Niemożliwość zainstalowania ffmpeg z medibuntu (Jaunty)

Grafika, film, dźwięk.
zielmicha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Niemożliwość zainstalowania ffmpeg z medibuntu (Jaunty)

Post autor: zielmicha »

Nie mogę zainstalować ffmpeg z repozytorium mediubuntu na Ubuntu Jaunty.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ffmpeg
Nic nie daje, bo w pakiet w Ubuntu jest w nowszej wersji niż ten z Medibuntu.
Udało mi się znaleść pakiet ffmpeg na Hardy (http://packages.medibuntu.org/hardy/ffmpeg.html), ale jest zależny od libavcodec1d, libavformat1d, libavutil1d, libimlib2, libswscale1d, których w Jaunty nie ma. Po dodaniu repozytorium Medibuntu Hardy także się nie udaje:

Kod: Zaznacz cały

michal@michal:~$ sudo apt-get install libavcodec1d libavformat1d libavutil1d libimlib2 libswscale1d                                                 
Czytanie list pakietów... Gotowe                                                                                                              
Budowanie drzewa zależności                                                                                                                   
Odczyt informacji o stanie... Gotowe                                                                                                          
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,                                                                             
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,                                                                        
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione                                                                      
z katalogu Incoming ("Przychodzące").                                                                                                         
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  libavcodec1d: Wymaga: liblame0 (>= 3.97) ale nie da się go zainstalować
                Wymaga: libx264-57 (>= 1:0.svn20071224) ale nie da się go zainstalować
Próbowałem skompilować ffmpeg ze źródeł, ale dla mnie to za trudne. Próbowałem także używać mencodera, ale on chyba nie obsługuje plików .3gp.
EDIT:
Używłem debian-multimedia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”