Cannon MP540 instalacja skanera

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
SebaPiotr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Cannon MP540 instalacja skanera

Post autor: SebaPiotr »

Witam

Udało mi się zainstalować z wynikiem pozytywnym sterowniki do drukarki Canon MP540 i uruchomić drukarkę. Zainstalowałem również sterowniki do skanera jednak on niedziała. Xsane natomiast zamiast szukać skanera podpina się pod kamerę wideo.

Jakieś sugestie?

Jaki jest wogóle najlepszy program do skanowania dla KDE4.2 ?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Odp: Cannon MP540 instalacja skanera

Post autor: mario_7 »

Na KDE jest Kooka - ponoć lepszy od Xsane. (nie sprawdzałem osobiście)

Zgodnie ze stroną Sane - ten skaner powinien działać przyzwoicie: http://www.sane-project.org/cgi-bin/dri ... =any&v=&p=
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Otóż instalacja w sumie jest bardzo prosta ... moim zdaniem jednym problemem jaki tu istnieje jest ... polityka Firmy Canon, która w praktycznie nie opisuje zastosowania pod Linuksem napisanych przez siebie sterowników ! ... jak zwykle ad rem in concreto ;) Drukarka i skaner działają idealnie .... jakość wydruków na papierze za 30 gr /strona A4 jest lepsza niż w niejednym fotolabie ! skaner działa szybko i idealnie oddaje kolory ... kupiłem te drukarce za 340 zł i jest warta tych pieniędzy !

W pierwszej kolejności, musimy ściągnąć archiwum .tar z paczkami sterowników do skanera i drukarki -> MP540_debian_drivers.tar wyrażamy zgodę i ściągamy. Następnie rozpakowujemy i instalujemy ... jedynym działaniem, jakie należy podjąć przed ich instalacja - aby nie wyrzucało błędu jest konieczność zainstalowania paczki libcupsys2

Dopiero po zainstalowaniu wszystkich w/w paczek .deb powinniśmy podłączyć drukarkę, w innym przypadku system sam będzie próbował skonfigurować ją, ale w oparciu o stare sterowniki np. pod 520 albo 500 a nie 540.

Po instalacji drukarka juz powinna być prawidłowo rozpoznana:

Canon PIXMA MP540 - drukarka - prawidłowo rozpoznana

Jak wiem największy problem ludziom sprawia skaner ... a wynika to z braku prostej informacji ... uruchamiamy go nie przez xsane, ale przez komendę scangearmp albo przez gimp`a -> Plik -> nowy -> Scan Gear MP ... powinno pojawić się takie okno skanowania i konfiguracji

Okno skanowania i konfiguracji skanera Canon PIXMA MP540

Oczywiście możemy zrobić sobie ikonkę np. skaner poprzez utworzenie na pulpicie aktywatora ;). Jeśli macie dodatkowe pytania ... czekam napisze w wolnej chwili ;)

EDIT:
i może jeszcze wyniki pracy skanera i drukarki ;)

widok skanu wydruku - przed obróbką (jak to zwykle bywa bez specjalnych ustawień - problem z balansem bieli)

widok skanu - wydruku = tak wygląda wydrukowana strona na MP540 (papier super photo glossy) - proszę brać pod uwagę kompresje jpeg !!!!! - w rzeczywistości wyglada idealnie ;)
outsiderr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: outsiderr »

Witam
Kilka dni temu zakupiłem tą drukarkę i pojawił się problem. Mianowicie jestem szczęśliwym użytkownikiem Ubuntu 9.04 w wersji 64 bitowej, a sterownik jest pod architekturę 32 bitową. Mam więc pytanie czy istniej możliwość odpalenia tego sprzętu w tej konfiguracji, czy nie bardzo?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

outsiderr pisze:Witam
Kilka dni temu zakupiłem tą drukarkę i pojawił się problem. Mianowicie jestem szczęśliwym użytkownikiem Ubuntu 9.04 w wersji 64 bitowej, a sterownik jest pod architekturę 32 bitową. Mam więc pytanie czy istniej możliwość odpalenia tego sprzętu w tej konfiguracji, czy nie bardzo?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
a próbowałeś odpalić sterowniki zgodnie z tym co napisałem ? ... ewentualnie pozostaje chroot ... ale tego pod Ubuntu nie testowałem ... proszę o info, jak jest wynik takiej próby ;)

co prawda Fedora ale Gość twierdzi, ze działa ;) http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=228199
outsiderr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Więc próbowałem zgonie z zamieszczonym opisem w wyniku czego otrzymuję taki błąd: "Błąd: Nieodpowiednia architektura "i386"", z tego wnioskuję że chodzi o to że system który posiadam jest 64 bitowy a nie 32. Z tego co zdołałem odczytać na anglojęzycznym forum Ubuntu, to prawdopodobnie jest to tym spowodowane.

Co do zamieszczonego linka to przetestuję go z przyjemnością dzisiejszego popołudnia.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

oczywiście sterowniki są pod 32 a nie 64 bit ... znalazłem to ale nie testowałem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=24575
Awatar użytkownika
m.pajda
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: m.pajda »

Mam indentyczny problem czy są już dostępne jakieś sterowniki pod wersje 64-bitowe??
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

z tego co wiem na razie nie ma 64 bitowej wersji ... moim zdaniem osoby, które są zainteresowane takimi sterownikami powinny monitować mailowo Canona o taką wersje ...
outsiderr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:z tego co wiem na razie nie ma 64 bitowej wersji ... moim zdaniem osoby, które są zainteresowane takimi sterownikami powinny monitować mailowo Canona o taką wersje ...
Nie jest to zły pomysł, ale przypuszczam że na rezultaty będzie trzeba długo czekać. Tymczasem doszedłem do wniosku że postawie sobie printserver i scanserver na starym kompie i sprawę załatwię w ten sposób, zyskując jednocześnie możliwość druku z kilku laptopów.
red79
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: red79 »

Update do wersji 9.10

Jeśli ktoś instaluje Cannona Pixma MP 540 na świeżo postawionym Ubuntu/Kubuntu 9.10 to spotka go nie miała niespodzianka przy próbie instalacji drukarki a dokładniej pakietu "cnijfilter-common" - wyskakuje błąd gdyż zmieniono nazwę pakietu libcupsys2 na libcups2. Aby to ominąć najprościej jest pobrać pakiet libcupsys2_1.3.9-17ubuntu3.2_all.deb z jednego z tych serwerów:

http://packages.ubuntu.com/jaunty-updat ... 2/download

i zainstalować. Następnie należy już tylko zainstalować cnijfilter-common_3.00-1_i386.deb oraz cnijfilter-mp540series_3.00-1_i386.deb

SKANER INSTALUJE SIĘ BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW wystarczy kliknąc na pakiety deb zawierające sterowniki scangearmp-common_1.20-1_i386.deb a następnie scangearmp-mp540series_1.20-1_i386.deb

I wszystko powinno chodzić bez problemów.
auroxik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: auroxik »

Drivery ściągnięte ze strony Canona do wersji i386 można zainstalować na Ubuntu 9.10 64 bit w sposób następujący (oczywiście drukarka nie jest jeszcze podpięta na USB):

sudo dpkg --force-architecture -i cnijfilter-common_3.00-1_i386.deb
sudo dpkg --force-architecture -i cnijfilter-mp540series_3.00-1_i386.deb

sudo dpkg --force-architecture -i scangearmp-common_1.20-1_i386.deb
sudo dpkg --force-architecture -i scangearmp-mp540series_1.20-1_i386.deb

Potem podpinamy drukarkę na USB i staje się ona drukarką domyślną (jeśli mamy tylko tą jedną). Skaner skanuje z Gimpa oraz z Grafika-Skaner obrazów Xsane.
Aby skaner został wykryty przed uruchomieniem Xsane należy MP540 włączyć. Wtedy w oknie głównym Xsane mamy do wyboru:
- Kamerę jako v4l:/dev/video0
- Canon PIXMA MP 540 [pixma:04A91730_225921]
Oczywiście wybieramy opcję 2 (Canon PIXMA 540) i skanujemy.

Wszystko działa bez zarzutu; drukarka i skaner.

Pozdrawiam serdercznie:grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”