A ja mam pytanie następujące: Czy to normalne, że otwarcie linku w nowej karcie pod Chromium zależy od własnego ''widzimisię'' przeglądarki? Bo jak klikam w link ŚPM, to raz otwiera go w nowej karcie, a innym razem w aktualnie otwartej Też tak macie?
EDIT: Kliknięcie z przytrzymanym CTRL jak i klikniecie jednocześnie prawym i lewym klawiszem przy touchpadzie daje dokładnie te same efekty. Da się to jakoś zmienić?
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Też się zgadzam z tym widzimisię przeglądarki co do otwierania w nowej karcie.
Dodatkowo zauważyłem inną zastanawiającą rzecz:
jako że gigantyczna wysokość ekranu mojego netbooka co całe 600 px, okna konfiguracji Chroma po prostu nie mieszczą sie na ekranie. Jako że z Orką jestem raczej zaprzyjaźniony, a oprócz treści wszystkie pozostałe okna Chroma powinny być ładnie czytane - włączyłem sobie Orkę i odpaliłem preferencje.
No i zonk.
Wchodzę na (nie pamiętam już jaką) opcję, czyta ładnie co to, enter. Otwiera sie nowe okienko. Kłapię tabem, dokłapuję sie do jakiejś radiogrupy która jest schowana pod stołem, strzałka w dół... no i zamiast następnego radiobuttona fokus przechodzi mi na okno które wywołało to nowe.
Nie wiem czy to taka uroda netbook remiksa, czy chroma... na stacjonarce chroma nie używam i nawet nie mam zamiaru instalować (zresztą tam mam PLD a nie Ubuntu), reszta (poza tym czyms co w netbook remix próbuje robic za menu) jest bardzo grzecznie czytana...
Olałbym to i używał Firefoxa, ale bez screenreadera Chrome jest jednak szybszy...