mam nadzieje ze nie zostane zlinczowany za byc moze bardzo lamerksie pytanie, aczkolwiek nie potrafie sobie jeszcze poradzic z problemem jaki zastalem.
otoz, sprawa wyglada nastepujaco.
moj sprzecik to eeepc 901. siec irlandzki eircom - net po wifi.
wrzucilem na mojego eee xubuntu - smigalo fajnie, ale "czegos" mi brakowalo.
podkrecilem sie na widok nowego ubuntu i postanowilem wrzucic zamiast x.
ubuntu jj ku mojemu zaskoczeniu zainstalowalo sie bezproblemowo. problem pojawil sie dopiero przy probie podlaczenia sie do sieci wifi.
na xubuntu wszystko chodzilo super - po podaniu klucza sieciowego system laczyl sie do sieci i wszystko smigalo.
na nowym ubuntu pomimo rozpoznania sieci i po podaniu prawidlowego klucza sieciowego system probuje podlaczyc sie do sieci po czym zwraca komunikat ze w celu polaczenia wymagany jest prawidlowy klucz sieciowy.
myslalem ze moze jakis blad popelnilem, wiec wpisuje ponownie.. i ciagle to samo. - wywala mnie na autoryzacji klucza sieciowego.
ps.
nie wiem czy to wazne, ale jak zaznacze ten "ptaszek" pod podawaniem klucza (pokaz litery hasla) to w polu gdzie powinien widniec moj klucz jest mnostwo jakis bezsensownych liter i cyfr. zupelnie jakby system sam w to pole wpisal sobie losowy ciag cyfr i liter.
czy istnieje nowa wersja ubuntu jj dedykowana na eee - tak samo jak xubuntu?
dlaczego tak upieram sie na nowe ubuntu? moze to moje subiektywne odczucie, ale na systemie plikow ext4 jakos chyba szybciej chodzi

czy ktos spotkal sie z takim problemem (na xubuntu ten problem nie wysteuje)
pps.
czy jesli zaktualizuje xubuntu przez net, bedzie mozliwe przejsc na nowy system plikow ext4?