Mam Toshibe A300 z zainstalowaną Vistą Ultimate Lite i zainstalowałem ostatnio na niej JJ 9.04. Wszystko poszło bez większych problemów, trochę walki z partycjami tylko było

Jest tylko jedna rzecz, która nie pozwala mi się do końca cieszyć tym systemem, a mianowicie:
Gdy laptop działa tylko na baterii (odłączone zasilanie) to zamykając system - normalnie z prawego górnego rogu - słyszę jakiś dziwny, króciutki pisk jakby z głośniczka systemowego, po czym komputer ładnie się wyłącza.
Natomiast gdy podpięte jest zasilanie zewnętrzne (sieciowe) to sprawa się troszkę - nawet troszkę bardzo komplikuje, bo przy zamykaniu, owszem jest ten pisk (takie zaskrzeczenie), ale komputer dochodzi do momentu w którym wszystko powinno się wyłączyć, odciąć zasilanie, a tu taka niespodzianka, że komputer zamiast się właśnie wyłączyć uruchamia się ponownie, jakbym wcisnął restart zamiast wyłącz.
Pisk-skrzeczenie jest do przeżycia, ale to, że muszę odłączać zasilacz, żeby wyłączyć komputer to już trochę irytuje..

Rozglądałem się po różnych forum i nie mogę znaleźć rozwiązania. Jedno z rozwiązań zaproponowanych gdzieś w sieci było dopisanie gdzieś w systemie linijek czegoś w rodzaju "apic i lapic" z jakimiś tam parametrami chyba, poskutkowało tym, że komputer się wyłączył do momentu aż wyświetlił się "system halted" i dalej z ręki trzeba było.. uznałem to rozwiązanie za nietrafione i zwracam się do Was.
Jedno proste, aczkolwiek ważne słowo - POMOCY