ubuntu i eee 1201n

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
isaak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: ubuntu i eee 1201n

Post autor: isaak »

Co do HDMI to śmiga pięknie, nawet na chwilę nie zastanawiałem się nad jakąś konfiguracją, podłączyłem i działa, działa dzwięk rozdzielczość jest rozpoznawana bardzo dobrze, działa to lepiej niż pod Wni7 gdzie HDMI nie udało mi się zmusić do przesyłu dzwięku :)
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: triplex »

Witam! Jakiś czas temu pisałem o problemie mikrofonu w skype. Tutaj znalazłem rozwiązania.
Chyba działa, tyle że nie jestem pewien czy to współgra z kernelami <uczę się linuxa od dwóch tygodni i nie do końca wiem co jest co -.->
Pozdrawiam.

Edit. Zrobiłem tak jak powyżej i działa... ale wie ktoś czemu jak zaczynam mówić to od razu mi się ścisza głośność i ponoć słychać coraz ciszej i w ciągu 2s od rozpoczęcia mówienia głośność spada sama na około 18%. I muszę się naklikać 10 sekund żeby powiedzieć coś co trwa 1 sekundę -.- .
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: sokarsg-1 »

Witam, czy ktoś ustawiał kolory w tym lapku przy pomocy kolorymetru albo chociaż za pomocą "dobrego oka" i mógłby wrzucić swoje ustawienia bo jakoś samemu nie mogę sobie poradzić z kalibracją tak żeby ekran świecił coś kole 6500K.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Cóż te 6500 K nie są takie proste (większość net/notbooków Asusa ma słabe matryce ... zrobiłem konfig icc i działa np. pod eye of gnome (przeglądarka), ale na chwile obecną mam problem z nastawami pełnoekranowymi.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A słuchaj jeszcze mam taką akcje dziwną że po wyłączeniu ubuntu zawsze resetuje mi config biosu, jakieś sugestie ewentualnie który bios polecasz (bo to chyba problem biosu)?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Którą wersje BIOSu masz ?

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dobra zrobiłem update do 325, zobaczę jak na tym się sprawuje ubunciak 10.04.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Na dzień dobry będzie niezbyt fajnie ;/ ... sterowniki Realteka spaprali [może poprawią do jutra- zobaczymy] - wykrywa co najwyżej 40 % dostępnych sieci, ale najczęściej do 10 % - w porównaniu do moich testowych buildów kernela 2.6.33.3 i sterowników Realteka 0015. Siłą sygnału hmm ;) ... cóż, zawsze to kwestia "młodego wieku" tej edycji. Ponadto ponownie standardowy kernel nie obsługuje skalowania częstotliwości procesora. Wersja dystrybucyjna 2.6.33.x zawiera błędy w Alsie - ja je obchodzę budując dla swojej linii kerneli dodatkowe moduły Alsy 1.0.23. Postaram się w najbliższym czasie zainstalować już ostateczną wersje (jutro wychodzi) i zbudować do tego pakiety: kernel, sterowniki, etc.

Musze jednak przyznać, ze poprawili wydajność kernela - jednka responsywność nadal zbyt mała. Na chwilę obecną istnieje jeszcze jeden poważny problem, a mianowicie tzw. "wyciek" pamięci po stronie X`ów, co oznacza gwałtowny przyrost zajętej pamięci, aż do wywalenia systemu (0 wolnej pamięci ram) - zresztą taki efekt ma standardowo win 7 ;) ... mam nadzieje, że jutro wersja ostateczna, będzie "załatana" ... patch, już istnieje, ale znajduje się w fazie testów.

Pozdrawiam

EDIT:
Co do BIOS`u ... hmm na chwilę obecną używam 0324 ... 0325 jest troszkę wolniejszy, np. w grach 3D.

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie jak dla mnie to z twoją kompilacją kernela 10.04 działa bardzo dobrze. Odkąd zainstalowałem sterowniki własnościowe Nvidi nie miałem też problemu z wyciekiem pamięci z Xorga (na sterownika radeon na mojej stacjonarce są tak mniej więcej co drugie trzecie uruchomienie systemu). Ale najgorsze jest to że po każdym uruchomieniu ubunciakia 10.04 (innego jeszcze nie instalowałem) resetuje mi bios (tak jak bym baterie wyjmował ala stacjonarka jak zawiesze płyte przy OC). A i jeszcze mam taką smieszną akcje że czasami laptop podnosi się z dostępnym tylko 700mb z 2 GB ale to mam na ubunciaku i na W7.
alenik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: alenik »

sokarsg-1 pisze:A słuchaj jeszcze mam taką akcje dziwną że po wyłączeniu ubuntu zawsze resetuje mi config biosu, jakieś sugestie ewentualnie który bios polecasz (bo to chyba problem biosu)?
Mam ten sam efekt. Nie jest tak czesty jak Ty to opisujesz. Zrobilem Update z 318 na 325. Niestety nie rozwiazuje on problemu resetu biosu. Uzywam KK 9.10.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Wisz co chyba pomogło ponowne flashownie biosu do 325 tzn. robiłem to dwa razy i jak na razie na tym biosie nie miałem żadnych dziwnych akcji ale mam go dopiero 2 dzień.
marek1704
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: marek1704 »

Używam kubuntu 9.10 i wszystko jest OK (poza mikrofonem). Teraz chcę zainstalować kubuntu 10.04 i znalazłem dwie, a nawet 3 wersje 32 i 64 bitową desktop i kubuntu 10.04 netbook. Do tej pory zawsze instalowałem wersje desktop. Czy warto spróbować netbook? Bo jeżeli to tylko kwestia gadżetów na ekranie to chyba nie.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Kurcze jednak dalej bios 325 nie pomógł na resetowanie konfigu biosu. i właśnie system wstał mi z dostępnym 750,8 mb ramu. Coś asus troche jaja sobie robi z tymi biosami.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż juz - m.in. - o tym pisałem do Asusa ... na chwile obecną używam wersji 0324 ... czym flashowałeś bios ?

alenik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: alenik »

Flashowalem z pod dos`a narzedziamy udostepnionymi na stronie asusa.
Operacje wykonalem tylko raz.

Restart biosu wystepuje (tak zaobserwowalem) albo w przypadku gdy kombinuje (zmiana sieci, usuwanie, dodawanie sterownikow) z Wifi - ale to sporadycznie
Czesciej w momecie gdy pracuje na bateri, albo gdy wylanczam kompa z powera (4sekundy)

Te objawy sa skojarzone z KK 9.10

Na Win7 raz zdazyl mi sie ten problem i to wtedy gdy instalowalem stery pod wifi, a nastepnie restartowalem kompa.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Po pierwsze po flashowaniu, należy:
1. Wrócić do ustawień default.
2. Zapisać je i wyjść.
3. Po udanym starcie biosu wyłączamy netbooka.
4. Wyjmujemy baterię, odłączamy zasilanie sieciowe.
5. Odczekujemy ok 30 sekund.
6. Wkładamy baterie i podłączamy zasilanie sieciowe.

Po realizacji w/w NIDY nie zdarzyła mi się opisywana przez Was panowie sytuacja.

milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

Z tego co wiem, to zdarza się to jeśli podświetlenie ekranu masz inne przy wyłączaniu systemu, a inne przy starcie. Ustaw co by jasność ekranu nie zmieniała się przy pracy na baterii i żeby była cały czas na 100%. Wtedy nie powinno być problemu z przywracaniem ustawień domyślnych BIOSu.
TomD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: TomD »

Czy mógłby ktoś przetestować jak działa połączenie bezprzewodowe w sieci lokalnej na karcie Realteka na sterownikach 0015?

U mnie połączenie z internetem działa bardzo dobrze, dopóki nie połączę się z innym komputerem w sieci lokalnej. Wtedy połączenie z internetem się zrywa i mogę łączyć się tylko z komputerami w sieci lokalnej. Po rozłączeniu i ponownym połączeniu z siecią bezprzewodową, wszystko wraca do normy.
Dodam, że próbowałem połączeń przez ssh, ftp i zawsze efekt jest ten sam.
Po prostu nie mogę jednocześnie łączyć się z internetem i komputerami w sieci lokalnej.
A i pozostałe komputery połączone są z routerem kablowo. Na Windowsie 7, który był preinstalowany na 1201n wszystko działało w porządku więc wykluczam problemy z routerem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm Kolego TomD ... musze to sprawdzić ...

co do Asusa ... właśnie modyfikuje ustawienia xorg.conf ... dodatkowo wprowadziłem też .xsession, gdzie podkręcam ION`a, co sumarycznie na testowanym właśnie kernelu z mojej serii - wersja 5.9 (pod koniec tygodnia udostępnię, jeśli wszytko będzie działać poprawnie), podniosło znaczenie wydajność np. taki OpenArena z wszystkim na maksimum pracuje nawet do ok. 150 FPS, taki PREY w na ekranie startowym - ponownie wszystko na maksimum w natywnej rozdzielczości ma poziom 43 FPS, w grze rzadko spada poniżej 25-30 FPS - praktycznie non stop superpłynnie ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Przykład wydajności ... nadmieniam, ze system jest obciążony screenletami, gkrellm ... w przypadku ich braku mamy odpowiednio ok 9100 ramek oraz przy wyłączeniu compiza ok 13000.

glxgeras 1201n z w/w modyfikacjami

TomD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: TomD »

Bardzo bym prosił.

Ja przeprowadziłem kolejne testy i...
Zerwanie połączenia z internetem występuje tylko przy łączeniu się z komputerami w sieci lokalnej połączonymi z routerem kablowo. Czyli wszystko działa bez problemu gdy łącze się bezpośrednio z komputerami w sieci lokalnej połączonymi z routerem bezprzewodowo. Połączenie i z internetem i z komputerem w sieci lokalnej jest wtedy stabilne, szybkie - generalnie nie ma problemu.

Spróbowałem też przetestować połączenie na innym laptopie. Uruchomiłem na jakimś HPeku również Ubuntu 10.04 i połączenie działa bez zarzutu co potwierdza, że nie ma problemu z moją siecią tylko niestety coś jest nie tak z tymi linuksowymi sterownikami do Realteka.

Jeśli znajdziesz chwilke e X t 7 3 to proszę o sprawdzenie czy u Ciebie również wystepuje taki problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”