Witam,
Na razie zainstalowałem Ubuntu na moim komputerze stacjonarnym i nie ma to dla mnie większej różnicy, lecz chciałbym go również zainstalować na laptopie. Zastanawiałem się jak praca w trybie tekstowym obniży zużycie energii baterii. Czy będzie zauważalna różnica pomiędzy pracą w trybie tekstowym, a pracą w trybie graficznym(GNOME)? I jeszcze jedno pytanie, w czasie pracy mogę przełączać pomiędzy konsolami tekstowymi a graficzną. Gdy powracam to konsoli graficznej pozostają otwarte programy, te z przed przejścia do konsoli tekstowej. Zastanawiałem się co się dzieje z sesją graficzną podczas pracy w trybie tekstowym, bo jeśli pracuje ona w tle to również 'zżera' energię, czy w takim wypadku da się ją jakoś wyłączyć? Z góry dziękuję za dokładne odpowiedzi, ponieważ jestem nowym użytkownikiem tegoż systemu.
Laptop - ograniczenie zużycia energii.
Odp: Laptop - ograniczenie zużycia energii.
Jeśli się przełączasz podczas pracy do konsoli i zostawiasz działajace środowisko graficzne to ono również zrzera zasoby, nie rozumiem dlaczego by nie miało, i nie sądzę że są metody obejscia tego. Można by było wyłączyć tryb graficzny podczas pracy w konsoli i wtedy czas pracy na bateriach się oczywiscie wydłuzy.
- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86_64
Odp: Laptop - ograniczenie zużycia energii.
jak chcesz oszczędzać baterię polecam temat a zwłaszcza skrypt do którego masz tam linka
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD