Jak skonfigurowac wewnetrzna siec aby byla nie wykrywalna?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Funiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Jak skonfigurowac wewnetrzna siec aby byla nie wykrywalna?

Post autor: Funiek »

Mam pytanie czy isnieje jakis sposob aby ukryc ze dziele sie internetem z innym komputerem?
Mam dosc dobrze zabezpieczona siec przed przekretami jak podlaczam router to nawet nie dziala mi w nim siec juz dostalem bana za to ze dwa komputery mialy jednoczesnie jednego maca i nie wiem jak zrobic zeby nie wykryli ze dziele sie internetem.
Admin mi mowil ze siec jest dobrze chroniona
Chce zeby bylo tak:
internet idzie do mnie normalnie kablem lan
a dzielil bym sie przez wi-fi

Jest mozliwosc stworzenia takiej sieci zeby nikt nie wykryl ze tak robie? :)

Na glownym kompie mam ubuntu 9.04 na drugim win Xp
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Odp: Jak skonfigurowac wewnetrzna siec aby byla nie wykrywalna?

Post autor: aga »

hmmm ja tak mam- ale zewnętrzne ip zostaje - masz tylko przydzielone wewnętrzne przez router. Gdzie bym nie sprawdzała to zewn. i na kompie i na lapku mam to samo.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Twój problem
Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
Funiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

a idzie wykryc ze masz tak zrobione? bo mi glownie chodzi o to zeby nie poszlo tego wykryc bo jeszcze jeden ban i strace net a sesja sie zbliza a potrzebuje net na obydwoch kompach
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel

tak idzie- gdzie nie wejdę i nie sprawdzę ip - to mam to samo na kompie i lapku ( zewnętrzne) jeśli chcesz ukryć to poczytaj o proxy i tor.
jeszcze jeden ban i strace net
nie rozumiem tego.
Świetny Blog
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

aga pisze:tak idzie- gdzie nie wejdę i nie sprawdzę ip - to mam to samo na kompie i lapku ( zewnętrzne) jeśli chcesz ukryć to poczytaj o proxy i tor.

nie rozumiem tego.
A czego tu nie rozumieć ? Chłopak wykupił od prowajdera dostawę netu na jeden komputer a używa dwóch ... prowajderowi się to nie podoba i pewnie dał mu ostrzeżenie(ban???), że jak nie zaprzestanie kradzieży sygnału to mu podziękuje za współpracę.

Zależy od wiedzy prowajdera i konfiguracji sprzętu, ale IMHO średnio rozgarnięty dostawca natychmiast "zobaczy" lewe pakiety.:bag:
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
sibul
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: sibul »

aga pisze:tak idzie- gdzie nie wejdę i nie sprawdzę ip - to mam to samo na kompie i lapku ( zewnętrzne) jeśli chcesz ukryć to poczytaj o proxy i tor.

nie rozumiem tego.
Nie prawda. Administrator sieci zawsze wykryje ruch wewnątrz sieci po transmisji pakietów TCP/UDP. To że on sobie zainstaluje tora i użyje proxy to tylko się ukryje zewnątrz np, będzie pokazywało że ma inne IP przeglądając te strony. Admin wystarczy użyje swoich magicznych programów do sieci i zobaczy w nim tak NAZWA_HOSTA1/NAZWA_HOSTA2
A jeśli oba kompy będą mieć ten sam MAC to daleko tak nie pojedziesz, pakiety wtedy wariują i nie wiedzą w który komp mają trafić i ostatecznie nie docierają. A aga to że masz to samo IP zewnętrzne na oby kompach to normalka jest, bo sieć ma ogólnie zewnętrzne IP a pod tym jest sieć lokalna z adresami LANowymi. Te adresy są za NATem (network adress translation) i te adresy są tłumaczone na poszczególne komputery wewnątrz sieci.
OS X 10.8.3
Funiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tzn sprawa jest taka ze mieszkam w akademiku i mam doprowadzone 3 kable lan do pokoju 2 juz mi zbanowali i zostal mi tylko jeden ogolnie chlopaki znaja sie na zabezpieczeniach sieci
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

No to im nie fikaj, tylko się dogadaj z nimi ... tyle nawojujesz, że ci zrobią ciach.:eek:
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Funiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bede musial isc do glownego admina trzeba jakas flache kupic moze sie da przekonac no szkoda ze nie obedzie sie bez tego
Awatar użytkownika
aga
Przyjaciel
Przyjaciel

Administrator sieci zawsze wykryje ruch wewnątrz sieci po transmisji pakietów TCP/UDP. To że on sobie zainstaluje tora i użyje proxy to tylko się ukryje zewnątrz np, będzie pokazywało że ma inne IP przeglądając te strony. Admin wystarczy użyje swoich magicznych programów do sieci i zobaczy w nim tak NAZWA_HOSTA1/NAZWA_HOSTA2
no ok rozumiem, mi chodziło o ukrycie ip na serwisach jemu przed adminem-źle zrozumiałam problem.
Świetny Blog
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Po pierwsze Maskarada: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ipt ... =&aq=f&oq=

Po drugie: TTL - wszystkie pakiety wychopdzące powinny mieć jednakowy ttl.
Powinna pomóc komenda:

Kod: Zaznacz cały

echo "128" >> /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl
- umieszczona w skrypcie uruchamianym przez roota - nie wiem dlaczego ale u mnie przez sudo nie działa.

Ponadto - możesz np. cały ruch z kompów - którym udostępniasz neta puścić przez serwer proxy - privoxy lub anon-proxy powinien wystarczyć - ale nie wiem czy można któryś z nich ustawić w trybie transparentnym, squida można na pewno, co dodatkowo utrudni rozpoznanie techniczne tego problemu.

Jednak to czy się uda - zależy - od sprytu admina u dostawcy.

Najczęsciej dostawcy netu używają programu LMS - który pokazuje dokładne statystyki danych przesłanych z/do każdego adresu IP.

Jeśli transfer z twojego adresu będzie 4 - 5 razy większy - niż z innych podłączonych komputerów - to admin może coś zwęszyć.
Natomiast dwa komputery o tym samym adresie mac oznaczają konflikt - który jest widoczny w sieci natychmast.
Ponadto -jeśli jest sprytny - ot np. 15 równoczesnych połączeń z serwerem Gadu-gadu - z tego samego adresu IP - to może być podejrzane. :twisted:

Pytasz w dużej mierze o "czynnik ludzki" -który jest dla osób z forum trudny do przewidzenia - nikt tu nie ma szklanej kuli i nie sprawdzi - co siedzi w głowie admina twojej sieci.
Jeżeli to jakiś żółtodziób - lub człowiek - który ma ważniejsze sprawy na głowie niż kombinowanie - to może się udać.

Gdybyś trafił na mnie - to nie miałbyś zbyt wielkich szans. ;-)

Pozdrawiam
;-)

PS.
Nie doczytałem do końca sorry.

Jak na dwa kompy - to najbezpieczniej puść winxp przez serwer privoxy na linuxie - wtedy powinien być spokój - a ustawienie dla kilku programów na windzie - żeby szły przez proxy i wycięcie reszty na firewallu - to jest do zrobienia bez problemu.
Po za tym na wyjściu z routera zawsze jest widoczny mac-adres routera -admin może natomiast łatwo wykryć - że z tego samego adresu IP wychodzą pakiety o różnych wartościach TTL - domyślna wartość dla winxp to 128 dla linuxa 64 - w ten sposób widać dwa systemy. Ale ustawić w linuxie inną domyślną wartość TTL - to w linuxie 5 minut roboty.
Jednak ja na twoim miejscu puściłbym win$ przez proxy na linuxie (privoxy) i powinno być ok.
Na zewnątrz będzie widać jedną maszynę.

Jednak pamiętaj - nie znam twojego admina. :twisted:

PS2
@sibul napisał
Nie prawda. Administrator sieci zawsze wykryje ruch wewnątrz sieci po transmisji pakietów TCP/UDP. To że on sobie zainstaluje tora i użyje proxy to tylko się ukryje zewnątrz np, będzie pokazywało że ma inne IP przeglądając te strony. Admin wystarczy użyje swoich magicznych programów do sieci i zobaczy w nim tak NAZWA_HOSTA1/NAZWA_HOSTA2
A jeśli oba kompy będą mieć ten sam MAC to daleko tak nie pojedziesz, pakiety wtedy wariują i nie wiedzą w który komp mają trafić i ostatecznie nie docierają. A aga to że masz to samo IP zewnętrzne na oby kompach to normalka jest, bo sieć ma ogólnie zewnętrzne IP a pod tym jest sieć lokalna z adresami LANowymi. Te adresy są za NATem (network adress translation) i te adresy są tłumaczone na poszczególne komputery wewnątrz sieci.
- nieprawda - serwer privoxy jest serwerem nieprzeźroczystym - ukrywa nawet user-agenta przeglądarki,
natomiast przez tora - ruch idzie zaszyfrowany - także widać że coś idzie - ale to odszyfrować - to całkiem inna bajka.
Po za tym - nie ma problemu - aby w linuxie w pliku /etc/hostname ustawić taką nazwę hosta - jak w XP.
Natomaist mac-adres - to jest sposób adresowania w wartstwie drugiej modelu ISO-OSI - za routerem jest widoczny mac-adres routera - wynika to z krztałtu ramki ethernetowej. Na adresowaniu po mac-adresach bazują switche i bridge.

PS3
Przetłumacz sobie to: http://www.sflow.org/detectNAT/
i to: http://www.topsight.net/article.php?sto ... mode=print
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”