[solved] ATI Radeon HD2600XT AGP (konfiguracja fglrx oraz Xorg)
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
[solved] ATI Radeon HD2600XT AGP (konfiguracja fglrx oraz Xorg)
Witam mam problem z kartą graficzną pod Ubuntu 9.04...
Przy otwartych sterownikach wszystko było w porządku, tylko strony przy przewijaniu się przycinały...
Dlatego postanowiłem zainstalować fglrx...
Po instalacji i ponownym uruchomieniu Ubuntu (które się uruchamiało o wiele dłużej) automatycznie uruchomiły się efekty graficzne i wydawało się, że wszytko będzie OK...
Jednak obraz bardzo migotał, więc sprawdziłem jak jest częstotliwość odświeżania - gdy uruchomiłem aplet zmiany rozdzielczości ekranu otworzyło się puste okno a użycie procesora sięgało 100%, a następnie po kilkudziesięciu sekundach system przestał reagować (mogłem jedynie poruszać kursorem myszy)
Po resecie chciałem zmienić rozdzielczość przez narzędzie ATI... wtedy odczytałem, że odświeżanie wynosi 40Hz więc zwiększyłem je do 60, lesz po kliknięciu przycisku Zastosuj nic się nie zmieniło. Więc spróbowałem zmienić rozdzielczość i to samo - nic się nie działo...
Więc postanowiłem przywrócić domyślne ustawienia poleceniem "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" lecz po ponownym uruchomieniu nie pokazał się nawet ekran logowania, lecz czarny ekran a u góry jakieś kolorowe paski... Brak reakcji na żadne klawisze więc znów reset...
Włączyłem Ubuntu LiveCD i odczytałem moją zawartość pliku xorg.conf
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Następnie uruchomiłem moje Ubuntu w trybie Recovery i w lini poleceń wpisałem aticonfig --initial oraz to samo polecenie dodatkowo z opcją -f jednak za każdym razem otrzymuje komunikat:
"Warning: Could not find configuration file
Please copy configuration file template to /etc/X11"
Czy ktoś mi pomoże zmusić tego Radeona do działania pełną mocą na Ubuntu?
(Przy poprzednich wersjach Ubuntu było jeszcze gorzej bo w Ubuntu 8.10 otwarty sterownik ustawiał mi zbyt wysoką rozdzielczość, a fglrx zawieszał się po kilkudziesięciu sekundach bez powodu więc musiałem korzystać ze sterownika vesa lub przy odrobinie szczęścia, na ślepo zmieniać rozdzielczość ekranu na mniejszą (przy otwartym sterowniku))
Przy otwartych sterownikach wszystko było w porządku, tylko strony przy przewijaniu się przycinały...
Dlatego postanowiłem zainstalować fglrx...
Po instalacji i ponownym uruchomieniu Ubuntu (które się uruchamiało o wiele dłużej) automatycznie uruchomiły się efekty graficzne i wydawało się, że wszytko będzie OK...
Jednak obraz bardzo migotał, więc sprawdziłem jak jest częstotliwość odświeżania - gdy uruchomiłem aplet zmiany rozdzielczości ekranu otworzyło się puste okno a użycie procesora sięgało 100%, a następnie po kilkudziesięciu sekundach system przestał reagować (mogłem jedynie poruszać kursorem myszy)
Po resecie chciałem zmienić rozdzielczość przez narzędzie ATI... wtedy odczytałem, że odświeżanie wynosi 40Hz więc zwiększyłem je do 60, lesz po kliknięciu przycisku Zastosuj nic się nie zmieniło. Więc spróbowałem zmienić rozdzielczość i to samo - nic się nie działo...
Więc postanowiłem przywrócić domyślne ustawienia poleceniem "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" lecz po ponownym uruchomieniu nie pokazał się nawet ekran logowania, lecz czarny ekran a u góry jakieś kolorowe paski... Brak reakcji na żadne klawisze więc znów reset...
Włączyłem Ubuntu LiveCD i odczytałem moją zawartość pliku xorg.conf
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Następnie uruchomiłem moje Ubuntu w trybie Recovery i w lini poleceń wpisałem aticonfig --initial oraz to samo polecenie dodatkowo z opcją -f jednak za każdym razem otrzymuje komunikat:
"Warning: Could not find configuration file
Please copy configuration file template to /etc/X11"
Czy ktoś mi pomoże zmusić tego Radeona do działania pełną mocą na Ubuntu?
(Przy poprzednich wersjach Ubuntu było jeszcze gorzej bo w Ubuntu 8.10 otwarty sterownik ustawiał mi zbyt wysoką rozdzielczość, a fglrx zawieszał się po kilkudziesięciu sekundach bez powodu więc musiałem korzystać ze sterownika vesa lub przy odrobinie szczęścia, na ślepo zmieniać rozdzielczość ekranu na mniejszą (przy otwartym sterowniku))
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: ATI Radeon HD2600XT AGP (konfiguracja fglrx oraz Xorg)
Przy tej grafice zapomnij o efektach w najnowszym ubuntu. Działają sterownik od ATi ale bez efektów. Przy włączeniu efektów sypie się wszystko, mam kartę z tej samej serii.
Naprawa X-ów z konsoli recovery:
apt-get remove xorg-driver-fglrx
dpkg-reconfigure xserver-xorg
startx
powinno wystartować na domyślnym sterowniku. Wyłącz wszystkie efekty i zainstaluj sterowniki ATi 9.4 zgodnie z instrukcją dostępna w postacie pdf na stronie download sterownika. Nie wiem czy da się na tej konfiguracji grać ja używam akceleracji do innych celów. Mój wynik po wpisaniu do konsoli glxgears:
16795 frames in 5.0 seconds = 3345.059 FPS
24053 frames in 5.0 seconds = 4810.551 FPS
25264 frames in 5.0 seconds = 5052.775 FPS
25370 frames in 5.0 seconds = 5073.928 FPS
25442 frames in 5.0 seconds = 5088.247 FPS
25411 frames in 5.0 seconds = 5082.076 FPS
25286 frames in 5.0 seconds = 5057.157 FPS
Jeżeli chcesz mięc efekty trzeba spróbować przerobić lekturę pod tym linkiem:
https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager
Pozdrawiam
Naprawa X-ów z konsoli recovery:
apt-get remove xorg-driver-fglrx
dpkg-reconfigure xserver-xorg
startx
powinno wystartować na domyślnym sterowniku. Wyłącz wszystkie efekty i zainstaluj sterowniki ATi 9.4 zgodnie z instrukcją dostępna w postacie pdf na stronie download sterownika. Nie wiem czy da się na tej konfiguracji grać ja używam akceleracji do innych celów. Mój wynik po wpisaniu do konsoli glxgears:
16795 frames in 5.0 seconds = 3345.059 FPS
24053 frames in 5.0 seconds = 4810.551 FPS
25264 frames in 5.0 seconds = 5052.775 FPS
25370 frames in 5.0 seconds = 5073.928 FPS
25442 frames in 5.0 seconds = 5088.247 FPS
25411 frames in 5.0 seconds = 5082.076 FPS
25286 frames in 5.0 seconds = 5057.157 FPS
Jeżeli chcesz mięc efekty trzeba spróbować przerobić lekturę pod tym linkiem:
https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager
Pozdrawiam
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: ATI Radeon HD2600XT AGP (konfiguracja fglrx oraz Xorg)
Dzięki za pomoc:)
Kupiłem sobie laptopa i na nim Ubuntu pieknie działa, bez instalacji żadnych sterów - od razu działały wszystkie efekty:)
Kompa z Radeonem, już nie używam, ale jeszcze raz dzięki... Pozdrawiam...
Zamykam temat...
Kupiłem sobie laptopa i na nim Ubuntu pieknie działa, bez instalacji żadnych sterów - od razu działały wszystkie efekty:)
Kompa z Radeonem, już nie używam, ale jeszcze raz dzięki... Pozdrawiam...
Zamykam temat...
-
- Piegowaty Guziec
Odp: [solved] ATI Radeon HD2600XT AGP (konfiguracja fglrx oraz Xorg)
Dobra informacja dla posiadaczy tej karty: najnowsza wersją sterowników,Catalyst 9.6, poprawnie obsługuje Compiz'a i większość jego efektów. Sprawdzone wszystkie efekty które nie kolidują ze sobą. Odtwarzanie filmów na pełnym ekranie bez migotania obrazu.
- mst
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Wkońcu bo 9,5 u mnie robił problemymacgormac pisze:Dobra informacja dla posiadaczy tej karty: najnowsza wersją sterowników,Catalyst 9.6, poprawnie obsługuje Compiz'a i większość jego efektów. Sprawdzone wszystkie efekty które nie kolidują ze sobą. Odtwarzanie filmów na pełnym ekranie bez migotania obrazu.
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ostatnio przeczytałem o wydaniu owych sterów, ale nie spodziewałem się, że coś się zmieni... Zaraz sprawdzę na moim drugim kompie:P
- mst
- Sędziwy Jeż
Działa
wg http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
przy 9-5 miałem problemy z logowaniem ale może tylko w xorgu mi namieszało, nie chciało mi się grzebać więc olałem to i jechałem na 9-4, natomiast w 9-6 z paczek no problem.

przy 9-5 miałem problemy z logowaniem ale może tylko w xorgu mi namieszało, nie chciało mi się grzebać więc olałem to i jechałem na 9-4, natomiast w 9-6 z paczek no problem.
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzisiaj zaintalowałem specjalnie Ubunciaka by sprawdzić ale znów to samo:/
automatycznie ustawia się odświeżanie 43 Hz a jak chcę wejść do narzędzia zmiany rozdzielczości to 100% procesora i białe okno i wszystko się zawiesza... a jak nic nie robię to też się wiesza po jakimś czasie... nie wiem co jest...
automatycznie ustawia się odświeżanie 43 Hz a jak chcę wejść do narzędzia zmiany rozdzielczości to 100% procesora i białe okno i wszystko się zawiesza... a jak nic nie robię to też się wiesza po jakimś czasie... nie wiem co jest...
- mst
- Sędziwy Jeż
może masz xorg przekombinowany, tylko zanim zaczniesz kombinować zrób jego kopie.
- pieknusi
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Spróbuję jescze raz od początku - może mi się uda...
-
- Piegowaty Guziec
Karty przechodzą pozytywnie automatyczną instalację sterowników własnościowych.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Działa również z 8.04 Hardy. Zgodnie z instrukcją jak mst.
Dell D600 Pentium M 1,7
- mst
- Sędziwy Jeż
Teraz na 9.10 instaluje normalnie pliki sh i też jest dobrze