Jak uruchomić tuner AVerTV Volar Black HD na 9.04?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
yascoos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Jak uruchomić tuner AVerTV Volar Black HD na 9.04?

Post autor: yascoos »

Witam forumowiczów!

Niedawno wszedłem w posiadanie tego całkiem ładnego tunera DVB-T podłączanego przez USB. Niestety nie udałe misię go zmusić do pracy pod Ubuntu. Pod Windows wszystko działa OK, czyli sprzęt sprawny.
Poszukałem nieco w sieci i znalazłem info, że jądro 2.6.30 posiada support dla tego modelu. Zainstalowałem (z paczek deb) i nic, TVTime nadal gada, że "brak źródła obrazu".
Czy ktoś ma doświadczenia z podobnym sprzętem, czy mogę coś jeszcze zrobić aby uruchomić ten tuner?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: AVerTV Volar Black HD

Post autor: ka_o_3991 »

http://forum.ubuntu-fr.org/viewtopic.php?id=302462 - jeśli znasz francuski, może Ci to pomoże. Jeśli nie - google tłumaczy w miarę zrozumiale ;)
Awatar użytkownika
yascoos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Odp: Jak uruchomić tuner AVerTV Volar Black HD na 9.04?

Post autor: yascoos »

Dzięki za odzew. Zrobiłem tak jak opisano na stronie, którą podano i jest postep ale niestety to ciągle nie to. TVTime cały czas twierdzi, że "Brak źródła obrazu", wcale mu się nie dziwię bo po podłączniu urządzenia nie tworzy się nic o nazwie 'video0' lub podobnej w katalogu /dev.

sprawdziłem jakie moduły ładują się do jadra z okazji tego tunera i o dziwo jest to moduł af9013 a nie af9015. Oto co pokazuje lsmod:

Kod: Zaznacz cały

af9013                 21316  1 
cfg80211               76664  2 ath5k,mac80211
nvidia               8121544  26 
snd                    75016  18 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  1 snd
snd_page_alloc         10736  2 snd_hda_intel,snd_pcm
shpchp                 36892  0 
i2c_nforce2             8488  0 
dvb_usb_af9015         35776  0 
dvb_usb                22284  1 dvb_usb_af9015
dvb_core              101776  1 dvb_usb
Ktoś się orientuje co robię źle lub co jeszcze powinienem żeby zmusić to cholerstwo do działania?

Pozdrawiam!
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Jak uruchomić tuner AVerTV Volar Black HD na 9.04?

Post autor: abyss »

Dziś odpaliłem tuner DVB-T MPEG4+H.264 - AverMedia Volar X oparty na A815- według opisu z: http://doc.ubuntu-fr.org/avermedia_aver ... x_usb_a815
Sprzęt pojawił się u mnie w /dev/dvb/adapter0
System: Ubuntu 9.04 Jurny Jarząbek
Sprzęt jest w Irlandii, ale zdaje się nadawanie i kodowanie jest takie samo i w Polsce.

(jeszcze nie chodzi mi pilot - ale obraz i dzwięk sąnajważniejsze :) )
Edit: Pilot nie chodzi prawdopodobnie z tego powodu, że oznaczenie na nim to RM-KS a w opisie jest nieco inny.

Piszę o tym, bo moze kolega nie próbował odpalić kaffeine (na wspomnianym TVTime nie chodzi i u mnie - bo to zdaje się dedykowane do "analogów". W kaffeine poszło na "auto" - wystarczyło wybrać TV cyfrowa i potem menu DVB>kanały-i tu jak się pojawi okienko klinkąć skanowanie kanałów (trwa parę minut, nie było widać żadnych ze 2-3 minuty).

Edit 2: Czy ktoś może podpowiedzieć jak się zabrać za wgranie patch'a wskazanego poniżej - ?
http://patchwork.kernel.org/patch/3808/ (i czego może dotyczyć http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7921914)

Edit 3: Po update do 9.10 sprzęt zginął w /dev/dvb/adapter0 - szukam jak uruchomić!)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”