Witam, dziękuję za (całkiem rzeczową )odpowiedź. Nawet mało żartobliwą. Do konkretów:
bear7 pisze:1
arteks xetras pisze:
Chciałem mieć szybką wersję , aktualną. Stabilną też.
... przypominam, że Ubuntu się rozwija, a twój komputer starzeje... Niestety, za mało informacji podałeś o sprzęcie.
2.
arteks xetras pisze:
... aktualizowałem do 12.10. Niestety w żadnym trybie nie odpalil
....
A co do...
3.
arteks xetras pisze:
Chciałem uniknąć straty czasu na GRUB,
... to nie mam pojęcia o co Ci chodziło, gdyż GRUB kolego jest na stałe w każdej instalacji Ubuntu. No chyba że zmieniałeś na inny program rozruchowy...
4.
arteks xetras pisze:
W tej chwili dezaktualizacja do 10.10 . Tam jest wszystko OK. Jak lubię. Bez wyszukiwarki programów poradzę sobie.
Pozdrawiam.
I już bez aktualizacji - wydanie 10.10 jest już bez wsparcia... Również na forum.
W obronie interfejsu Unity mogę napisać, że jest bardziej edukacyjny dla początkujących , nie wymaga krótkowidztwa. Na pewno bardziej przyjazny użytkownikom w różnych grupach wiekowych. Ustawia domyślnie najczęściej używane aplikacje. Poza nimi można wybrać i zamontować co akurat potrzebne. Czy to z zasobów na HDD, czy z netu.
Natomiast ja wolę mieć pogrupowane gałęziowo i tematycznie . Tak to widzę tu i teraz.
ad1 . Na razie spróbuję sam, ale wieeelkie dzięki za deklarację. Bez interaktywności trudno zaproponować jakiś algorytm . Prośba: Daj mi czas na kombinowanie samemu.
ad2. Na drugim -desktopie- jest normalnie działający 11.10 LTS i wystarczy
ad3. Okno GRUB zabiera kilka sekund . Nie przeszkadza. 3 aktualizacje do 12.04, które przeprowadziłem poprawnie, jeszcze nie powodowały wyswietlania tego okna. Dopiero po usterkowej na 12.10 ujawniło się . OK, trudno.
-Najpierw wyskoczyło w instalatorze:
ubi-user crashed failed with exit code 1
-Okno dialogowe instalatora odsyłało do pliku /var/log/syslog
-[musiałem przydusić klawisz odcięcia zasilania, bo instalator nie reagował na przyciski Wstecz Zakończ]
-Uruchamianie w trybie awaryjnym
-końcowy przed blackoutem komunikat trybu awaryjnego GRUB to:
Fake initctl called, doing nothing.
_[miga]
N i e będę zmieniał dev/sda itd ani swap . Układ partycji to ostatnia rzecz, jaką zamierzam zmieniać.
ad4. Czy aktualizacja jest tak ważna? Dostrzegłem że w wizytówkach użytkowników jest jeszcze wersja 9.04 ( Sam zaczynałem mozolnie od Feisty Fawn 7.04, bo był wydrukowany podręcznik, który sporo pomaga )
Informatyka to mój konik od czasu Bogdana Misia (może ktoś pamięta z telewizora "Eurekę" - przed "Sondą" był taki program) Rolanda Wacławka, "'Spektrum" Tomasza Pycia. Kiedyś miałem nieudane podejście na UW w roku 86. Wtedy w fizyce nauczyciele licealni nie uczyli jeszcze rachunku szacunkowego. Kurs przygotowawczy nie wystarczył żebym się naumiał. Z resztą problemu nie miałem (mat.ang.), ale ogółem za mało punktów.
Sędziwy kalejdoskopowy Technik (może ktoś kojarzy takie miesięczniki- wydawnictw: NK, Sigma

Czytywałem . Też "Horyzonty T". "Problemy" "Deltę"
Pozdrawiam.
PS W małym miasteczku trudno o pomocny kontakt. Jestem pionierem z kosmosu. Nawet w sklepach - Win8, Win7 itd. Co za siła telewizyjnych reklam. Wolę je sprawdzać . Poza tym -przyciszać lub wyłączać.
Open Source mniej kosztuje
Strzałki i ^Z jak do tej pory zawsze działa !
Na początku było .
. była u 0.
potem było 0.0
Dell inspiron SE-7520 i5-3210M/8GB/HD7730M
Dell latitude D600 Pentium M 1.4 GHz/768 MB 266 MHz/ATI Radeon 9000
Shuttle AV 49vS04 P4x400/Celeron 4A 2GHz/ATI Radeon 9550/786432 kB