Ubuntu x64 widzi tylko 2.8GB ramu<solved>
- Arcy
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ubuntu x64 widzi tylko 2.8GB ramu<solved>
Witam mam problem z ubuntu jak w temacie czyli zainstalowałem ubuntu o architekturze 64bitowej z tej strony http://releases.ubuntu.com/9.04/ odpalam i widzę że wykrywa tylko 2.8GB ramu i nie wiem o co chodzi. na Viscie normalnie śmiga 4GB.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Ubuntu x64 widzi tylko 2.8GB ramu
Zgłoś to na launchpad z użyciem ubuntu-bug
tzn. odpal terminal i wpisz. Dodaj opis (jeśli nie znasz łamanego angielskiego to nawet po Polsku napisz dwa zdania - ktoś przetłumaczy). Potem wklej tutaj link to raportu.
tzn. odpal terminal i wpisz
Kod: Zaznacz cały
ubuntu-bug linux
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Ubuntu x64 widzi tylko 2.8GB ramu
Ze swojej strony mogę co najwyżej polecić upgrade BIOS do nowszej wersji jeśli jest taka dostępna.
Raport wygląda nieźle, co ważniejsze ma sporo rzeczy podczepionych które ułatwią rozwiązanie problemu.
Raport wygląda nieźle, co ważniejsze ma sporo rzeczy podczepionych które ułatwią rozwiązanie problemu.
- Arcy
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ubuntu x64 widzi tylko 2.8GB ramu<SOLVED>
zaktualizowałem bios iii działa:) co prawda Vista pokazuje 3.9GB ramu to raczej normalne a Ubuntu 3.7 to już mniej normalne ale w stanie do zaakceptowania, kklimonda dzięki za radę o aktualizacji bios'u co prawda zastanawiałem się nad tym wcześniej ale jakoś nie byłem przekonany że pomoże
także wątek można zamknąć