Best Player i Windows Media Player - odpowiedniki

Grafika, film, dźwięk.
Sith_DF
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Best Player i Windows Media Player - odpowiedniki

Post autor: Sith_DF »

Witam!
Mam takie pytaie - czy jest moze na linuxa program o mocy takiej jak Bestplayer na Windowsa? Bez zbednego szukania napisaow gdzies w zakladkach - w dodatku lipne na ogole te napisy. W Bestplayer odpalasz film i po boku wybirasza sobie napisy, praktycznie zawsze bardzo dobrze dobrane. NO i szybko dziala. Na linuxie poprzez Wine kiepsko dziala;/ Niestety. Jednak by ogladac z radoscia filmy musze odpalac Wingroze. Ma moze ktos realna konkurencje dla tego programu? I prosilbym by nie rzucac mi tu przykladu Totem czy mPlayer, bo to lipa, az piszczy;/
Z gory dziekuje za pomoc! ;-)
Awatar użytkownika
ilin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Best Player

Post autor: ilin »

Tylko i wyłącznie mplayer.
Nie ma lepszego.

Wszystkie windowe odtwarzacze sie do niego migą schować.
Tyle że trzeba go sobie skonfigurować a to wymaga trochę poczytania manuala.

Jesli jesteś przyzwyczajony do windowych nawyków użyj nakladki na niego.

smplayer
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Jarni »

tudzież vlc
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install smplayer qnapi-gnome
Niby smplayer potrafi sam sobie szukać napisów jednak tylko na OpenSubtitles. Za to dojdzie Ci fo menu które masz pod ppm opcja "pobierz napisy". Powinno działać ;)
Sith_DF
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki za info, jednak te programy, które wymieniliście są, khem, khem ;-) No, o kant... można je ten tego ten ;-) Może to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem. Ale funkcjonalnie Bestplayer bije na głowę wszystko co w tej kategorii na razie widziałem pod Linuxa (Suse, Ubuntu, Fedora). Po prostu, odpalam sobie film, po boku od razu widze napisy do wyboru - a program automatycznie sam podpasowuje najlepsze. Szkoda, że na linuxie pod win się krzaczy:(
I jeszcze jedno, może znacie jakiś dobry program do słuchania muzyki, coś jak Foobar albo Windows Media player (tak, wiem, dziwicie się. Ja też się ździwiłem. Ostatnio wręcz ubóstwiam ten program. Kiedyś go nienawidziłem ;) A teraz? Co mi się podoba? Fajny system gwiazdek, fajna obsługa zgrywania z cedeków - i to bardzo szybkie zgrywanie!!!) I takie tam. Może znacie jakiś odpowiednik tego ostatniego? Będę mocno wdzięczny za podpowiedź:) Zatem apropos Bestplayera temat nadal otwarty, zaś powiększa się o odpowiednik dla WMP;)
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Adlatus »

Sith_DF pisze:Szkoda, że na linuxie pod win się krzaczy:(
Krzaczy się bo pliki z napisami do filmów są kodowane w 'win-1250'. Ustaw takie kodowanie w Twoim ulubionym odtwarzaczu do filmów i po kłopocie.
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 20.10
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: Marek Ślepy »

Sith_DF
Kolego , bez obrazy. To co piszesz jest niesmaczne i nie na miejscu.
Przyszedłeś do Mani , a marzysz o pupie Frani.
Dziwię się , że jeszcze nikt Ci tego nie napisał.
Awatar użytkownika
ville_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: ville_666 »

@marek slepy masz racje...skoro mu sie tak wszystkie programy na pingwinie nie podobaja i pluje na kazda pomoc to niech korzysta z tego co mu sie podoba czyli wingrozy....uwazam ze to jest rozwiazanie jego problemu...nie wie co dobre...ale coz robienie komus dobrze na sile to gwalt...uwazam temat za rozwiazany.amen
Sith_DF
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ależ ja serdecznie, szczerze dziękuję za wszelką pomoc. Może faktycznie, trochę psioczę, zależy mi jednak na jak najefektywniejszym wykorzystywaniu tego systemu. Windows, owszem, dobry system, znakomity wręcz powiem. Ale lubię zmiany - nadszedł czas na linuxa. I tyle ;-) Chcę się przebić, na razie w miarę bezboleśnie, temu pytam o jak najbliższe windowsowych programów odpowiedniki - przyzwyczajenia to potężna rzecz ;-) I uważam te 2 programy, o których piszę wyżej za naprawdę znakomite - szczególnie szkoda mi Bestplayera. Nie chciałem by wyszło źle to co pisałem, po prostu szukam helpa ;-) Z góry dzięki za krytykę i liczę na dalszą współpracę:)
Moc z Wami ;-)
Awatar użytkownika
ville_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: ville_666 »

wiec musis pamietac ze jestes n innym systemie...i nie mozesz suzkac dokladnej kopii windowsowych aplikacji...i na spokojnie probowac odkryc zalety linuksowych.pamuetaj ze jestes na innym systemie....ktory nie jest darmowia kopia windy wieci aplikacje nie sa replikami takowych...trzeba sie na nowo zapoznac...a zobaczysz ze warto....a wybor masz spory.rowniez pozdrawiam:-)
Japco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: Best Player i Windows Media Player - odpowiedniki

Post autor: Japco »

ja używam do filmów odtwarzacza Totem (w repo Movie Player Gstreamer). Dla mnie jest rewelacyjny i o wiele lepszy niż wszystkie windosowskie. No i do tego jest w języku polskim. Wystarczy go odpowiednio skonfigurować i filmiki się od razu otwierają razem z napisami i nic nie trzeba wybierać. Wystarczy go za pierwszym razem odpowiednio skonfigurować. W Edycja/Preferencje zaznaczyć okienko "Automatyczne wczytanie pliku napisów po wczytaniu pliku wideo" i w polu Kodowanie wybrać "Środkowoeuropejskie (WINDOWS-1250)". Nie wiem czego można chcieć więcej od odtwarzacza filmów. Polecam ten programik.
Awatar użytkownika
crash76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: crash76 »

Sith_DF pisze:Ależ ja serdecznie, szczerze dziękuję za wszelką pomoc. Może faktycznie, trochę psioczę, zależy mi jednak na jak najefektywniejszym wykorzystywaniu tego systemu. Windows, owszem, dobry system, znakomity wręcz powiem. Ale lubię zmiany - nadszedł czas na linuxa. I tyle ;-) Chcę się przebić, na razie w miarę bezboleśnie, temu pytam o jak najbliższe windowsowych programów odpowiedniki - przyzwyczajenia to potężna rzecz ;-) I uważam te 2 programy, o których piszę wyżej za naprawdę znakomite - szczególnie szkoda mi Bestplayera. Nie chciałem by wyszło źle to co pisałem, po prostu szukam helpa ;-) Z góry dzięki za krytykę i liczę na dalszą współpracę:)
Moc z Wami ;-)
Windows znakomity :D :D :D hehehehe, dobre :D Ja nie znam sie za dobrze na Linuxie ale systematycznie klne na winde bo nie bylo jeszcze tak zeby mi sie nie zawiesilo cos, nie wywalilo death screena albo nie zawirowalo calkiem kompa, zawsze cos sie z tych rzeczy przydarza takiego co konczy sie formatem, seria bluzgow na M$ i instalacja Ubuntu a pozniej czysty relaxik. Prosty system w pelni konfigurowalny, ze wspanialym suportem zarowno na forum pl jak i na angielskim. Czasami sie zastanawiam czy to forum czy czat - tak szybko dostaje sie tu odpowiedzi na pytania.

Podsumuje: nie dosc ze Ubuncik jest malo awaryjny (w moim przypadku wogole), ma mase dostepnego oprogramowania, pelny support, to jest za FREE!!

Jak ktos tu bedzie bluznil ze Windows jest znakomity to niech wraca na windoze i idzie sie spuszczac z zachwytu na WinBeta albo tym podobne strony.

P.S. Totem to wlasnie taki odpowiednik BestPlayera (tez uwazam ze to najlepszy player pod winde) i dziekuje koledze powyzej za podpowiedz z kodowaniem znakow. Dodam do mojego bloga zeby nie zapomniec :)

Pozdro :)
Moje projekty: PolskiLONDYN.net, RadioBANITA.com, CoolBits.eu, AutoStrefa.pl
http://crash.posadzdrzewo.pl - Posadz swoje drzewo w Parku Narodowym
Japco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Japco »

Nie ma za co :) Totem to na prawdę wystarczający programik do oglądania filmów. Mało skomplikowany, prosty i przyjazny :) No z tymi napisami to i ja trochę walczyłem i już traciłem nerwy ale w końcu od czego jest google i to forum :)
mamut86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mamut86 »

Nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu a że mój problem jest zbliżony więc napisze tutaj.
Mam na dysku film który w momencie otwierania wyświetla napis "Use Windows Media Player" Film nie chce iść ani w Totemie ani w SMplayer - pod winzgrozą film działa. Jestem w "."
Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Adlatus »

mamut86 pisze:Mam na dysku film który w momencie otwierania wyświetla napis "Use Windows Media Player" Film nie chce iść ani w Totemie ani w SMplayer - pod winzgrozą film działa.
Prawdopodobnie jest to spreparowany film zawierający trojana. Pod windowsem działa bo skrypt do uruchomienia potrzebuje WMP.
Awatar użytkownika
cvimmek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: cvimmek »

Polecam jak wiekszosc Mplayer'a , dla mnie lepiej sie prezentujacy niz kiedys na windzie Classic Media player, czy tam Bestplayer. dobrze skonfigurowany sprawuje sie na 10.
Awatar użytkownika
Thomas_PL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Thomas_PL »

Classic Media player
Media Player Classic jest starocią zastąpioną przez Media Player Classic - Home Cinema. Zresztą z całym szacunkiem dla MPlayer i wszelkich jego nakładek (SMPlayer ftw!), owszem jest najlepszy odtwarzaczem wideo pod Linuksem, ale dopóki nie będzie odtwarzać normalnie FLAC 6.1 oraz nie pojawi się większa liczba filtrów (najlepiej wykonywanych jako shadery) to przynajmniej dla mnie będzie gorszym odtwarzaczem niż MPC-HC.
goszu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: goszu »

Witam,
pozwolę sobie dodać kilka słów od siebie, jako, że ostatnio się tematem zajmowałem.
Totem jako odtwarzacz jest ok, jednak nie radzi sobie zbyt dobrze z synchronizacją
napisów z filmem, nie ma konfiguracji pozwalającej na skorygowanie rozjeżdżających
się napisów. MPlayer jest ok, trzyma synchronizację jak należy, można trochę
więcej rzeczy poustawiać, jednak trzeba go skonfigurować, bo na "dzień dobry"
wywalał mi wyjątek i się zamykał. Trzeba też restartować playera po zmianie
ustawień. Poza tym jest w pełni funkcjonalny. Na Windowsach używałem MPC
i w MPlayerze niczego mi nie brakuje. A jest jeszcze VLC, który jest b. dobry.
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

zapomniałeś o smplayerze, który usuwa te minusy z mplayera.
macque
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: macque »

Witam
a może miał ktoś kiedyś przypadek, że przy przewijaniu filmu napisy znikają i muszę przewijać w lewo i prawo albo wczytac film na nowo żeby się pojawiły, na forum nie znalazłem podobnego przypadku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”