Pobieram bardzo dużo plików z serwisu RapidShare. Zauważyłem że jak zmienię adres MAC mojej karty sieciowej (eth0), dostanę nowy adres IP. Od pewnego czasu zmieniam swój adres MAC po pobraniu pliku z RapidShare, następnie dostaję nowy adres IP, i mogę pobrać kolejny plik (bez czekania). Mam neta z Vectry. Do komputera podłączony jest modem kablowy (przez skrętkę). Od modemu kablowego idzie kabel koncentryczny, aż do routera CMTS. Mogę do modemu naraz podłączyć trzy komputery, które dostaną publiczny adres IP. Po restarcie modemu, modem gubi całą konfigurację, jednak router pamięta adresy IP, i na ich zmianę musiałbym normalnie czekać 1-2 doby. W takim wypadku wolę odczekać te piętnaście minut, i pobrać kolejny plik. Oczekiwanie w kolejce trwa, jak już napisałem, piętnaście minut, a pobieranie pliku ok. trzy minuty. Wymyśliłem żeby napisać dwa skrypty w bashu. Jeden do zmiany adresu MAC, na interfejsie eth0, na jakiś inny. Drugi do przywrócenia adresu MAC do pierwotnego stanu, bez restartu komputera. Z tym drugim powinienem sobie poradzić:), ale gorzej będzie z tym pierwszym. Nie wiem jak wygenerować heksadecymalny ciąg znaków (48 bitów), który przypominał by adres MAC. Jak to zrobić???
Skrypt do zmiany adresu MAC, a raczej to co do tej pory zrobiłem:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 hw ether 00112233445566
sudo ifconfig eth0 up