RTL8139 a xUbuntu 9.04

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Shilven
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06
Środowisko graficzne: GNOME

RTL8139 a xUbuntu 9.04

Post autor: Shilven »

Witam.

Wiem, że ten temat był już pewnie nie raz wałkowany, ale nic nie rozwiązuje mi tego problemu.

Mam kartę sieciową RTL8139, niby pokazuje mi że jest "connection established" ale internetu nie ma. Wyszukałem kilka rozwiązań ale nic nie działa.
Próbowałem:

modprobe 8139too

Próbowałem też wpisać wszelkie:

/etc/rc.d/init.d/network restert
/etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0
alias eth0 8139too (w ogóle pokazywał że tego nie widzi)
/etc/modprobe.conf

Najdziwniejsze jest to, że w przypadku poleceń "/etc/..." w ogóle pokazywał że tych plików nie ma. Sprawdzałem - faktycznie nie istnieją. Chyba ta dystrybucja ma jakoś inaczej poustawiane to wszystko. Wszelkie inne rozwiązania odwoływały się do starszych dystrybucji.

lspci pokazuje kartę sieciową jako taką jaka powinna być. ifconfig eth0 - pokazuje niby aktywną kartę z prawidłowym adresem IP z routera - ale na same ustawienia routera wejść już nie mogę.

Czytałem też żeby włączyć jakąś opcję Wake-on-LAN w windowsie w ustawieniach zaawansowanych karty sieciowej ale zupełnie nie mogę tego znaleźć. W biosie niby uruchomiłem "Wake on PCI" - ale to też nic nie daje.

System: xUbuntu 9.04 - zainstalowany jaki drugi po windowsie.

Jakby ktoś wiedział co na to poradzić to proszę o pomoc.

Kod: Zaznacz cały

shilven@ubuntu:~$ modprobe 8139too
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/oss-compat, it will be ignored in a future release.
shilven@ubuntu:~$ 

shilven@ubuntu:~$ ifconfig eth0
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:4f:47:1f:3e  
          inet addr:192.168.1.65  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::230:4fff:fe47:1f3e/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:51 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:49 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:5116 (5.1 KB)  TX bytes:8437 (8.4 KB)
          Interrupt:21 Base address:0xe800 
Cohen_^
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Odp: RTL8139 a xUbuntu 9.04

Post autor: Cohen_^ »

Korzystam z tej karty sieciowej wiele lat i nigdy nie miałem problemów. ;-)

'modprobe' robisz jako root oczywiście ? Sprawdź czy masz w systemie paczki z 'network' w nazwie i opisie. network-manager, avahi-autoipd, ifupdown, netbase ....
Następnie: cat /etc/resolv.conf. Powinno być coś w tym stylu: nameserver 192.168.1.1 (adres rutera). Ewentualnie jeszcze polecenie 'dhclient', które odnowi adres IP z serwera DHCP, jeśli masz. Pinguj ruter. Jeśli jest odpowiedź, to konfiguracja jest w porządku, a możliwe, że brak serwerów DNS.

Wake on Lan to funkcja, którą uaktywnia się w BIOSie (przeważnie). Służy do włączania komputera specjalnie spreparowanym pakietem przez sieć lokalną. Przydatna funkcja niekiedy. ;-)
Shilven
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cóż, udało mi się wejść do routera jednak, ale sam net jest nadal martwy. Wpisywałem serwery DNS w network-manager ale też to niewiele dało.

Ogólnie siedzieliśmy ze znajomym parę godzin nad tym i mamy po tym wszystkim niezły mindf!ck :pt36:

Co do WoL. Skoro mam kartę sieciową jako PCI to "Wake on PCI" powinno być mniejwięcej do tego analogiczne czy nie? Bo samego "Wake on LAN" nie mam.
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Na interfejsie eth0 widać, że jakieś pakiety odbierasz i wysyłasz. Czyli połączenie jako takie jest, numery ip są ok. Przypuszczalnie może być problem z ustawieniami a) na routerze b) w ustawieniach podanych przez router.

Zakładam, że wszystkie ustawienia dostajesz po dhcp. Sprawdź sobie, jak wygląda tablica routingu - czy masz prawidłową bramę, itp:

sudo route -n
(powinny być przynajmniej dwie linijki podane w wyniku - jedna z adresem IP w kolumnie gateway).

Sprawdź sobie za pomocą mtr'a gdzie wycina ci pakiety:

sudo mtr onet.pl
Jeżeli nie będzie mógł znaleźć nazwy onet.pl - to przy okazji wykryłeś problem z dns'em :) Trzeba wtedy ustawić poprawne (w konfiguracji dhcp na routerze, albo w /etc/resolv.conf lub menadżerze połączeń w Ubuntu).

Polecenie mtr pokaże ci, na etapie które IP utykają ci pakiety. Może to być router, może to być brama u ISP. Różnie z tym jest.

Jeżeli wycina ci pakiety u ISP - może to być kwestia wartości TTL (czasem isp tak zabezpiecza sieć) - trzeba wtedy zwiększyć na routerze tę wartość.

Kombinowanie ze sterownikami raczej bym odpuścił - 8139 to chip stary i obsługiwany jak daleko sięgam pamiętam.

Ustawiaj raczej wszystko w network-managerze - inaczej pogubisz się w którym pliku co i kto ustawiał.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Shilven
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Myślę, że rozwiązanie problemu leży gdzieś tutaj:

Sama karta RealTeK - internet nie działa

shilven@shilven-desktop:~$ sudo route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 eth0

Wbudowana Atheros - internet działa

shilven@shilven-desktop:~$ sudo route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 eth0
0.0.0.0         192.168.1.254   0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
Jak skonfigurować Gateway dla RealTeKa? Siedziałem nad tym trochę czasu ale chyba zbyt głupi jestem żeby do tego dojść :pt36:

Niektórzy spytają, to dlaczego nie używam wbudowanego Atherosa? Z komputera korzystam nie tylko ja, a cała reszta rodziny by się w ubuntu pogubiła. Dodatkowo włączenie wbudowanego LANu sprawia, że ubuntu ładuje mi się o prawie minutę dłużej (pewnie w logach znalazła by się przyczyna). No i to ciągłe przekładanie kabelka jak się kończy pracę z kompem. Dlatego właśnie wolałbym zadziałać na RealTeKu żeby sobie oszczędzić tego mieszania.

No i tak w ogóle to przy okazji rozwiąże się problem dla "przyszłych pokoleń" :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”