Skrypt do automatycznej zmieny adresu MAC, oraz IP:) (RapidShare)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
pingxd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Skrypt do automatycznej zmieny adresu MAC, oraz IP:) (RapidShare)

Post autor: pingxd »

Witam
Pobieram bardzo dużo plików z serwisu RapidShare. Zauważyłem że jak zmienię adres MAC mojej karty sieciowej (eth0), dostanę nowy adres IP. Od pewnego czasu zmieniam swój adres MAC po pobraniu pliku z RapidShare, następnie dostaję nowy adres IP, i mogę pobrać kolejny plik (bez czekania). Mam neta z Vectry. Do komputera podłączony jest modem kablowy (przez skrętkę). Od modemu kablowego idzie kabel koncentryczny, aż do routera CMTS. Mogę do modemu naraz podłączyć trzy komputery, które dostaną publiczny adres IP. Po restarcie modemu, modem gubi całą konfigurację, jednak router pamięta adresy IP, i na ich zmianę musiałbym normalnie czekać 1-2 doby. W takim wypadku wolę odczekać te piętnaście minut, i pobrać kolejny plik. Oczekiwanie w kolejce trwa, jak już napisałem, piętnaście minut, a pobieranie pliku ok. trzy minuty. Wymyśliłem żeby napisać dwa skrypty w bashu. Jeden do zmiany adresu MAC, na interfejsie eth0, na jakiś inny. Drugi do przywrócenia adresu MAC do pierwotnego stanu, bez restartu komputera. Z tym drugim powinienem sobie poradzić:), ale gorzej będzie z tym pierwszym. Nie wiem jak wygenerować heksadecymalny ciąg znaków (48 bitów), który przypominał by adres MAC. Jak to zrobić???
Skrypt do zmiany adresu MAC, a raczej to co do tej pory zrobiłem:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 hw ether 00112233445566
sudo ifconfig eth0 up
PS: Może znaci jakieś lebsze sposoby na oszukiwanie serwisu RapidShare, np. jakiś manager pobierania, dzięki któremu będę mógł nie tylko pobierać bez kolejki, ale również pobierać wiele plików w tym samym czasie, oczywiście na Ubuntu???
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Awatar użytkownika
rafaloo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Odp: Skrypt do automatycznej zmieny adresu MAC, oraz IP:) (RapidShare)

Post autor: rafaloo »

rozumiem że nie masz konta premium...? kiedyś używałem USDownloader sam zmienia ci IP.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
pingxd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie mam konta premium, szkoda kasy, ale pewnie kupię po doładowaniu, bo ostatnio dużo pobieram z rapida, tylko będę miał odpowiednią sumkę na komórce:) Mam modem Scientific-Atlanta EPC2100. Oczywiście mam zmienne IP, ale zmienia się ono co dobę, albo dwie. Ten program może mi tylko odłączyć i podłączyć interfejs sieciowy, to działa na Neostradzie, a na necie z Vectry to nie przejdzie. Jedynym sposobem jest zmiana adresu MAC karty sieciowej. To wiesz jak wygenerować ten ciąg dwunastu znaków heksadecymalnych (mogą być też dziesiętne)??? Jak się nie uda to napiszę do Vectry żeby zmniejszyli mi czas dzierżawy adresu IP, wtedy ten trik z restartem modemu powinien zadziałać.
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Awatar użytkownika
sibul
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: sibul »

To lepiej byłoby napisać takie coś w C++.
Wylosować za pomocą funkcji zakres liter i cyfr a następnie ułożyć z nich odpowiedni adres MAC i taki adres trafiałby do pliku adresy.dat i przy następnym resetowaniu MACa sprawdzałby czy podany MAC nie był już używany mimo że mało prawdopodobne byłoby powtórzenie się tego samego MAC'a.
OS X 10.8.3
pingxd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie znam C++, znam za to PHP. Ale nie chcę robić tego w PHP, bash jest natywny dla Linuxa, PHP jest natywne dla aplikacji internetowych. Jak byś coś takiego zrobił i podrzucił w binie, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
Gandi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Gandi »

To lepiej byłoby napisać takie coś w C++.
Ta, może od razu w assemblerze?

Każdy język skryptowy się nada, tutaj przykład w pythonie, a tutaj w perlu.
pingxd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A mógłby ktoś napisać jak w bashu, jak już napisałem nie chcę instalować ani PHP ani Pythona itp., wygenerować dziesięć cyfr szesnastkowych. Proszę.
Pozdrawiam
Aleksander Kurczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”