nie łączy się z wi-fi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
nie łączy się z wi-fi
Witam,jestem nowym użytkownikiem zarówno forum i ubuntu 8.10,jak zwykle w takich przypadkach jest jakiś problem:nie mogę połączyć się z siecią w infrastrukturze(windososkie PPPoE-ip stałe-szerokopasmowe połączenie-54Mhz)próbowałem różne ustawienia wpisując nazwę hasło i nic,choć sieć jest prawidłowo rozpoznawana i dostępna nie nawiązuje połączenia,niestety nie mam pojęcia jakie zabezpieczenia ma ta sieć,czy potrzebne są jakieś dane od dostawcy,jeśli chodzi o linux"a-z windą łączył się bez większych problemów.Proszę niech mi ktoś pomoże.
- Sławek90
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: nie łączy się z wi-fi
A próbowałeś na Ubuntu 9.04 ?? 9.04 działa lepiej niż 8.10 wiem to po sobie.
-
- Piegowaty Guziec
Sciągnąłem jarząbka z torrenta i miał jakiś błąd.
Tylko nie wiem skąd go za bardzo pobrać oprócz torrenta i pytałem się dostawcy sieci i okazuje się iż jest z jego strony jest wszystko ok.
EDIT:
No cóż siedziałem już nad tym ładnych parę godzin,i co i załamka.to co uzyskałem to połączenie poprzez wifi radar-niestety z net nie chciało się nic łączyć choć połączenie z punktem dostępu operat. miałem.opiszę może to co zrobiłem do tej pory:NM :widzi i nie łączy"usunięty,wicd :instal-i jak poprzednik widzi i nie łączy"usunięty,Wifi radar:instal-widzi sieć,łączy-ping ok-firewall wyłączony-niby wszystko dobrze ale nie wychodzi do internetu,aktualizacje niedostępne.Stery do karty pozmieniane(orginał z windy nie działał prawidłowo,mad wifi nic nie dał,tak jak i ath5k.powróciłem do standardowego)i tak,jestem w kropce,na tym moje pomysły się skończyły.Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym CHAP,byłem u dostawcy i powiedział że P.D. połączy tylko z tym szyfrowaniem.resztę odrzuca.Zmiana Ubuntu,tak ale jaka jest pewność że następny który zainstaluję będzie działał net?to mi przypomina loterię-a ile jest wersji tych systemów?wydaje mi sie że prościej będzie przeprosić się z windozą-356zł (ale obciach!!!!!)bo cóż z całym szacunkiem do linuxa winda nie robi takich problemów,a przynajmniej nie muszę być expertem od sieci i zabezpieczeń,ja po prostu chce tylko używać pc do pracy i netu,Na razie się nie załamuję tylko jak zmienić dystrybucję linuxa na inną ,jak sie ma 1GB limitu i do 1Mb/s,łatwo napisać"spróbuj inną"myślałem że to co mam(ubuntu 8.10) pociągnie internet na pc co nie mam limitów,a reszta już będzie z górki.- starczy na razie, a może ktoś mi znów "pomoże"
Tylko nie wiem skąd go za bardzo pobrać oprócz torrenta i pytałem się dostawcy sieci i okazuje się iż jest z jego strony jest wszystko ok.
EDIT:
No cóż siedziałem już nad tym ładnych parę godzin,i co i załamka.to co uzyskałem to połączenie poprzez wifi radar-niestety z net nie chciało się nic łączyć choć połączenie z punktem dostępu operat. miałem.opiszę może to co zrobiłem do tej pory:NM :widzi i nie łączy"usunięty,wicd :instal-i jak poprzednik widzi i nie łączy"usunięty,Wifi radar:instal-widzi sieć,łączy-ping ok-firewall wyłączony-niby wszystko dobrze ale nie wychodzi do internetu,aktualizacje niedostępne.Stery do karty pozmieniane(orginał z windy nie działał prawidłowo,mad wifi nic nie dał,tak jak i ath5k.powróciłem do standardowego)i tak,jestem w kropce,na tym moje pomysły się skończyły.Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym CHAP,byłem u dostawcy i powiedział że P.D. połączy tylko z tym szyfrowaniem.resztę odrzuca.Zmiana Ubuntu,tak ale jaka jest pewność że następny który zainstaluję będzie działał net?to mi przypomina loterię-a ile jest wersji tych systemów?wydaje mi sie że prościej będzie przeprosić się z windozą-356zł (ale obciach!!!!!)bo cóż z całym szacunkiem do linuxa winda nie robi takich problemów,a przynajmniej nie muszę być expertem od sieci i zabezpieczeń,ja po prostu chce tylko używać pc do pracy i netu,Na razie się nie załamuję tylko jak zmienić dystrybucję linuxa na inną ,jak sie ma 1GB limitu i do 1Mb/s,łatwo napisać"spróbuj inną"myślałem że to co mam(ubuntu 8.10) pociągnie internet na pc co nie mam limitów,a reszta już będzie z górki.- starczy na razie, a może ktoś mi znów "pomoże"
- Semerchet
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nawet w google nie chciało ci się zajrzeć:Pawelo1 pisze:Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym CHAP
http://pl.wikipedia.org/wiki/Challenge_ ... n_Protocol
http://www.4x4suzukisamurai.pl/reklama/index.html
http://www.4x4suzukisamurai.pl/pawel/index.html
http://www.4x4suzukisamurai.pl/pawel/index.html
-
- Piegowaty Guziec
Odp:Play online-na ubuntu 9.04 J.J. działa bez problemu!
Dzięki,oświeciło mnie troszku.A wczoraj zrobiłem pewien eksperyment Podłączyłem Play online do ubuntu 9.04 J. J.(v.dvd)O dziwo!!!!!!!!!! Działa internet! Oczywiście nie obyło się bez poprawienia trybu Off line,i jeszcze jedno z którym nie mogę sobie poradzić to że za każdym restartem pc, NM sam rozpoczyna ponownie konfigurowanie połączenia -Ale sieć już działa,???nie wiem jak to wyłączyć sprawdziłem w startowych,nic nie ma odnośnie tego.Może ktoś wie? .A co do pppoe to nadal walczę,tylko że tym razem na Mandriva free2009.1. z przyczyny prozaicznej ubunciak nie rozpoznawał poprawnie dostawcy wi-fi nie wiem jak to możliwe może sa słaby ster do karty (nie wnikałem)i stąd problemy,a Maniek b/problemu.Ale z ubuntu ,wcale się nie rozstaję (tak jak pisałemw cześniej -jest ok-i na starszej maszynce śmiga)