Hp dv 6000 taktowanie procesora

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
dzeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Hp dv 6000 taktowanie procesora

Post autor: dzeus »

Witam,

Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ten post ponieważ trudno mi określić czego on dokładnie dotyczy :)... mianowicie: mam procesor core2 duo 1500 mhz i gdy nie jest on używany taktowanie spada do 1000 mhz a ja chciałbym aby spadało jeszcze niżej np do 800- 900 ( 900mhz mam w vista więc teoretycznie taki zegar jest obsługiwany..) próbowałem z cpufequtilitis, ale wtedy aplet do zmiany taktowania przestaje działać... tylko powernowd działa ale tylko na tych dwóch częstotliwościach 1500 lub 1000. I dla tego nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat bo nie wiem czy to wynika z ograniczenia procesora tzn on tylko takie zegary obsługuje i już, czy to kwestia programowa...
5785

Odp: Hp dv 6000 taktowanie procesora

Post autor: 5785 »

Hmm nie wiem czy probowales tego (masz GNOME): klikasz sobie na panel i dodajesz aplet do niego (jest w opcjach):CPU Frequency Scaling Monitor (po polsku to jakos analogicznie bedzie do twojego problemu..). Ustawiasz na Ondemand lub jak tam chcesz i procek ci taktuje z odpowiednia czestotliwoscia... Tez mam HP, co prawda nie ten model (dv9000), i troche inne bebechy, ale ten bajer dziala i taktuje 900 jak nic nie robi specjalnego...
Czy o takie cos chodzilo?
dzeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

hej,

wiesz mi też działa ten aplet, może zbyt mało precyzyjnie opisałem mój problem :), taktowanie się zmienia w zależności od wymagań, ale są tylko dwa stany 1500 mhz i 1000 a ja chciałbym jeszcze zmniejszyć taktowanie do np. 800 czy 900, ale przy każdej z metod mam tylko te dwa stany procka... i tu moje pytanie czy to w ogóle jest możliwe aby zmniejszyć zegar poniżej tego 1 ghz?? ...
5785

sudo dpkg-reconfigure gnome-applets
- potem tylko Ok. Powinno ci to odblokowac opcje taktowania nizszych wartosci (podobno sa zablokowane domyslnie), i dodac nawet mozliwosc dawania wlasnych wartosci... juz nie mam Gnome wiec nie pamietam za dobrze... ale sprawdz- szkod zadnych tym sobie nie zrobisz...
dzeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

ta komenda nic nie daje, tak samo jak nie dawała wcześniej... jak wpisuje komende

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies 
to mam cały czas tylko dwie wartości 1500 i 1000
dzeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Reaktywuje wątek... Myślałem, że może sam coś wykombinuje, ale cały czas mam przedział 1500-1000 ghz... do teraz używałem powernowd tyle, że po każdym restarcie albo wybudzeniu kompa musiałem zmieniać politykę zarządzania energią... natomiast spokoju nie daje mi sprawa z jeszcze mniejszym zegarem... jak mam odblokować niższe wartości zegara?? czy to w ogóle możliwe??...

próbowałem tą metodą http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy ... g_features

konrad@Hp-Lap:~$ sudo modprobe acpi-cpufreq

WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/blacklist, it will be ignored in a future release.
FATAL: Module acpi_cpufreq not found.
konrad@Hp-Lap:~$ 
I gdy wpisuje komendę

konrad@Hp-Lap:~$ sudo  cpufreq-set -f 

polityka zmienia mi się ale tylko skokowo tzn. albo 1000 albo 1500 ;/...

podsumowując:

1) czy i jak mogę zmniejszyć taktowanie poniżej 1000 mgz
2) jak ustawić aby wybrana polityka ładowała się domyślnie przy starcie systemu...
5785

Moduł acpi_cpufreq w /etc/sysconfig/kernel chyba odpowiada za to. Z tego co czytam teraz w googlach ludzie laduja rozne moduly do jadra (zaleznie od sprzetu jaki maja) bo nie zawsze im te nizsze wartosci chodza z marszu. Nie wiem czy ci to pomoze ale popatrz przy kernelu..., sprobuj zaladowac ten modul. Watkow z twoim problemem jest wiecej:http://ubuntu.wordpress.com/2005/11/04/ ... y-scaling/ zobacz to moze cie gdzies nakieruje bardziej...
dzeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

w ogóle nie mogę załadować tego modułu, zresztą żadnego nie mogę... nie mam w ogóle takich plików jakie są w tych poradnikach, ale np gdy wpiszę komendę

cpufreq-info 
otrzymuję taką odpowiedź

cpufrequtils 004: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to cpufreq@lists.linux.org.uk, please.
analyzing CPU 0:
  driver: acpi-cpufreq
  CPUs which need to switch frequency at the same time: 0
  hardware limits: 1000 MHz - 1.50 GHz
  available frequency steps: 1.50 GHz, 1000 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 1000 MHz and 1.50 GHz.
                  The governor "userspace" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 1000 MHz.
  cpufreq stats: 1.50 GHz:7,73%, 1000 MHz:92,27%  (911)
analyzing CPU 1:
  driver: acpi-cpufreq
  CPUs which need to switch frequency at the same time: 1
  hardware limits: 1000 MHz - 1.50 GHz
  available frequency steps: 1.50 GHz, 1000 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 1000 MHz and 1.50 GHz.
                  The governor "userspace" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 1000 MHz.
  cpufreq stats: 1.50 GHz:7,45%, 1000 MHz:92,55%  (873)
więc teoretycznie acpi-cpufreq driver mam zainstalowane... o ile dobrze zrozumiałem... teraz to już tak namieszałem w tych plikach, że się pogubiłem.... , ale znalzazłem inną poradę... dotyczącą powernowd które najlepiej działa... tyle, że muszę ciągle zmieniać politykę, no i mam mały przedział częstotliwości... nie mniej zmieniłem CPU usage upper limit percentage i CPU usage lower limit percentage tak, że dopiero przy bardzo dużym obciążeniu CPU wskakuje mi na 1500 i przy 60% już spada do 1000 wydaje się, że to działa... w każdym bądź razie dzięki za sugestie....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”