
This article explains how you can use Laptop Mode, a feature recently added to the Linux kernel, to spin down the drive for real. I talk only about Linux 2.6
http://www.linuxjournal.com/article/7539

Bo moim zdaniem napisano tu, że laptop-mode został dodany do jajka w wersji 2.6 a to oznacza, że jednak "programiści Linuksa" czuwają :)
Zwróć też uwagę na datę artykułu. Problem jest znany od 4 lat.

Poza tym zgadzam się z tym. co napisał kolega esscrow że parkowanie na baterii jest jak najbardziej pożądane ale zupełnie zbedne w trybie desktopowym na kablu. Chyba że komuś się dysk grzeje, to problem się komplikuje. U mnie w trybie biurkowym bateria jest wymontowana (tak zaleca producent, bo szkodzi jej ciepło), temperatura dysku jest ok, dopiero po otwarciu stron z flashem, np. youtube powoduje wzrost temperatury dysku do ok. 40 *C -ale wtedy włącza się wentylator.
Awatar użytkownika
ImerejMikasa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: ImerejMikasa »

Witam,
Czyli w jądrze 2.6 już zostało to poprawione ;) A jak wygląda sytuacja z innymi dystrybucjami :?: Chodzi mi o openSUSE 11.0. Żeby działała na laptopie bezproblemowo muszę ją uruchamiać z parametrem acpi=off.
atb80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: atb80 »

dlatego ja w swoim laptopie nic już nie zmieniam. Mam najnowszą wersję Ubuntu i ściągam wszystkie aktualizacje - wierzę że to zjawisko już dawno ktoś naprawił.
Mój sprzęt:
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
filip76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: filip76 »

Naprawił, jak naprawił...

Po prostu laptop-mode to jest narzędzie. Kiedyś nie było, teraz jest. A jaki z niego zrobimy użytek, to już inna sprawa. Jak Ci dali rower, to musisz pedałować :)

Można sobie wpisywać różne wartości - od 1 do 255 i to jest wolność wyboru :) Choć niektórzy jej nie lubią ;)
adrian_jg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: adrian_jg »

dla posiadajacych problem z parkowaniem polecam ten sklypt

$sudo gedit 99-hdd-ugly-fix.sh

skrypt musie zawierać następujący kod:

#!/bin/bash
if on_ac_power; then
# on AC so don’t do any head parking
hdparm -B 254 /dev/sda
hdparm -B 255 /dev/sda
else
# either on battery or power status could not be determined
# so quickly park the head to protect the disk
hdparm -B 128 /dev/sda
fi

skrypt należy teraz skopiować w następujące 4 miejsca:

$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/resume.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/start.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/ac.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/battery.d/
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

polecam skypt adrian_jg !
świetnie się sprawuje, przynajmniej na mojej toshibie ;)

z własnego doświadczenia empirycznego dodam, że:

parametr na 128 ustawiamy gdy korzystamy z baterii i przenosimy laptopa - gdy jest ryzyko uszkodzenia dysku poprzez wstrząsy, natomiast parametr na 254/255 mamy gdy lapek stoi na biurku i mamy zasilanie AC.
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ImerejMikasa pisze:Witam,
Czyli w jądrze 2.6 już zostało to poprawione ;) A jak wygląda sytuacja z innymi dystrybucjami :?: Chodzi mi o openSUSE 11.0. Żeby działała na laptopie bezproblemowo muszę ją uruchamiać z parametrem acpi=off.
Tak na szybko. Z tego co pamiętam w openSUSE 11.0 sprawa jest rozwiązana na forum tej dystrybucji na stronach anglojęzycznych. Troszkę to wygląda inaczej niż w Ubuntu. Zagadnienie rozwiązano przez odpowiednie zmiany w plikach sterujących zarządzaniem energią.
adrian_jg pisze:dla posiadajacych problem z parkowaniem polecam ten sklypt

$sudo gedit 99-hdd-ugly-fix.sh

skrypt musie zawierać następujący kod:

#!/bin/bash
if on_ac_power; then
# on AC so don’t do any head parking
hdparm -B 254 /dev/sda
hdparm -B 255 /dev/sda
else
# either on battery or power status could not be determined
# so quickly park the head to protect the disk
hdparm -B 128 /dev/sda
fi

skrypt należy teraz skopiować w następujące 4 miejsca:

$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/resume.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/start.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/ac.d/
$sudo install 99-hdd-ugly-fix.sh /etc/acpi/battery.d/
A ja nie polecam tego rozwiązania. Nie dlatego, że nie działa tylko dlatego, że wprowadza "bokiem" ustawienia definiowane w pliku /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf. Proponowane przez adrian_jg rozwiązanie zaproponowano kiedyś jako pierwsze, gdy tylko wykryto kwestię agresywnego parkowania dysku. Teraz skrypty zarządzania energią są poprawione więc po co wprowadzać stare rozwiązania.Zwróccie uwagę na nazwę tej łaty '*ugly-fix*'. Nawet autor jej wiedział że to nie jest idealne rozwiązanie :). Lepiej zrobić to przez laptop-mode. Odsyłam do postów filip76 i moich w tym temacie.
esscrow
adrian_jg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

wiec jakie rozwiazanie proponujesz? ktore bedzie najbrdziej korzystne??
atb80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: atb80 »

Proponuję nie robić nic... W momencie kiedy sprawa zaczęła być głośna jądro było w wersji 2.6.18 albo 20
w tej chwili mamy już 2.6.27, więc dajcie sobie z tym spokój bo tylko zaszkodzicie swoim maszynom...
Mój sprzęt:
19 cm /hihihi/ - Sony Vaio VGN, C2Duo 2.2, 4GB RAM, ATI 4550 HD - www.twojeradio.net
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

atb80 pisze:Proponuję nie robić nic... W momencie kiedy sprawa zaczęła być głośna jądro było w wersji 2.6.18 albo 20
w tej chwili mamy już 2.6.27, więc dajcie sobie z tym spokój bo tylko zaszkodzicie swoim maszynom...
jest w tym troche prawdy, ale jakbyś posłuchał mojego lapka, któremu co ok. minute dysk robi "ciche psztyk" to byś sam się zastanawiał czemu na zasilaniu AC na biurku tak się dzieje...

dlatego jeśli korzysta się laptopa na biurku, to polecam parametr 254. (of course na własne ryzyko :razz: )
esscrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

adrian_jg pisze:wiec jakie rozwiazanie proponujesz? ktore bedzie najbrdziej korzystne??
Odsyłam do mojego postu
viewtopic.php?p=510829#p510829 tam znajdziesz szczegóły o odwołania do innych postów potrzebne do skonfigurowania całości.
Rozwiązania z wpisywaniem odrębnych skryptów nie polecam z jednego powodu. To była prowizorka na szybko, gdy zauważono zagadnienie niekontrolowanego, nadmiernego parkowania dysku. Obecnie lepiej to robić narzędziami do tego przygotowanymi czyli poprzez konfigurację ustawień laptop-mode. W wersji 8.10 lub wwersji 8.04 poprawionej zgodnie z opisem w linku powyżej ustawienia powinny działać poprawnie .

Jeżeli miałbyś ewentualnie trudności z ustawieniem poprawnie parametrów w laptop-mode.conf polecam posta filip76 viewtopic.php?p=504366#p504366 tu wyjaśnione jest wszystko po kolei :)
esscrow
massakra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: massakra »

Zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy w ubuntu wylacze parkowanie glowicy, temperatura dysku rosnie dosyc mocno, po godzinie mam ~47*C. Natomiast na windowsie xp glowica kompletnie nie parkuje i dysk trzyma temperature 41-42*C. Skad ta roznica w temperaturze?
Awatar użytkownika
wieszti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: wieszti »

W 8.10 już prawie jest to poprawione, sa odpowiednie skrypty w /etc/acapi, tylko że sprawdzaja one wartośc CONTROL_HD_POWERMGMT z laptop-mode.conf a nie sprawdzają czy laptop mode jest wogóle uruchomione ;/ domylśnie jest wyłączone na zasilaniu AC

rozwiązanie sprowadza się do edycji pliku laptop-mode.conf i zmianie CONTROL_HD_POWERMGMT=0 i wtedy już mamy wszystko ładnie ustawione hdparm -B przy pracy z sieci na 254 a na baterii 128
adrian_jg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

a mozesz dokladniej napisac co zrobic? najlepiej krok po kroku hehe
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

Rozdmuchaliście tą sprawę, aż się tym forum inspirują posiadacze innych dystrybucji:

http://www.mandrivaclub.pl/forum/post10 ... ml#p107289

hehehe.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Awatar użytkownika
wieszti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: wieszti »

@adrian_jg

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf
szukasz tam CONTROL_HD_POWERMGMT=1 i zamieniasz na CONTROL_HD_POWERMGMT=0 zapisujesz plik i gotowe
KDE 4.2 -- Debian Sid -- Hp6820s
ecik1983
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: ecik1983 »

witam sorki za odświeżanie tematu, ale chciałem się coś zapytac bo niestety ze wzgledu na charakter mojej pracy nie mam czasu zeby poprzeglądac całe forum :(

Chciałem sie zapytac czy w ubuntu 8.10 II jest już naprawiony problem z dyskami ??
bo ja zrobiłem test i mam takie wyniki:

o godzinie 9:00 miałem wynik 8516, zaś o godzinie a o godzinie 16 było już 9886

czy to normalny wynik ?? bardzo bym prosił o odpowiedź i sorki wielkie za odświeżanie tematu
massakra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: massakra »

ecik1983: nie jest rozwiazany. Z tego co podales masz przyrost 1370 cykli w 7 godzin, czyli prawie 200 na godzine. 600 000 cykli "zrobisz" w rok uzywania komputera po ~8h dziennie.
Awatar użytkownika
maro20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: maro20 »

A ktoś wie jakie wartości są na Windowsach??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”