ubuntu i eee 1201n
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
ubuntu i eee 1201n
Od dłuższego czasu mam eee 901 z Kubuntu (ostatnio 9.10) i jest dobrze.
Zamierzam przesiąść się z na eee 1201n. Czy ktoś wie jak działa na tym sprzęcie ubuntu (dla mnie Kubuntu)?
eee 1201n ma inny procesor i grafikę niż pozostałe eee
W internecie znalazłem informacje, że są jakieś kłopoty z wifi i klawiaturą, ale może ktoś ma własne doświadczenia.
Zamierzam przesiąść się z na eee 1201n. Czy ktoś wie jak działa na tym sprzęcie ubuntu (dla mnie Kubuntu)?
eee 1201n ma inny procesor i grafikę niż pozostałe eee
W internecie znalazłem informacje, że są jakieś kłopoty z wifi i klawiaturą, ale może ktoś ma własne doświadczenia.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Odp: ubuntu i eee 1201n
Mam go od kilku dnia mój config jądra działa na tym nieźle (poza FN ale problem rozwiązałem ... a wynika ze zmian w jądrze z serii 2.6.32.x i dalej), sterowniki w wersji 0014 działają idealnie. W przypadku nowych Kerneli (2.6.32 oraz 2.6.33) jedynie do gruba trzeba dodać pewien wpis, aby działały klawisze Fn (zresztą dotyczy to wszytskich eeepc) ... jedyną rzeczą jaką jeszcze mi nie działa w sposób prawidłowy jest mikrofon ... ale mam nadzieje, że i z tym problemem sobie poradzę
Aha no i drivery alsa 1.0.22 radzą sobie z azalią (chip muzyczny w tym netbooku) znacznie lepiej niż 1.0.20 (standard dla Ubuntu). Tak czy siak mój build kernela + sterowniki + (niedługo udostępnię) xorg.conf dla Nvidii sprawuje się na tym naprawde nieźle. Jedną rzeczą, która mnie rozczarowała jest ekran (glare), jak dla mnie powinien być lepszej jakości = zbyt małe kąty i zbyt niedokładne odwzorowanie barw - ale to już skrzywienie - w domu pracuje na monitorach MVA i sPVA. Przykładowo taki Lenovo s10 dużo lepiej oddaje barwy ! Ale tak czy siak 1201n jest naprawdę niezłym sprzętem. Dość wydajny np. pogrywam na tym w Call of Duty 2 pod wine
i przetestuje też CoD 4
.
Konkludując standardowa instalacja Ubuntu nie pozwoli na korzystanie z wifi, ale albo skompilujesz to ręcznie, albo zainstalujesz mój build kernela - wraz ze sterownikami dla 8192se. Aha standardowo (kernel Ubuntu) nie działa skalowanie procesora - pod moim tak.
Ubuntu 9.10 na Asusie 1201n
EDIT:
udało mi się w mirę skalibrować kolory ... ale męczenia jest z tym trochę

Konkludując standardowa instalacja Ubuntu nie pozwoli na korzystanie z wifi, ale albo skompilujesz to ręcznie, albo zainstalujesz mój build kernela - wraz ze sterownikami dla 8192se. Aha standardowo (kernel Ubuntu) nie działa skalowanie procesora - pod moim tak.
Ubuntu 9.10 na Asusie 1201n
EDIT:
udało mi się w mirę skalibrować kolory ... ale męczenia jest z tym trochę

Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- pads1
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
hej.
wlasnie przypieczętowalem zakup
i wykonam go prawdopodobnie w weekend. Zastanawiam sie tylko czy ktos netbook remixa juz uruchamial na 1201n. Czy to nie ma roznicy jak zainstaluje remixa - czy lepiej golego ubu 9.10 i modyfikowac?
dla ciekawskich i majacych watpliwosci co do zakupu:
kompleksowy test asus eee 1201n z ubuntu 9.10 w wersji 32 i 64 bitowej przeprowadzony na phronix (10 stron testu)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 201n&num=1
cos pieknego
EDIT:
a jednak zmieniłem zdanie. Od tygodnia już siedzę i się waham co kupić, teraz po wczorajszym wieczorze gdy prawie kupilem (1201ha - sic!) postanowiłem poczekać i zrobić jednak dobry zakup:
Asus UL20A - za podobną cenę do 1201n, dostajemy 12" laptop/netbook??? z procesorem Core2Duo, albo Celeron (do wyboru), grafika oczywiście gorsza - ale mi nie zalezy wcale na grafice (do grania i ogladania filmow hd jest ps3
- zreszta ogladanie filmow hd na 12" calach to chyba jakas pomyłka) i do tego ok 5 - 6 godzin normalnej pracy na baterii co w porownaniu z 3 godzinami na 1201n jest o niebo lepszym wynikiem.
Jeśli macie wlasnie zamiar kupic netbooka to lepiej poczekajcie z inwestowaniem 1800 zl w tego atoma i Iona.
wlasnie przypieczętowalem zakup

dla ciekawskich i majacych watpliwosci co do zakupu:
kompleksowy test asus eee 1201n z ubuntu 9.10 w wersji 32 i 64 bitowej przeprowadzony na phronix (10 stron testu)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... 201n&num=1
cos pieknego

EDIT:
a jednak zmieniłem zdanie. Od tygodnia już siedzę i się waham co kupić, teraz po wczorajszym wieczorze gdy prawie kupilem (1201ha - sic!) postanowiłem poczekać i zrobić jednak dobry zakup:
Asus UL20A - za podobną cenę do 1201n, dostajemy 12" laptop/netbook??? z procesorem Core2Duo, albo Celeron (do wyboru), grafika oczywiście gorsza - ale mi nie zalezy wcale na grafice (do grania i ogladania filmow hd jest ps3

Jeśli macie wlasnie zamiar kupic netbooka to lepiej poczekajcie z inwestowaniem 1800 zl w tego atoma i Iona.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm nie byłbym tego taki pewien ... poszukaj testów wydajności tego "CULVa"
... a jeśli chodzi o rendering 3D (gry) i filmy, cóż nawet nie zbliży sie do 1201n

- pads1
- Piegowaty Guziec
to ja juz w koncu sam nie wiem co robic. mowisz ze lepiej w koncu tego 1201n? a ile na nim ciagnie bateria - powiedzmy sama edycja dokumentow bez wifi? albo ogladanie jakiegos pdfa - potrzebuje netka do szkoly, zeby miec wglad w pliki doc, pdf, moc cos sobie zedytowac. film hd i grafika 3d mnie nie interesuje wcale.
a z drugiej strony czesto pracuje majac po 10 zakladek w ff + otwarty jakis dokument, pdf. i nie chcialbym widziec ze ten 1201n mi sie przycina i ze kupilem netka z Ion po nic w sumie - bo nie bede na nim gral.
EDIT:
no i wzialem N... mam nadzieje ze nie pozaluje.
a z drugiej strony czesto pracuje majac po 10 zakladek w ff + otwarty jakis dokument, pdf. i nie chcialbym widziec ze ten 1201n mi sie przycina i ze kupilem netka z Ion po nic w sumie - bo nie bede na nim gral.
EDIT:
no i wzialem N... mam nadzieje ze nie pozaluje.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
cóż jak dla mnie jego moc jest wystarczająca ... sam myślałem o tym CULVie ale raz go w akcji widziałem i ot normalny netbook ...
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-As ... 845.0.html
http://www.liliputing.com/2010/02/asus- ... eview.html
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-As ... 845.0.html
http://www.liliputing.com/2010/02/asus- ... eview.html

- Szuri21
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak nie będziesz grać, ani bawić się grafiką 3D to dużo bardziej opłacalny będzie ULkA
z CULVEM, która znacząco wyprzedza AtomAx2.
@CULV wypada słabo w renderingu 3D ?! CULv renderuje 3D dużo lepiej niż Atom, problem w tym, że punkcików w renderowaniu nabija tak naprawdę karta graficzna G9400M (ION)

@CULV wypada słabo w renderingu 3D ?! CULv renderuje 3D dużo lepiej niż Atom, problem w tym, że punkcików w renderowaniu nabija tak naprawdę karta graficzna G9400M (ION)
- pads1
- Piegowaty Guziec
bedzie w przyszlym tygodniu - potestuje i dam znac, jak sie sprawdza
Ale ten test ktory zapodales (ten drugi) ext73 w sumie rozwial moje obawy.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
ale w nawiasie dałem grySzuri21 pisze:...@CULV wypada słabo w renderingu 3D ?! CULv renderuje 3D dużo lepiej niż Atom, problem w tym, że punkcików w renderowaniu nabija tak naprawdę karta graficzna G9400M (ION)

- pads1
- Piegowaty Guziec
Hej!
Dla ludzi interesujących się zakupem tego netbooka w połączeniu z ubuntu netbook remix 9.10.
Pierwsze wrażenia z instalacji i użytkowania:
- proces instalacji z usb drive'a nie jest zbyt przyjemny. Zwlaszcza gdy win7 wlacza sie pomijajac sekwencje boot... (quick boot to sie nazywa?). W razie problemów zamiast instalacji wybierzcie try Ubuntu i dopiero jak sie zalaczy z usb - wybierzcie instalacje.
- do momentu pobrania wszystkich uaktualnień, następnie zainstalowania sterowników nvidia, netbook remix z 1201n działa tragicznie. Slowo klucz w tym przypadku - TRAGEDIA!
- co wiaze sie z najokrutniejszym problemem (dla niektorych) by zmusic wireless do posluszenstwa nalezy zainstalowac sterowniki (wrzuce linka do swietnego poradnika - niebawem), na szczescie necik po kablu dziala bez problemu i wszystko mozna sobie posciagac.
Potem jest juz lepiej. Wszystko dziala sprawnie, aczkolwiek program zarzadzajacy naszymi aplikacjami jest niemilosiernie niedopracowany, kusi bardzo tutaj slowo - "nieprzemyslany" - brak wbudowanej przegladarki plikow w polaczeniu z kilkusekundowym opoznieniem w uruchamianiu programow - czyni z niego narzedzie zasadniczo zbędne!
Uruchamianie programow tj. firefox, open office zajmuje po kilka sekund przy pierwszym uruchomieniu. Potem jest znacznie lepiej, a wszystko dziala sprawnie nawet gdy jednoczesnie pracuje kilka programow, firefox z kilkoma zakladkami. Ogladanie filmikow na youtube dla 1201n również nie jest problemem.
Ogolnie uzytkowanie tego netbooka jest bardzo przyjemne. Klawiatura mimo mniejszego rozmiaru jest zbudowana w sposób umożliwiajacy bezproblemowe pisanie.
Minusem jest calkiem wysoka temperatura jaka osiaga netbook, jednak odczuwalne jest to tylko gdy przystawimy dlon do wentylatora z boku urzadzenia.
Ogólnie obawiałem się powolnej pracy, i problemów ze sprzętem. Lęki te okazały się jednak nieuzasadnione i w zasadzie nie odczuwam laga po przesiadce z naprawde poteznego sprzetu. Obawialem sie rowniez glosnej pracy - o tym tez mozecie zapomniec.
Wyswietlacz typu glare mimo swoich oczywistych wad, ma poniekad rowniez zalety - wyswietlany obraz jest wyrazisty i nawet pracujac z czcionkami w rozmiarach 8 i 9 wasze receptory optyczne nie beda ulegać przedwczesnemu zmeczeniu. Co wiecej obraz nie traci wyrazistosci nawet na 3 lub 4 stopniu jasnosci. (tych jest 16 albo 17)
Kolejnym etapem testu bedzie, dzialanie na baterii w warunkach polowych.
Za jakosc tekstu przepraszam, pisany byl z kopyta. Pozdrawiam.
ps. na chwile obecna zakup uważam za trafiony - obawy moje nie sprawdzily sie - a swiadomosc posiadania netbooka ze zlaczem hdmi i mozliwoscia odtwarzania filmow w wysokiej jakosci, poprawia mi humor.
Dla ludzi interesujących się zakupem tego netbooka w połączeniu z ubuntu netbook remix 9.10.
Pierwsze wrażenia z instalacji i użytkowania:
- proces instalacji z usb drive'a nie jest zbyt przyjemny. Zwlaszcza gdy win7 wlacza sie pomijajac sekwencje boot... (quick boot to sie nazywa?). W razie problemów zamiast instalacji wybierzcie try Ubuntu i dopiero jak sie zalaczy z usb - wybierzcie instalacje.
- do momentu pobrania wszystkich uaktualnień, następnie zainstalowania sterowników nvidia, netbook remix z 1201n działa tragicznie. Slowo klucz w tym przypadku - TRAGEDIA!
- co wiaze sie z najokrutniejszym problemem (dla niektorych) by zmusic wireless do posluszenstwa nalezy zainstalowac sterowniki (wrzuce linka do swietnego poradnika - niebawem), na szczescie necik po kablu dziala bez problemu i wszystko mozna sobie posciagac.
Potem jest juz lepiej. Wszystko dziala sprawnie, aczkolwiek program zarzadzajacy naszymi aplikacjami jest niemilosiernie niedopracowany, kusi bardzo tutaj slowo - "nieprzemyslany" - brak wbudowanej przegladarki plikow w polaczeniu z kilkusekundowym opoznieniem w uruchamianiu programow - czyni z niego narzedzie zasadniczo zbędne!
Uruchamianie programow tj. firefox, open office zajmuje po kilka sekund przy pierwszym uruchomieniu. Potem jest znacznie lepiej, a wszystko dziala sprawnie nawet gdy jednoczesnie pracuje kilka programow, firefox z kilkoma zakladkami. Ogladanie filmikow na youtube dla 1201n również nie jest problemem.
Ogolnie uzytkowanie tego netbooka jest bardzo przyjemne. Klawiatura mimo mniejszego rozmiaru jest zbudowana w sposób umożliwiajacy bezproblemowe pisanie.
Minusem jest calkiem wysoka temperatura jaka osiaga netbook, jednak odczuwalne jest to tylko gdy przystawimy dlon do wentylatora z boku urzadzenia.
Ogólnie obawiałem się powolnej pracy, i problemów ze sprzętem. Lęki te okazały się jednak nieuzasadnione i w zasadzie nie odczuwam laga po przesiadce z naprawde poteznego sprzetu. Obawialem sie rowniez glosnej pracy - o tym tez mozecie zapomniec.
Wyswietlacz typu glare mimo swoich oczywistych wad, ma poniekad rowniez zalety - wyswietlany obraz jest wyrazisty i nawet pracujac z czcionkami w rozmiarach 8 i 9 wasze receptory optyczne nie beda ulegać przedwczesnemu zmeczeniu. Co wiecej obraz nie traci wyrazistosci nawet na 3 lub 4 stopniu jasnosci. (tych jest 16 albo 17)
Kolejnym etapem testu bedzie, dzialanie na baterii w warunkach polowych.
Za jakosc tekstu przepraszam, pisany byl z kopyta. Pozdrawiam.
ps. na chwile obecna zakup uważam za trafiony - obawy moje nie sprawdzily sie - a swiadomosc posiadania netbooka ze zlaczem hdmi i mozliwoscia odtwarzania filmow w wysokiej jakosci, poprawia mi humor.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Sprawdź mój xorg.conf dla 1201n. Co do baterii, jeśli używałbyś mój build kernela, działać będzie zaproponowany cpufreqd (z moimi nastawami), co znacznie wydłuży czas pracy na baterii. Z moich testów wynika, że z laptop-mode, przyciemnianiem ekranu oraz moim xorg.conf dla nvidii - z przełączaniem trybów, czas ten wydłużył sie z 3 godzin i 30 minut, do 4 godzin i ok 15-30 minut (przy pracy nad tekstem, przeglądarką internetową z włączonym modem HSDPA lub przez HTC Hero - jako modem). Co do WiFi, moja paczka oparta jest o ostatnią wersję sterownika 0014, która jednak zawiera błąd - przy pracy na baterii nastąpi rozłączenie, po paru/parunastu minutach pracy - pracują nad tym.
Której wersję biosu używasz - 318, czy 321 ?
Pozdrawiam
Której wersję biosu używasz - 318, czy 321 ?
Pozdrawiam

- pads1
- Piegowaty Guziec
321 wersja. z checia bym wyprobowal, ale nie mam obecnie czasu sie bawic z kernelem. busy at work etc, a i zalezy mi na stabilnosci. poczekam na 10.04 - zobacze co zaproponuja, a jak nie to dopiero wtedy sie zabawie Twoimi rozwiazaniami
a z bateria bede musial do tego czasu zyc. choc na moje potrzeby 3 godziny wydaje sie ok.
pozdro i dzieki.

a z bateria bede musial do tego czasu zyc. choc na moje potrzeby 3 godziny wydaje sie ok.
pozdro i dzieki.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Pojawiły się nowe sterowniki Nvidii 195.36.08. Na chwilę obecną zmieniam rekomendacje dla tych sterowników, w związku z pojawienie się problemu przegrzewania układów (dotyczy przede wszystkimi Windows), ale nie został potwierdzony, brak tego rodzaju błędów w sterownikach 195.36.08 (Nvidia je wycofała - do czasu rozwiązania problemu)
EDIT:
Co do sterowników, nie zaobserwowałem przypadku przegrzewania się układu ... być może w wersji dla Linuksa najnowsze sterowniki nie posiadają błędu sterowników dla win [testowałem - na jedynym Windowsie jakiego mam - do wszelakich testów, przede wszystkim bezpieczeństwa
- win 7, o mało nie spaliłem GF8800 GTS - mocno przetaktowana ... temperatura doszła do 105 st. C - granica 95 !!!!!] 
Natomiast, co do mikrofonu w 1201n, mój kernel (udostępniony) - w wersji 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs bez problemów radzi sobie z jego obsługą, podobnie jak testowy włąśnie przeze mnie 2.6.33-ext73-f1-5.1-atom-ck-bfs. Zatem śmiało mogę powiedzieć, ze moje buildy kernela 2.6.32.x oraz niedługo udostępniony 2.6.33, bez problemu radzą sobie ze wszystkimi układami Asusa 1201n.
Pozdrawiam
EDIT:
Co do sterowników, nie zaobserwowałem przypadku przegrzewania się układu ... być może w wersji dla Linuksa najnowsze sterowniki nie posiadają błędu sterowników dla win [testowałem - na jedynym Windowsie jakiego mam - do wszelakich testów, przede wszystkim bezpieczeństwa

Natomiast, co do mikrofonu w 1201n, mój kernel (udostępniony) - w wersji 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs bez problemów radzi sobie z jego obsługą, podobnie jak testowy włąśnie przeze mnie 2.6.33-ext73-f1-5.1-atom-ck-bfs. Zatem śmiało mogę powiedzieć, ze moje buildy kernela 2.6.32.x oraz niedługo udostępniony 2.6.33, bez problemu radzą sobie ze wszystkimi układami Asusa 1201n.
Pozdrawiam

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Pojawił sie nowy bios 324 ... w stosunku do 318 i 321, poważną różnicą jest podbicie głośności i z tego co odsłuchuje jakości dźwięku z azali. Największe różnice widać w stosunku do 318. Przede wszystkim dużo jaśniejszy ekran (biel jest .. biła, a nie żółta). Poza tym system na tych biosach 321 (wycofanym) oraz 324, działa szybciej niż pod 318.
W poniższym screenie pokazuje, jak w prosty sposób pod Linuksem sprawdzić wersje biosu, jeśli sie na to nie zwróciło uwagi podczas bootowania
Asus 1201n - wersja bios
Pozdrawiam
W poniższym screenie pokazuje, jak w prosty sposób pod Linuksem sprawdzić wersje biosu, jeśli sie na to nie zwróciło uwagi podczas bootowania

Asus 1201n - wersja bios
Pozdrawiam

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Uwaga ma ostatni BIOS 324 ! Zawiera błędy - problemy z bluetooth (nic nie można otrzymać z zewnątrz, ani przeglądać zasoby np. na innym laptopie, telefonie). Ponadto w przypadku podłączenia zewnętrzny głośników, czy słuchawek - system automatycznie nie wyłączy głośników wewnętrznych. Na dodatek na chwilę obecną nie mogę go żaden sposób zdowngradować

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Chciałem się zapytać co zrobić jeśli wifi nie działa?
zainstalowałem sterownik pod windows, ale wyświetla mi komunikat "Unable to see if hardware is present" i stoję w miejscu, nie wiem co dalej zrobić
edit: aha, i jeżeli z poziomu "sterowniki windows dla urządzeń..." klikam skonfiguruj sieć pokazuje mi okienko "could not find a network konfiguration tool" mimo że mam NetworkManeger
zainstalowałem sterownik pod windows, ale wyświetla mi komunikat "Unable to see if hardware is present" i stoję w miejscu, nie wiem co dalej zrobić
edit: aha, i jeżeli z poziomu "sterowniki windows dla urządzeń..." klikam skonfiguruj sieć pokazuje mi okienko "could not find a network konfiguration tool" mimo że mam NetworkManeger
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zainstaluj proszę mój ostatni build kernela ze sterownikami pod realteka ... opisałem w wątku o optymalizacji, co i jak.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Rozważam zakup 1201n, w necie można znaleźć trochę opinii o nim, jednak niewiele z nich dotyczy Ubuntu, w zawiązku z tym mam kilka pytań (w szczególności do Ciebie e X t
):
1. HDMI, VGA - czy próbowałeś połączyć telewizor, monitor? Jeśli tak czy wszystko działa jak powinno (obraz w odpowiedniej rozdzielczości, w przypadku HDMI dźwięk). Jak w ogóle pod Ubuntu wygląda praca na zewnętrznym monitorze/telewizorze - czy np jeden (lub kilka) wirtualny pulpit jest przeznaczony na monitor?
Czy prawidłowo wyświetlają się panele?
Czy podczas podłączonego monitora i zamknięcia pokrywy gaśnie tylko ekran w laptopie a zewnętrzny pozostaje włączony?
2. Odtwarzanie filmów z akceleracją IONa odbywa się przez VDPAU, więc trzeba mieć zainstalowany odpowiedni sterownik? Czy akceleracja dotyczy tylko filmów w H.264 czy zwykłych Xvidów/DiVxów też?
3. Responsywność: tu czytałem że nie jest najgorzej, ale jak ma się to pod Linuksem? U mnie praca z kilkunastoma zakładami w FF, włączoną Aptaną/Eclipse (taki kombajn napisany w JAVie), OO calc, w tle Apache, mysql, komunikator, odtwarzacz muzyczny, Transmission, Thunderbird to standard, mam nadzieję że ten Asus da radę to pociągnąć?
Nie śmiem prosić o film w stylu http://www.youtube.com/watch?v=8IhA5NRlORo tylko że z Ubuntu
Widzę, że z kernelem i configami odwalasz kawał dobrej roboty, ASUS powinien Ci za to płacić

1. HDMI, VGA - czy próbowałeś połączyć telewizor, monitor? Jeśli tak czy wszystko działa jak powinno (obraz w odpowiedniej rozdzielczości, w przypadku HDMI dźwięk). Jak w ogóle pod Ubuntu wygląda praca na zewnętrznym monitorze/telewizorze - czy np jeden (lub kilka) wirtualny pulpit jest przeznaczony na monitor?
Czy prawidłowo wyświetlają się panele?
Czy podczas podłączonego monitora i zamknięcia pokrywy gaśnie tylko ekran w laptopie a zewnętrzny pozostaje włączony?
2. Odtwarzanie filmów z akceleracją IONa odbywa się przez VDPAU, więc trzeba mieć zainstalowany odpowiedni sterownik? Czy akceleracja dotyczy tylko filmów w H.264 czy zwykłych Xvidów/DiVxów też?
3. Responsywność: tu czytałem że nie jest najgorzej, ale jak ma się to pod Linuksem? U mnie praca z kilkunastoma zakładami w FF, włączoną Aptaną/Eclipse (taki kombajn napisany w JAVie), OO calc, w tle Apache, mysql, komunikator, odtwarzacz muzyczny, Transmission, Thunderbird to standard, mam nadzieję że ten Asus da radę to pociągnąć?
Nie śmiem prosić o film w stylu http://www.youtube.com/watch?v=8IhA5NRlORo tylko że z Ubuntu

Widzę, że z kernelem i configami odwalasz kawał dobrej roboty, ASUS powinien Ci za to płacić

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj
Cóż nie miałem okazji na razie testować HDMI, ale myślę ze powinno działać ok. Co do VDPAU - działa idealnie
potrafi odtwarzać film full HD kodowany do .mvk i dodatkowo płynnie działa compiz ... responsywność ... cóż tu to powiem Ci na moim ostatnim jeszcze nieudostępnionym kernelu 2.6.33.1-ext73-f1-5.3-atom-cfs wydajność i responsywność - w szczególności z połączeniu ze sterownikami Nvidii 195.36.08 jest naprawdę niezła ... win 7 wygląda przy tym jak by działał na 2 x wolniejszej maszynie 
EDIT:
co do ewentualnego filmiku z działania ... myślałem nad tym ale nie ma cyfrowej kamery ... chciałem pokazać wydajność m.in. na grach ... sądzę, że jest co ale na razie nie mam sprzętu aby to uczynić
Cóż nie miałem okazji na razie testować HDMI, ale myślę ze powinno działać ok. Co do VDPAU - działa idealnie

EDIT:
co do ewentualnego filmiku z działania ... myślałem nad tym ale nie ma cyfrowej kamery ... chciałem pokazać wydajność m.in. na grach ... sądzę, że jest co ale na razie nie mam sprzętu aby to uczynić