Uwagi dot. nowego silnika forum
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Uwagi dot. nowego silnika forum
Czy naprawdę wam te forum aż tak przyspieszyło?
- slusar_o2
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Kontakt:
a ja mam pytanie z innej beczki w sumie.
W FF w polu szybkiej odpowiedzi nie mam domyślnie włączonej poprawy pisowni. W wcześniejszej wersji była. Co może to to powodować, i jak to naprawić (na innych forach sprawdzanie jest domyślnie włączone)
?
W FF w polu szybkiej odpowiedzi nie mam domyślnie włączonej poprawy pisowni. W wcześniejszej wersji była. Co może to to powodować, i jak to naprawić (na innych forach sprawdzanie jest domyślnie włączone)

- Sir_Yaro
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: moje trzy grosze
do tego jest strzalka przy temacie i druga przy nazwie nicka ostatniejosoby piszacej. domyslnie nie moze byc bo nie kazdy che aby go wysylalo nie wiadomo gdzie.Iwo pisze:Witam
1) Mnie się nie podoba to że nie mogę klikająć na temat od razu wejść do pierwszego nieczytanego postu. Co z tego, że jak się wejdzie do postu, to jest tam znowu odpowiedznia ikonka → powinno być domyślnie.
nie wiem nic o jakims dodatkowym oknie. trzeba jedynie kliknac ikonke ktora jest przy kazdym poscie i okno zostaje aktywowane i zostajemy przeniesieni do okna szybkiej odpowiedzi.2) Poza tym funkcja okienka "szybka odpowiedź" jest co najmniej niezrozumiała → każe otwierać inne okno, kiedy samo okno jest i jest nieczynne... to po co ta niby szybka odpowiedź (z której korzystałem najczęściej) skoro i tak trzeba (?) kliknąć na ikonkę "odpowiedz" pod tekstami?
a trzeba klikac poniewaz po wlaczeniu watkowego wyswietlanie postow
twoja odpowiedz pojawi sie przy poscie przy ktorym kliknales.
to da sie zmienic ale nie wiem czy jest sens...3) Mam monitor rozdzielczości 1024*768 i powiem, że teraz muszę za każdym razem mnóstwo przesuwać tekstu na swoim laptopie. Gdy informacje o piszącym były z lewej strony pozwalało to zaoszczędzić przesuwania przy zarówno krótkich postach (których jest najwięcej), jak i postach z kodami i cytatami, bo tam czcionka jest zmniejszana i także nie potrzebuje takiej szerokości na cały ekran.
nie ma mowy. przynajmniej z mojej strony jest ZDECYDOWANE nie na kazda propozycje dodania wiecej niz jednej skorki. Taka zmiana to kilkanascie godzin pracy aby uczynic wszystkie pluginy i hacki zdatnymi do uzytku. Dodatkowo fura problemow z kompatybilnoscia. A jesli sie tylko doda skorke bez dawania jest pelnej fonkcjonalnosci bedzie jeden wielki placz ze strony fanow nowej skory.4) Co do kolorystyki: Proponuję zrobić dwie odmiany dla każdego środowiska do wyboru. Tak np. jest na http://www.grono.net
Jedna odmiana (jaka jest) dla czcicieli KDE i druga (jaka była dawniej) dla fanów Gnome. Co do innych to nie wiem, czemu nie, tyle, że nie wiem, jakie by były odpowiednie.
tak wlasnie to ustawilem.5) Na początku się nadenerwowałem, bo nie mogłem się odnaleźć. Powinno być np. także, że wiadomości domyślnie są ustawione od najmłodszego postu, oraz z większego okresu czasu np. miesiąca, a jak komuś (np. nowemu) nie pasuje (bo może nie znajdzie przecież tej funkcji), to sobie będzie wyświetlał młodsze.
Jesli ktos chce ustawic wlasny czas to moze zrobic to tutaj:
http://forum.ubuntu.pl/profile.php?do=editoptions
sprobuje to wlaczyc bo nie pamietam gdzie to bylo...figa pisze:Dodam swoje 3 grosze.
W szybkiej odpowiedzi dobrze by było gdyby edytor pozwalał formatować tekst od razu / bez dodatkowego klikania na Opcje Zaawansowane - cytat, kod, możliwość wrzucenia osoby której to dotyczy - jak było poprzednio poprzez klikniecie na użytkownika.
No i jak nawet dałam edytor WYSWIG to i tak jakoś nie widzę tam tych opcji : cytat, code. Trzeba samemu wpisywać formatowanie ?? czy tylko ja taka ciemna jestem
i nie widzę ?
jest to wlaczone. jesli tego nie masz wlacz wIwo pisze:jeszcze jedno → jak pisałem w dawnej wersji (np. teraz)to były takie miłe znaczki z funkcjami nad tekstem odpowiedzi: pogrubienie, kod, cytat, obrazek itd, teraz muszę sobie sam przypomnieć jak to się robiło → pisemnie. Miło by było, gdyby to wróciło.
http://forum.ubuntu.pl/profile.php?do=editoptions
Pozostałe Opcje / Interfejs edytora postów
IMO dziala jak nalezy i jesli link jest zamkniety w znaczniku code to go nie parsuje:Suchy_ pisze:1. Można byłoby poprawić wyświetlanie się długich linków, żeby nie było skracane poprzez wykropkowanie pewnej ich części. Przeszkadza to trochę przy korzystaniu ze znaczników code.
viewtopic.php?p=356882#post356882
patrz powyzej. dlugosc zmienilem na 5.el.pescado pisze:Szybka odpowiedź jest trochę bez sensu - okienku powinno być zawsze aktywne - w sumie co za różnika na który post odpowiadam. Zresztą, pewnie i tak większość klika na ikonakę przy ostatnim poście. I dolne ograniczenie 10 znaków też jest bez sensu. Czasami sensowna ospowiedź może być krótsza.
zmienilem na _grzes_ poniewaz uzytkownik grzes juz istnieje_grzes_ pisze:Nie mogłem się zalogować więc kazałem przypomnieć hasło. Podałem maila i przyszedł ale z nowym loginem. Przylepiło mi się imported_ do nickaZapewne pozostałość po imporcie. Możecie to usunąć? Z góry dzięki
nie ma o ile mi wiadomoapi pisze:A i jeszcze pytanko, czy jest gdzieś opcja odpisywania na gg w przypadku odpowiedzi na temat tak jak to miało miejsce w poprzedniej wersji dorum, bo niemoge znaleźć :/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Z tego, co zauważyłem to w dziale 'Rozdajemu Ubuntu' na forum phpBB posty ułożone były alfabetycznie, co znacznie przyspieszyło odnalezienie swojej miejscowości. Dałoby radę to przywrócić?
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Brawo ... super działa i wygląd także OK.
Mam pytanko: gdzie kliknąć, aby zaznaczyć posty jako przeczytane ?
Pozdrawiam.
Mam pytanko: gdzie kliknąć, aby zaznaczyć posty jako przeczytane ?
Pozdrawiam.

- Ruri
- Przyjaciel
na stronie głównej m-dzy Purgatorami a Aktualnie na forum jest link. Albo w "szybkim menu, to akurat jest na górze.
- Duncan Idaho
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
A czy jest możliwość ignorowania działów i tematów?
Nie interesują mnie tematy z kosza lub te testowe albo o grach. Chciałbym tak jak na poprzednim silniku wyłączyć je z wyników wyszukiwania oraz nowych postów.
Nie interesują mnie tematy z kosza lub te testowe albo o grach. Chciałbym tak jak na poprzednim silniku wyłączyć je z wyników wyszukiwania oraz nowych postów.
- Suchy_
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Ale gdy było phpBB to parsowało (oblewało tagiem url), lecz nie skracało linka i było ok. Teraz link w starym temacie jest dalej w znaczniku url i się skraca.IMO dziala jak nalezy i jesli link jest zamkniety w znaczniku code to go nie parsuje:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.ph...882#post356882
Dałem kilka przykładów, zapewne jest ich więcej:
viewtopic.php?p=348470
viewtopic.php?p=346016
viewtopic.php?p=337404
viewtopic.php?p=332210
Ruri - ok, poprawiłem te linki ręcznie :/
- bucik-sb
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Jak długo jeszcze będą pracy nad forum? Czy jest jakaś oficjalna data "ustabilizowania" się forum, tzn. powstanie skórki, ustawienie wszystkich opcji itp.?
I do what I like, I like what I do
| Ubuntu User: 11201 | Dell Studio 1555 |
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
bucik nie bądź w gorącej wodzie kąpany, daj administratorom spokojnie popracować, nie są jasnowidzami aby autorytatywnie stwierdzić kiedy się z tym uporają bo jest wiele "życzeń i zażaleń" forumowiczów - pozdrawiam 

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- kszychu
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.06
- Kontakt:
Jest problem z dodawaniem avatarów wyświetlanych z własnego urla. Próbuję dodać http://kszychu.dnsalias.com/avatar/kszychu.png i dostaję komunikat "invalid url".
- sajan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
A ja powiem że bardzo podoba mi się zmiana z phpbb na vbulletin, a także postęp prac nad tym aby to wszystko jakoś sensownie działało i wyglądało. Fajny jest też stopień personalizacji forum.
Ale gdyby narzekać to powiem że brakuje mi widocznych na wierzchu informacji o użytkowniku(środowisko, wersja systemu), wcześniej wymienionych punktów 'pomógł'
I nie mogę się już doczekać nowego motywu. Sądzę że będzie lepiej, gdy będzie można sobie wybrać własną skórkę z 2 czy 3.
Ale gdyby narzekać to powiem że brakuje mi widocznych na wierzchu informacji o użytkowniku(środowisko, wersja systemu), wcześniej wymienionych punktów 'pomógł'
I nie mogę się już doczekać nowego motywu. Sądzę że będzie lepiej, gdy będzie można sobie wybrać własną skórkę z 2 czy 3.
- h!v
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
Wytam
Edytor tej odpowiedzi pod Operą nie jest aż tak szybki
. Może to wina mojego sprzętu. Albo OS.
Muszę jednak to napisać. Nie znosze tego silnika z powodu właśnie czytelnośći i kolorystyki - na to zwracana jest uwaga wielu użytkowników typu "spr, idź dalej".
Czekam nad skórką dla Ubuntu. Choć sam preferuje KDE, to ta kolorystyka jest po prostu tragiczna. Doprawdy nie rozumiem rozlubowania Twórców, silników dla for, w kolorze niebieskim!
Informacje o użytkowniku - przyłączam się do apelu. Przenieście go!
Nie mam problemów z rozdzielczością - ale domyślne ustawienia są po prostu tragiczne.
Proponuje takie coś
A do "sterowania" - jeszcze wszyscy się przyzwyczają. Jest dość wygodne.
Na koniec pytanie. Czy zostanie wprowadzona reputacja czy też pozostaniecie przy "Pomógł/Pomogła"??
Pozdrawiam
h!v
ps. Może by lokalnych grafików także zaprząść do pracy na designem?
Tak, tak i jeszcze raz tak! PhpBB miało swoje jakieś zalety, ale szybkość była tragiczna.Czy naprawdę wam te forum aż tak przyspieszyło?
Edytor tej odpowiedzi pod Operą nie jest aż tak szybki

Muszę jednak to napisać. Nie znosze tego silnika z powodu właśnie czytelnośći i kolorystyki - na to zwracana jest uwaga wielu użytkowników typu "spr, idź dalej".
Czekam nad skórką dla Ubuntu. Choć sam preferuje KDE, to ta kolorystyka jest po prostu tragiczna. Doprawdy nie rozumiem rozlubowania Twórców, silników dla for, w kolorze niebieskim!
Informacje o użytkowniku - przyłączam się do apelu. Przenieście go!
Nie mam problemów z rozdzielczością - ale domyślne ustawienia są po prostu tragiczne.
Proponuje takie coś
Bo to chyba ten sam silnik. Jak mi się wydaje.thebestcasescenario.com/forum
A do "sterowania" - jeszcze wszyscy się przyzwyczają. Jest dość wygodne.
Na koniec pytanie. Czy zostanie wprowadzona reputacja czy też pozostaniecie przy "Pomógł/Pomogła"??
Pozdrawiam
h!v
ps. Może by lokalnych grafików także zaprząść do pracy na designem?
- bucik-sb
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
figa, nie jestem w goracej wodzie kąpany, ani nie popędzam administratorów forum, co można wnioskować z Twojego posta. Po prostu chciałem wiedzieć czy istniej jakiś plan wprowadzania zmaina na forym. Tylko tyle.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
Moje drobne uwagi:
- zgadzam się, że dane użytkowników powinny być po lewej stronie,
- skórka nieszczególna,
- nie widzę możliwości oznaczenia postów w konkretnym podforum jako przeczytanych, można oznaczyć tylko całą zawartość forum
(chyba że coś przeoczyłem).
- zgadzam się, że dane użytkowników powinny być po lewej stronie,
- skórka nieszczególna,
- nie widzę możliwości oznaczenia postów w konkretnym podforum jako przeczytanych, można oznaczyć tylko całą zawartość forum

- Nemeczek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Heh ja tam czekam na nowy layout bo od tego bolą oczy, głowa pęka i nic nie mogę znaleźć.... Fakt nowy silnik jest wyjebisty ale starszy był bardziej czytelny...
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Brakuje mi przycisku "top" no chyba ze go nie widze 

http://pakos.biz | http://polishteam.com.pl
- michalekk
- Sędziwy Jeż
to taka drobna sugestia co do działu "rozdajemy Ubuntu"
i w opisie nie ma sensu dawać wersji Ubu, bo nie widać opisu albo go nie ma...:/
to tylko kosmetyka...ale zawsze warto
teraz to nie są sortowane wg nazwy...tematy są bowiem sortowane wg. nazwy
i w opisie nie ma sensu dawać wersji Ubu, bo nie widać opisu albo go nie ma...:/
to tylko kosmetyka...ale zawsze warto

- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Kontakt:
A da się tak zrobi, aby po wejściu w temat ustawiał Cie automatycznie na pierwszym nie przeczytanym do tej pory poście?
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie
| registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |

- bucik-sb
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mam kolejną rzecz do listy "to do": wtyczka wyszukiwania do Firefoksa nie działa poprawnie po zmianie silnika. Przenosi do strony wyszukiwania zaawansowanego, zamiast do wyników.