mam kilka pytań...
Pierwsze pewnie dla wielu głupie - jak zainstalować bibliotekę "smpeg"? Znalazłem svn z nią ale nie wiem jak to wykorzystać a nie mogę znaleźć żadnej informacji jak to się robi...
Znalazłem też dwie inne biblioteki zajmujące się obsługą strumieni filmowych, ale ich też niezbyt jestem w stanie zmusić do współpracy z g++...svn co svn://svn.icculus.org/smpeg/trunk smpeg
Tutaj rodzą się kolejne pytania:
czy ktoś z Was zrobił program w C/C++ który odtwarzał jakieś filmy? Czy można jakoś połączyć tą bibliotekę z perla z C (w co raczej wątpię, ale nie szkodzi zadać głupiego pytania, bo a nuż się mylę)?
Czy ktoś z Was może spojrzeć na tut:
Ja niestety nie jestem w stanie go nawet rozpocząć, ponieważ nie jestem w stanie sprawić aby g++ widział odpowiednie biblioteki...
Edit1:g++ ffmpeg1.cpp -o ff1 `sdl-config --cflags --libs`
ffmpeg1.cpp:22:28: error: ffmpeg/avcodec.h: No such file or directory
ffmpeg1.cpp:23:29: error: ffmpeg/avformat.h: No such file or directory
Znalazłem małe rozwiązanie... Okazuje się, ze w tamtym tutorialu jest błąd i podpinając biblioteki trzeba napisać:
#include <libavcodec/avcodec.h>
#include <libavformat/avformat.h>
Zamiast tego co było wcześniej...
Okazuje się jednak, że w tej chwili jest jakiś błąd w repozytoriach, który powoduje że część bibliotek z ffmpeg się nie instaluje (swscale.h)
Co zamierzam zgłosić w odpowiednim temacie.piotrek@piotrek-laptop:~$ sudo apt-get install libswscale-dev
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libswscale-dev: Wymaga: libavutil-dev (= 3:0.svn20090303-1ubuntu6) ale nie zostanie zainstalowany
E: Pakiety są uszkodzone