[rsync] aktualizacja po ftp

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
daniel_raq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[rsync] aktualizacja po ftp

Post autor: daniel_raq »

Witam
Mam pytanie: jaka komende mam podac w konsoli by rsync zaczytal mi pliki znadujace sie na serwerze ftp. Dodam ze serwer nie jest zabezpieczony haslem przed odczytem. nie mam dostepu jednak co pliku rsync.conf
atsuki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Brak

Odp: [rsync] aktualizacja po ftp

Post autor: atsuki »

eee.. a da sie wogole "puscic" rsynca po ftp? Z tego co mi wiadomo, nie, ale zawsze mogę się mylić :)
5785

Post autor: 5785 »

To da sie zrobic... tylko nie wszystkie serwery na to pozwalaja (na glownych serwerach repozytoriow mozna chyba uzywac rsync). Bardzo czesto mniejsze serwery nie maja tej opcji po prostu. Tylko po co ci rsync? Wlasny serwer z repozytorium chcesz machnac? :-)
(Nie wiem czy dobrze rozumiem zasade rsync... ale to sie nadaje do np. aktualizowania wlasnej bazy danych z glowna baza repozytoriow tj. w Gentoo- ale kto wie moze bzdury pisze-pozno jest ;-) ). Wiecej o rsync znajdziesz w online Gentoo Documentation (rsync w sumie znam tylko z Gentoo).
atsuki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Nie, tego nie da się zrobić. Rsync nie można pościć po FTP. Można to zrobić albo po SSH, jeżeli mówimy o protokołach, albo przez łącznie się do daemona rsync na serwerze.

Rsync jest świetnym narzędziem do synchornizacji i backupu. 5785 - mocno ograniczasz w swej wypowiedzi możliwości rsync :).
5785

Np:http://www.gentoo.org/main/en/mirrors2.xml(chociaz t.j. pisalem do sciagania i utrzymywania wlasnego repo)???? Link byl przykladowy (bo i rsync znam tylko z Gentoo) FTP jest tam przeciez... nie zebym sie klocil (bo sie nie znam...)- tylko ktos moze da wykladnie dlaczego niby sie nie da...
atsuki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

eee.. chyba dalej nie rozumiesz... linki

ftp://mirrors.tera-byte.com/pub/gentoo
http://gentoo.mirrors.tera-byte.com/
rsync://mirrors.tera-byte.com/gentoo

zwróc uwage na protokoły.. rsync to rsync, ftp to ftp a http to http. Jak łączysz się przez ftp łączysz sie do serwera ftp, jak po http do serwera www, a jak po rsync to do daemona rsync na tymże serwerze do którego się łączysz. Tą są 3 różne usługi.

Kolega w pierwszej wiadomości chciał skorzystać z programu rsync do połączenia się z serwerem ftp i pobraniem plików. Co jest nie mozliwe! Rsync może się łączyć tylko do daemona rsync uruchomionego na serwerze, albo łączyć się po przez SSH.

Mam dalej tłumaczyć? A to, że 5785 znasz tylko takie wykorzystanie rsynca.. to nie moja wina :). Ja sobie np wykorzystuje go do backupu mojego domowego pc na serwer.
5785

Ech kucze napsocilem w nocy... tak to jest jak czlowiek w pol spi a w pol pisze po klawiaturze... Fakt, ze rsync znam tylko z jednego wykorzystania (wiem, wiem, ze mozna wiecej)... Kajam sie :-) Ok, tak jak kolega mowi, nie da sie.
Taka ciekawostka (ja sie nie znam-wiec prosze o interpretacje): http://www.brunolinux.com/10-General_Info/Rsync.html
Mam nauczke, zeby po nocy nie pisac...
atsuki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wklikaj sobie ctrl+f i wpisz ftp:// - brak, masz interpretacje. nie ma tam zadnych linkow do ftp, to, że jest np ftp.nluug.nl jest tylko i wyłącznie domena, rownie dobrze mogłobybyć rsync, bla, blabla.nluug.pl. Byle tylko rekord A był dobry..

powinienem po poprostu odesłac do man rsync

np link:
rsync ftp.nluug.nl::Mandrakelinux

rsync - wywolanie programu
ftp.nluug.nl - wskazanie numeru ip serwera - to jest domena!!, nie oznaczenie protokolu
::Madrakelinux - określenie konkrentego modulu daemona rsync, konfiguracja w /etc/rsync.conf
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Od bidy chyba można zamontować FTP-a (np. za pomocą curlftpfs) i użyć na tym rsync jak na lokalnym systemie plików - nie wiem czy to jednak nie wypaczy sensu użycie rsync.
5785

Ok, jestem po lekturze man... (wiekszosc z nas jest zwyklymi uzytkownikami- wiec i nie mamy wiedzy w kazdej dziedzinie i kwestii dotyczacej linuksa). Faktycznie byloby to z ftp dosc karkolomnym wyczynem. Kurcze nawet nie wiedzialem ze rsync tyle moze (gdzie by to teraz zastosowac..?)...Dzieki za wyjasnienie...:-)
atsuki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

5785 pisze:Ok, jestem po lekturze man... (wiekszosc z nas jest zwyklymi uzytkownikami- wiec i nie mamy wiedzy w kazdej dziedzinie i kwestii dotyczacej linuksa).
to tak jak ja :P. Ja tylko administrator amator jestem.. mam pod opieką jeden serwer na Ubuntu (dla tego w profilu mam brak srodowiska graficznego np :P) i umiem tyle co.. jest mi potrzebne na serwerze, a rsync sie uzywa od czasu do czasu ;]
Faktycznie byloby to z ftp dosc karkolomnym wyczynem. Kurcze nawet nie wiedzialem ze rsync tyle moze (gdzie by to teraz zastosowac..?)...Dzieki za wyjasnienie...:-)
z ftp wogole nie powinno się dać używać tego.. chociazby patrzać na to jak serwer ftp zapisuje czas utworzenia plików a jak rsync to porownuje... kopiowanie wszelkich uprawnien itp, tego sie nie da zrobić przez ftp :).

A zastosowań rsync może miec wiele.. nawet prosta synchronizacja jakegoś folderu z dyskiem zewnetrznym/penem. :)
5785

No baa- genialne- wlasnie machnalem sobie odswierzenie mojego starego backup-u na dysku zewnetrznym (kopie /etc na wszelki wypadek...):mrgreen: fajna zabawka- do czegos sie zawsze przyda...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”