C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Post autor: Argo »

@px33
Spore masz wymagania co do firmy wielokrotnie mniejszej od Intela. Jednakże często udawało im się nawet przegonić swojego większego konkurenta co zasługuje na podziw.
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
Awatar użytkownika
adikpn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 6.06
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: adikpn »

No można stwierdzić FORZA AMD:P dla przykładu sąsiad ma ok 3 tygodnie C2 1,8 GHz i już mu padł ja swojego Athlona 1,3 GHz (zabytek, ma 3 lata) chwalę bo nigdy nie widział serwisu. To świadczy o AMD, mała awaryjność....
.::Linux user #458820 Ubuntu user #18712::.
...::: Piąty element nie śpi nigdy :::...
..::Moja druga miłość VW Golf II a.k.a pyrka::..
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mojo »

Ja jak zwykle proponuję spojrzeć na sprawę nieco inaczej.

-Jak już wspominałem Intel nigdy nie przyczynił się do postepu technologicznego, często go nawet blokował celem wyciśnięcia maksymalnej kasy z konsumentów.
[Pomijam już to że dzięki temu ma lepszą (droższą) technologię i dalej sprzedaje wyreklamowany szmelc będący zwykle krokiem w tył zamiast w przód.]
- Teraz nasz wspaniały producent macza paluszki w technologii HDCP - czyli coś jak DRM tyle że sprzętowe.
Dla nieco mniej zorientowanych podam linka:

http://pclab.pl/art22801.html

(Gdyby link nie działał wystarczy w googlu wpisać HDCP)
-Poczytajcie sobie co to za zbawienna technologia i jak to ma się do wolności dysponowania
zakupioną treścą, której to "niby" wy jako środowisko linuksowe hołdujecie, potem krótki rachunek sumienia i dopiero biegnijcie do sklepu...
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

Ja sobie składam taki procek do zabawy systemami :

http://allegro.pl/item275943071_intel_c ... _wawa.html

http://allegro.pl/item263802444_gigabyt ... 3l_fv.html

http://allegro.pl/item267967830_nowe_dd ... _cl4_.html

http://allegro.pl/item270995319_palit_g ... _2ns_.html

http://allegro.pl/item268502175_dysk_se ... ata2_.html

i poniważ cenię sobie ciszę i wydajność :

Cały komputer w takiej konfiguracji,jakby nie zasialcz,kosztowałby 1400 zł razem z obudową.
Nie brałem pod uwagę stacji dyskietek(rzadko się przydaje i mam w drugim kompie)

Mam podobny,ale wydajniejszy komp.Oprucz tego,ze chodzi jak rakieta,to jest bardzo cichy.Ludzie ja nikomu źle nie życzę tylko dobrze radzę.Overlokerzy moga mieć dużą radochę po core 2 duo 4500 podkręcają sie leciutko do 3500 MHz!!!Czy potrafi to jakikolwiek athlon???Ten Phennom taktuje się co najwyżej do 2800 MHz(dałem link wcześniej)Za ile wy byscie chcieli komputer za 700 zł???
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mojo »

Singel pisze:
i poniważ cenię sobie ciszę i wydajność :

[parafrazując]
i ponieważ wisi mi niezawodnośc i pewnośc działania
[/parafrazując]

-Za to cię pocieszę: serwis Seagate działa bardzo wydajnie w 1/4 przypadków kupisz dysk z napisem:

Kod: Zaznacz cały

Certified repaired
lenti20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: lenti20 »

Wtrące tylko małą uwagę mam AMD athlon xp2000+ od 6 lat bezawaryjny procek.
Czasami trzeba wyjść z założenia ,,jesli nie warto po co przepłacać"
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

mojo chłopie pomyliło mi się chciałem dać link do zasilacza oto on :

http://allegro.pl/item271769777__bequie ... atis_.html

Ty pewnie za tyle byś chciał kupić cały komputer??:) A dyski i inne podzespoły kupuję od porządnych sprzedawców.Segeate mam w starym kompie i cuda nan nim sie działy.Mimo wszystko działa bezawaryjnie.

lenti20 Athlon 2000 to zbytek,ja mam Athlona 2500 i jest za wolny.
lenti20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: lenti20 »

Chodziło mi tylko o bezawaryjność a co do tego że jest przeżytkiem to się zgodzę.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Z bezawaryjnością Athlona to się zgodzę,a mam Athlona 2500 XP Barton i jakby był wydajniejszy,to nigdy bym nie myślał o nowym kompie,ale skoro juz miałem wybierać to....
W ciągu bieżacego roku zmodernizowałem komputer z Athlonem i tak dostał 1GB pamięci Geila CL 2.5,karte grafiki Palit 7300GT(świetna karta za małą kase)dodałem mu jeszcze dysko 80 GB,wymieniłem zasilacz z 350 W na 400W,procesor dostał nowy wiatrak z dużym radiatorem i śmigłem, a teraz go sprzedaję i chyba musze w częściach bo w całości nikt nie kupi.Trochę szkoda,bo fajny jeszcze komputer.Jedyne co daje się we znaki to szum wiatraków no i zbyt wolna praca.Grafika Ubuntu 7.10 ładuje się na nim sporo dłużej niz na moim nowym komputerze.
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: enhancer »

px33 pisze:O ile uważam, że C2D jest na chwilę obecną najlepszą rodziną procesorów i ma niezły wskaźnik wydajności do ceny, o tyle posiadaczy AMD (zwłaszcza z tzw. złotego okresu, kiedy Intel wypuszczał dwurdzeniowce na NetBurst) gnębić nie należy, prawdopodobnie mieli powody aby tak wybrać.
mojo pisze:Witam!

A ja z czystej przekory rzucę trochę cienia na "najlepsze jedynie słuszne procesory"

(...)Intel nigdy nie zrobił przełomu w technologii i gdyby nie AMD ze swoją architerturą k8 to dajej by sprzedawał x386.
(...)
Gdy AMD wprowadzało architekturę 64bitową Intel właśnie wycofywał się z klęski zwanej PIV- krórej architektura to padaka, pobór mocy kosmiczny, a
wydajność/mhz żenująca.
(...)
Dziś nawet sam Intel przyznaje że pIV to klapa, ale dziś już kupionych testów w prasie "specjalistycznej" nikt nie pamięta,(...)
-Gdy okazało się że 64bit to przyszłość Intel wypuścił CoreDuo, które tyle miało wspólnego z 64bitami co m$ ze stabilnością- procki interpretowały tylko rozkazy ie64 a ciemny lud kupował 64bity od Intela.
(...)
-Teraz są na topie 4rdzeniowe procesory Intela , które znów z 4rdzeniami nic nie mają wspólnego- bo czy można nazwać architetkurą 4rdzeniową dwa 2 rdzeniowe Core połączone na jednej podstawce?

(...)
Tak marketing sprzedaje procesory Intela!
(...)
AMD (...) przyczynił się do znacznego postępu technologicznego.
(...)

-Oczywiście celowo zdemonizowałem Intela bo owszem do dośc pożadna firma, ale zrobilem to po to żeby pokażać do czego jest potrzebna konkurencja...

-Tak więc na pytanie C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

odpowiadam, kupił bym sobie płytę am2 i do niej "taniego" Athlona x2 np 4200 za 200pln a gdy przyjdzie Phenon w przyzwoitej cenie wsadzić go do tej KOMTATYBILNEJ w dół podstawki.
.
zgadzam się z Toba ! jestem amdowcem i zostanę wierny - zresztą kompa używam głównie do obliczeń, a tutaj ponoć REAL coreQuad będą śmigały, jak tylko będą pisane wielowątkowe programy.

Core quad już za 640PLN można kupić (4 styczeń 2008). to o 150PLN taniej nić pseudo core quad intela.

Dodam tylko, że konkurencja jest motorem postępu - to jak ewolucja.

widziałęm 2opterony po 2 rdzenie i widziałęm też w akcji c2d.
Sorry, ale nie chce sklejonych c2q.
Phenom będzie przełomowym procesorem, którego nie pokona marketing intela!
LGND: uptime-project.net
ŚLĄSK JEST JEDEN I JEDNĄ MA STOLICĘ >> FESTUNG BRESLAU
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Wszystko się zgadza,ale Phenom przegrywa w testach z Qadem.Poczytajcie sobie.A jak by wam się zachaciało zainstalować MacOS Leopard???Na Intelu po pewnej gimnastyce da radę,a Athlon....Pupcia blada.Ja uwielbiam Ubuntu i uważam go za najlepszy system,ale sa inne,a Leopard został napisany na Intela.Trzeba się zastanowić jakie ma mozliwosci Intel,a jakie Athlon???Ja w tej chwili ciagne Leoparda i bede sie bawił.....:-P
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: empitt »

Co powiecie o procesorach Athlon X2 BE-2300 i Athlon X2 BE-2350? Czy są lepsze od Pentium Dual-Core 2140 i 2160?
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Singel pisze:Wszystko się zgadza,ale Phenom przegrywa w testach z Qadem.Poczytajcie sobie.A jak by wam się zachaciało zainstalować MacOS Leopard???Na Intelu po pewnej gimnastyce da radę,a Athlon....Pupcia blada.Ja uwielbiam Ubuntu i uważam go za najlepszy system,ale sa inne,a Leopard został napisany na Intela.Trzeba się zastanowić jakie ma mozliwosci Intel,a jakie Athlon???Ja w tej chwili ciagne Leoparda i bede sie bawił.....
wiesz co .... tak mi się nasuwa idiom angielski: "you've missed the point"....

1. macos jest super, ale po co mi, jak mam linuxa - jak bym chciał leoparda, to bym sobie kupił macbooka

2. możliwości AMD ma większe (patrz wywody o wyższości AMD.

3. gdyby nie konkurencja to mielibyśmy teraz pentiuma 120 MHz
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

p!otrek pisze:Co powiecie o procesorach Athlon X2 BE-2300 i Athlon X2 BE-2350? Czy są lepsze od Pentium Dual-Core 2140 i 2160?
Seria BE-xxxx została przygotowana pod kątem energooszczędności (deklarowane TDP 45W). Z tego co można wyczytać, to ta seria kiepsko się podkręca, a część ludzi twierdzi że nie są one wcale mniej prądożerne od zwykłych athlonów brisbane. Jeśli masz płytę AM2 to możesz zainteresować się Athlonem, jeśli zaś kupujesz nowy komputer to lepszym wyborem będzie Pentium Dual Core.
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Argo pisze:Jeśli masz płytę AM2 to możesz zainteresować się Athlonem, jeśli zaś kupujesz nowy komputer to lepszym wyborem będzie Pentium Dual Core.
ludzie nie popadajmy w monotonię! nie chce mi się już pisać dlaczego warto zostać przy amd - zostało to już tutaj dogłębnie omówione nawet nie przeze mnie - mnie przekonało - mało tego - zwróciło uwagę na wiele istotnych aspektów.

pozostanę wierny platformie amd, bo używam kompa jako mediacenter, do programowania i do obliczeń - a tu 64 bity + wielowątkowość są istotne - trzeba tylko poczekać na programy, itp.

nie lubię tez, jak mnie się okłamuje >> sklejka to nie quadcore, a "emulacja" 64bitów to nie 64bity.

intel to taka nokia - nagadają, ze tam jest nie wiadomo co - MARKETING!, a i tak prawdziwy znawca telefonów wie, ze sony ericsson produkuje najlepsze modele.

i każdy kupuje c2d, tak jak każdy kupował kiedyś PENTIUM - bo to intel superowa firma.
ja nigdy nie dąłem sie nabrać na intela - a rzeczywiście amd są niezawodne - moje zawsze pociły się jak lokomotywy - pracując na pełnym obciążeniu nawet po 52 dni.
komp zawsze stał włączony - jak serwer i awarii nigdy nie było (na szczęście).

dizęki mojo, ze pomogłeś mi nie dać dupsztala i kupić intela.

Założę się, ze prawdziwe 2 czy 4 rdzenie amd są lepsze chociażby w codziennej pracy, niz fake'i intela!!!

zawsze mam odpalone MIN.: netscapea z 15-20 zakładkami, amaroka, 2 kadu, evolution, nicotine, boinc managera (do obliczeń).
dodatkowo: gimp, quanta i inne programiki do webowania
a podczas moich analiz programy, które rypią procek na maksa przez godziny i dni nawet (min. r project, haploview, festa, tagster)
i założę się, ze quadcore amd lepiej się tym pobawi niż fake c2quad intela.

P.S. marketing intela po raz pierwszy nie skłamał i nadał nazwę temu coodownemu procesorowi core 2 quad :) - jakby sami już nie chcieli ukrywać swojej głupoty.
ciekawe, czy skleili go kropelką ....
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

enhancer pisze:pozostanę wierny platformie amd, bo używam kompa jako mediacenter, do programowania i do obliczeń - a tu 64 bity + wielowątkowość są istotne - trzeba tylko poczekać na programy, itp.
Na oprogramowanie czekamy już od 2003, i niestety systemy te są dalej dość problematyczne, a szans na szybką poprawę w najbliższym czasie raczej nie ma.
nie lubię tez, jak mnie się okłamuje >> sklejka to nie quadcore, a "emulacja" 64bitów to nie 64bity.
Ta sklejka mimo wszystko jest wydajniejsza. Trzeba przyznać że Phenom skaluje się bardzo ładnie przy obciążeniu wszystkich rdzeni, lecz to wystarcza tylko do osiągnięcia wydajności niewiele mniejszej od c2q. Pojedyncze jajko AMD jest sporo słabsze od Intelowskiego.
intel to taka nokia - nagadają, ze tam jest nie wiadomo co - MARKETING!, a i tak prawdziwy znawca telefonów wie, ze sony ericsson produkuje najlepsze modele.
Takie twierdzenie było uzasadnione za czasów P4, teraz już nie.
Założę się, ze prawdziwe 2 czy 4 rdzenie amd są lepsze chociażby w codziennej pracy, niz fake'i intela!!!
właśnie dałeś się nabrać na MARKETING... AMD!! :-P Ten fake jest w tej chwili znacznie wydajniejszym procesorem.

PS: O co chodzi z tą emulacją 64bitów??
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Ludzie miałem AMD 2500 i przesiadłem się za namową intelowców na intela.Mam teraz core 2 duo 6750.Lidzie niebo a ziemia!!!Komputera nie słychać!!!A szybkość....Ale wy wiecie swoje....
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Singel pisze:Ludzie miałem AMD 2500 i przesiadłem się za namową intelowców na intela.Mam teraz core 2 duo 6750.Lidzie niebo a ziemia!!!Komputera nie słychać!!!A szybkość....Ale wy wiecie swoje....
A ten znowu swoje :w00t:
Ludzie Przesiadłam się z Pentium MMX 166MHz na Athlona x2 6400+ black edition, niebo a ziemia!! Wydajność jest dosłownie 100x większa!!
Jak mogłem być taki głupi i kupić Intela ?? :bag:
JPC

Post autor: JPC »

ludzie o co te kolejne waśnie amd v intel?

ja wiem jedno.. jak mam np. 300 złotych na procesor i poszukam na proline najlepszy procesor amd i intela jaki mogę za tyle kupić, a następnie oglądnę wyniki testów tych dwóch procesorów na tom's hardware to procecor amd wygrywa w cuglach..

poza tym intel dla mnie jest jak microsoft i apple - jeden wielki marketing. nie lubie komercji pełną gębą
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Singel pisze:Ludzie miałem AMD 2500 i przesiadłem się za namową intelowców na intela.Mam teraz core 2 duo 6750.Lidzie niebo a ziemia!!!Komputera nie słychać!!!A szybkość....Ale wy wiecie swoje....
a ja z comodore 64 na bmx.... ale jazda! mówię wam

do JPC:
ceny na skapcu:
phenom 9500 2,2GHz od 639 PLN
phenom 9600 2,3GHz od 734 PLN
c2quad q6600 2,4GHz od 810 PLN za sklejone 2 c2d

wg mnie warto BO CENY PHENOMA NA BANK SPADNĄ LADA DZIEŃ!
zawsze warto wspierać słabszego, a w tym przypadku wolę mieć real 64bity i real 4cores

No intelowcy polewajcie dalej z amd - będziecie płacić po 2000 za procesory:

http://benchmark.pl/aktualnosci/news2159.php

oto artykuł z tej strony:

AMD nadal traci na wartości

Nie jest dobrze. Nawet jeśli ktoś powie, że nie jest fanem produktów obozu „zielonych”, to z pewnością dobrze zdaje sobie sprawę, że obecność dwóch graczy na rynku procesorów kierowanych do użytkowników domowych, oznacza regularną walkę o ich przychylność. Tymczasem z nowym rokiem, AMD nie tylko musi walczyć o odbiorców procesorów i chipów graficznych. Nowym problemem jest utrzymanie wartości własnych akcji, które lecą na łeb na szyję. Już w grudniu pojawiła się informacja o trudnościach firmy na amerykańskiej giełdzie. Dziś można do niej dorzucić garść kolejnych danych.

W przeciągu kilku ostatnich dni wartość pojedynczej akcji AMD na Wall Street spadła o 1/3. O ile jeszcze w grudniu można było nabyć ją za około 10$, dziś warta jest mniej niż 7$. Problemem AMD jest teraz przekonanie akcjonariuszy do dalszego nie wyprzedawania akcji. Sposobem na zmianę wizerunku firmy jest szybkie uporanie się z problemami wykrytymi w pierwszej serii Phenomów oraz pokazanie światu zapowiadanych trójrdzeniowych jednostek, które mają oferować świetny współczynnik ceny do możliwości.

Jak twierdzą analitycy, gorzej już być nie może. AMD nawet jeśli musiałby ogłosić bankructwo, to z pewnością zrobiłby to dla własnego dobra. Taka decyzja nie oznacza, że firma znika z rynku. Pozwala ona na dokonanie restrukturyzacji firmy i podjęcie dalszych kroków w celu utrzymania się na rynku. Zdając sobie sprawę z widma monopolu, liczymy że producentowi uda się uporać z problemami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”