Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

xacti pisze:
e X t 7 3 pisze: Podaj proszę elementy zainstalować - zakładam, że mój kernel i skrypty oraz wpisy w GRUB ?

Pozdrawiam
Kernel + wszystkie skrypty z watku + GRUB.
Jeszcze co do procesora 1 rdzeniowego ... dlatego widzisz "2 rdzenie", bo ten procesor skonstruowano w technologii Intel HT, a zatem na 1 rdzeń fizyczny przypadają 2 "wirtualne" wątki, rozpoznawane jako 2 odrębne rdzenie.

Co do "hałasowanie" wentylatora. Wydaje mi się, że w czasie gdy działa przeglądarka procesor daje z siebie pełną moc = flash i stąd hałasuje. Po prostu ta maszyna jest ... słabiutka i aby dać użytkownikowi to czego oczekuje należy "wyciskać" z jej architektury wszystkie "soki". To samo mam pod Lenovo s10. Tu gdy np. działam pod Libre Office jest cichy, ale włączę np. Wp, albo Onet, gdzie mamy sporo animacji flash i oczywiście procesor skacze z 800 MHz na 1.2, albo 1.6 GHz i dodatkowo jego obciążenia na obu wątkach jest wyższe niż 40 %, co automatycznie generuje większe ciepło, a to = konieczność lepszego chłodzenia ;).

Jednak, aby być pewnym proszę zobacz, jakie daje wyniki PowerTOP - czy większość, albo wszystkie elementy na Good ?

Pozdrawiam

-- 02 kwi 2012 08:19 --

W kwestii kerneli - zapoznałem się wstępnie z budową wersji Linux-3.4-rc1 i powiem robi wrażenie. Nowych sterowników od groma, nowe zarządzanie ACPI i energia [ASPM],m.in. sterowniki - z automatu do Alpsa, Elantecha i Selentica - multitouch (tak to przynajmniej wstępnej wygląda). Największe zmiany - rozpoczęte już od 3.2.x, kontynuowane w 3.3.0 i teraz pogłębione w 3.4-rc1 dotyczą USB. Do tego pogłębiona integracja z Androidowymi dodatkami. Zresztą zmian jest tyle, ze ciężko tu teraz wyliczać. Myślę, ze zmiany idą w dobrym kierunku i moim zdaniem to będzie kolejny przełomowy kernel - zobaczymy tylko, jak ze stabilnością, w szczególności w obszarze ACPI, ASPM i USB ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: xacti »

Czy jak napisze, ze netbook z uruchomionym tylko klientem torrent jest glosniejszy niz laptop z podkreconym procesorem pod obciazeniem to Cie zdziwie? :) Urzadzenia staly w nocy oddalone od siebie kilka metrow. Netbook byl wieksza suszarka.
W PowerTOP chodzi o ostatnia zakladke? Wszystko jest gut.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Czy jak napisze, ze netbook z uruchomionym tylko klientem torrent jest glosniejszy niz laptop z podkreconym procesorem pod obciazeniem to Cie zdziwie? :) Urzadzenia staly w nocy oddalone od siebie kilka metrow. Netbook byl wieksza suszarka.
W PowerTOP chodzi o ostatnia zakladke? Wszystko jest gut.
Jakie masz obciążenie na wątkach procesora podczas, gdy ściga coś przez torrenta ?

Pozdrawiam

-- 02 kwi 2012 13:52 --

Co do kernela Linux-3.4-rc1 ... no musze przyznać moc w nim drzemie niezła ;), ale na tę chwilę wygląda, jak by ktoś wziął lancera EVO wywalił z niego silnik, skrzynie zawieszenie ... i pomyślał, dobra teraz to jescze "oszlifujmy", a następnie wsadził wszystko "podkręcone", ale jescze nie dopasowane :P. Widać, że będzie "palił" mniej, będzie szybciej reagował na "gaz", a jak się już wciśnie to "poleci", jak nigdy wcześniej ;). Jednak na tym etapie widać, że jescze niedoszlifowano wielu elementów, a mniej wprawny "kierowca" od razu wyląduje "na drzewie" ;). Oki to tak tytułem zobrazowania, co teraz Developerzy wyczyniają z kernelem ... już widać, że to kernel dla tunerów ;). Jednak na teraz nawet nie da się zbudować działających modułów grafiki, np. Catalystów. Dział USB jest "wybebeszony", że tak to określę - "na lewą stronę", jest ... hmm jest po prostu wywalony "na żywca" z działu usb do device drivers = totalny bałagan. Po restarcie np. bluetooth nie zachowuje żadnych wcześniejszych ustawień ... etc. Na razie widać poskładano to "na szybko do kupy", ale już da się "wyczuć" przyszły potencjał. Już na tym etapie myślę, że uda się na jego podstawie zbudować odczuwalnie wydajniejszy, bardziej responsywny i oszczędniejszy kernel niż to co w najbliższych dniach zobaczycie - v18.3 ... a ten uważam za naprawde niezły.

Zatem teraz tylko będzie trzeba zgłaszać błędy i czekać na "produkt" finalny.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

kiedy się pojawi
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:kiedy się pojawi
v18.3 prawdopodobnie jutro, a co do Linux-3.4.x, a następnie mojego v19.x to ciężko teraz prorokować ;).

Pozdrawiam

Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

e X t 7 3 pisze:To samo mam pod Lenovo s10. Tu gdy np. działam pod Libre Office jest cichy, ale włączę np. Wp, albo Onet, gdzie mamy sporo animacji flash i oczywiście procesor skacze z 800 MHz na 1.2, albo 1.6 GHz i dodatkowo jego obciążenia na obu wątkach jest wyższe niż 40 %, co automatycznie generuje większe ciepło, a to = konieczność lepszego chłodzenia ;).
Polecam AdBlock+. Chociaż i tak obciążenie powinno być mniejsze. Może to ten gnomowy "Monitor Systemu" lub środowisko. Ciężko mi po prostu uwierzyć w takie obciążenie, gdy odpaliłem wp, onet przy już 18kartach Chrome, pidginie, kilka innych dupereli i w htop jest <10% (pentium4). Chyba, że chodziło Ci o chwilowy skok obciążenia przy ładowaniu strony - to inna rozmowa (mam to samo)
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Podczas korzystania tylko z klienta torrent obciazenie wynosi okolo 10% - czasami skacze do 30% (co jest spowodowane uruchomieniem monitora systemu ;)). Jest mozliwosc manualnego ustawienia nastawow wentylatora?
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Podczas korzystania tylko z klienta torrent obciazenie wynosi okolo 10% - czasami skacze do 30% (co jest spowodowane uruchomieniem monitora systemu ;)). Jest mozliwosc manualnego ustawienia nastawow wentylatora?
Oczywiście, że jest możliwa ... czego jednak nie polecam. No chyba, że sprzęt może służyć potem jako grzałka ;). Już widziałem taką sytuacje - bios przez ACPI nie mógł podnieść wartości obrotów, co summa summarum skutkowało w końcu przegrzaniem procesora.

Zatem, procesor nie jest u Ciebie zbytnio obciążony. Maszyna jest dobrze chłodzona, nie ma zatkanych otworów wentylacyjnych ?

Pozdrawiam

-- 02 kwi 2012 19:42 --

Widzę, ze wydali stabilny 3.3.1 ... mam nadzieje, ze naprawdę jest stabilny. Poprawek do USB jest naprawdę wiele. Zobaczymy, czy wsłuchali się w "głos ludu" ;).

Pozdrawiam

-- 02 kwi 2012 21:30 --

Chyba opóźnię o 1 do dwóch dni wersje v18.3 i zbuduje ja nie na Linux-3.2.13, a na 3.2.14.

Pozdrawiam

xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak, wszystko jest czyste. Chcialbym zmienic nastawy glownie po to by w nocy wlasnie przy samym torrencie miec cisze, a nie suszarke przy ktorej nie idzie spac (poduszka na uszach nic nie daje). :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

xacti pisze:Tak, wszystko jest czyste. Chcialbym zmienic nastawy glownie po to by w nocy wlasnie przy samym torrencie miec cisze, a nie suszarke przy ktorej nie idzie spac (poduszka na uszach nic nie daje). :)
Zatem albo nie działa prawidłowo ACPI, albo "ten model tak ma" ;P. Możesz zatem wykorzystać wskazówki Kolegi Dominbik i odpowiednio je zastosować do swojego systemu i sprzętu ;).

Co do kernela linux-3.3.1 ... niestety nadal występują dość irytujące błędy związane np. z USB i Bluetooth. Natomiast Linux-3.2.14 jest naprawde niezły i na nim będzie bazować v18.3.

Pozdrawiam

-- 03 kwi 2012 11:37 --

V18.3 oparty o Linux-3.2.14, będzie wydajniejszy i bardziej responsywny od tego opartego o Linux-3.2.13 ;).

Pozdrawiam

-- 04 kwi 2012 07:43 --

Co do kerneli v18.3. Przygotowuje stopniowo kolejne wersje w/w kernela. Na serwerze już jest wersja v18.3-K8-32, zatem Kolega Galvatron już może pobierać ;). Najdalej do jutrzejszego dnia wszystkie wersje będą udostępnione.

Pozdrawiam

-- 04 kwi 2012 09:15 --

Poniżej filmik zrealizowany przez Linux Foundation - naprawde godne uwagi ... i czysta prawda. W ostatnim roku proces budowy nowych kerneli tak przyśpieszył, że od Developerów wymaga olbrzymiego skupienia i analizy zmian ... jest tego tyle, ze np. 3.4.x wymaga dokładnej analizy działania w zasadzie prawie, że ... od podstaw - jeśli chodzi o wydajność, energooszczędność i zarządzanie zasobami ... ale będzie dawał też olbrzymie możliwości. Jest parę opcji z którymi wiąże większe nadzieje i już w praktyce testy pokazują, że będzie "miło" ;).

Na teraz polecam ten "filmik": How Linux is Built

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

czy to nie jest awaria dysku?
czy to już konieczność przeinstalowania systemu?
Pod twoim jajkiem były błędy związane z dyskiem i zawierały fragment

Kod: Zaznacz cały

Emask 0x409 (media error) <F>
Było to pod genericem i twoimi jajkami.
Próba naprawienia systemu plików i pakietów nie pomogła. (system zasugerował przywracanie systemu z recowery (a takowej nie ma i nie było))
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:czy to nie jest awaria dysku?
czy to już konieczność przeinstalowania systemu?
Pod twoim jajkiem były błędy związane z dyskiem i zawierały fragment

Kod: Zaznacz cały

Emask 0x409 (media error) <F>
Było to pod genericem i twoimi jajkami.
Próba naprawienia systemu plików i pakietów nie pomogła. (system zasugerował przywracanie systemu z recowery (a takowej nie ma i nie było))
Witaj

hmm nie wygląda to dobrze ... tego rodzaju błędy sugerują, ze dysk zaczyna "padać". Spróbuj może wykonać: smartctl -t long /dev/sda i zobaczymy jaki da wynik. Tak czy siak zrób backup najważniejszych danych i jeśli będzie się to nasilać (ilości zgłaszanych błędów), to wysokie prawdopodobieństwo, ze dysk długo "nie pociągnie". Najlepiej byłoby zdjąć partycje, zrobić lowformat i ponownie postawić system. Następnie analizować sytuacje przez jakiś czas. Być może są jakieś bloki/sektory uszkodzone i jak by zostały wyłączone przy stawianiu nowej partycji, to sprawy nie będzie. Jeśli jednak ponownie się będą pojawiać to wysokie prawdopodobieństwo, że dysk uległ jakiemuś poważniejszemu uszkodzeniu, a jego "całkowity pad" byłby tylko kwestia czasu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

konto użytkownika nie działa (bo nie montuje /home)
Dodam jeszcze lap na gwarancji
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:konto użytkownika nie działa (bo nie montuje /home)
To widać, że problem jest naprawde poważny = uszkodzone sektory/bloki w obszarze, gdzie właśnie była partycja home. Chyb nie pozostaje nic innego, jak zdjęcie partycji, low format, postawienie nowych i ponowna instalacja systemu. Mając nadzieje, że uszkodzony jest tylko niewielki obszar dysku ... i proces ten nie będzie postępował.

Pozdrawiam

-- 04 kwi 2012 10:17 --

Oczywiście zakladam, ze Koleżanko uprzednio sprawdzałaś te partycje pod systemem live ?

Pozdrawiam

-- 04 kwi 2012 10:18 --

aha na gwarancji ... to możesz udać sie do serwisu danej marki z prośbą o sprawdzenie dysku.

-- 04 kwi 2012 10:27 --

Jeszcze, co do kerneli v18.3 tu zapomniałem dodać, ze będą miały pełne wsparcie - przynajmniej tak powinno być, touchpadów Firmy Alps. Spatchowałem kernel ... jednak nie mam na tę chwilę na czym sprawdzić. Żywię nadzieje, że będzie działać prawidłowo ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

tam raczej nie sprawdzają (wymienili mi płytę gł bez sprawdzania czy jest uszkodzona) i podejrzewam ze prędzej by mi wysłaliby mi nowy tak jak wysłali mnie wifi do domu.
Oczywiście zakladam, ze Koleżanko uprzednio sprawdzałaś te partycje pod systemem live ?
sprawdzałam i naprawa systemu plików nie udała się
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:tam raczej nie sprawdzają (wymienili mi płytę gł bez sprawdzania czy jest uszkodzona) i podejrzewam ze prędzej by mi wysłaliby mi nowy tak jak wysłali mnie wifi do domu.
Oczywiście zakładam, ze Koleżanko uprzednio sprawdzałaś te partycje pod systemem live ?
sprawdzałam i naprawa systemu plików nie udała się
hmm zatem dwa rozwiązania:

1. Zaproponowane powyżej przeze mnie - reformatowanie dysku,
2. Zgłoszenie uszkodzenia do serwisu.

Moim zdaniem może najpierw sprawdzić pierwszą ewentualność. W przypadku, gdy uszkodzonie jest niewielkie, a błędy nie będą się powtarzać to może nawet się okazać, że oddawanie do serwisu byłoby "nieadekwatne". Zrobisz, jak uważasz ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Zobaczymy jaki będzie wynik testu.
smartctl -t long /dev/sda
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

koleżanko *zaurus - a jaki to a zwiazek z kernelami eXt73? troszke sztuczny ruch robisz nie wnoszący nic do tematu.

eXt73: posiadasz waćpan jakies GIT repo dla swoich kerneli?
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:koleżanko *zaurus - a jaki to a zwiazek z kernelami eXt73? troszke sztuczny ruch robisz nie wnoszący nic do tematu.

eXt73: posiadasz waćpan jakies GIT repo dla swoich kerneli?
Witaj Pan, nie posiadam i nawet teraz czasu nie ma aby o takim myśleć ;P ... czemu pytasz ? ;)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”