Witam.
Postaram się przedstawić problem jak najprościej i jak najszybciej. Jestem newbie jeśli chodzi o Linuxa. Wypiszę co zauważyłem:
- internet pod Windowsem (z takim samym zasięgiem jaki teraz mam) działał znacznie lepiej niż pod Ubuntu 9.04
- strony otwierają się bardzo wolno lub w ogóle, mam wrażenie, że przy otwartych kilku kartach (do ładowania) jakby zapychało się łącze, tzn. nic nie idzie (gdzie pod Windowsem nie było problemów jeśli otworzyłem parę stron na raz w nowych kartach - ładowały się szybko)
- czasem Ubuntu ma "przebłyski" i przez parę sekund strony ładują się naprawdę szybko
- karta to TP-Link TLWN510G
- sterowniki są standardowe, nie zmieniałem ich bo po prostu się nie znam i wolałem nie grzebać
- jak przeczytałem przed chwilą temat "Nie otwierają się strony w ubuntu" zauważyłem, że dolega mi to samo (temat przeczytałem przed chwilą, po tym jak opisałem to wszystko u góry. link viewtopic.php?t=105098).
- tak jak zauważył kolega z tamtego tematu pod Windowsem diody Activity i Status świeciły się (migały), a teraz świeci się tylko Status (ciągle).
- problem jest z odwiedzaniem nowych stron, z wykonywaniem nowych czynności (logowanie na "nowoodwiedzonej" stronie), przeglądając strony na których już byłem ładują się szybciej (chociaż nie zawsze) - wydaje mi się, że to przez cache'owanie przez przegladarke
- co dziwne filmiki z youtube.com ładują się normalnie...
- a jeśli chodzi o przykłady stron które się nie otwierają: każda strona... np. w tej chwili mam problem z wejściem na wasze forum...
Jedynym rozwiązaniem jest zmiana sterowników?
Da się później powrócić (w razie problemów) do tych sterowników które mam teraz zainstalowane żeby ten net działał chociaż jako tako?
Jak "zastąpić" te sterowniki które teraz są używane przez te z ndiswrappera?
P.S.
Zmieniłem DNSy na te OpenDNS i niby działa szybciej jednak szybciej wczytują się tylko te "znane" przeglądarce strony, z tymi których jeszcze nie odwiedzałem jest problem bo wczytują się długo lub w ogóle...
P.S. 2
Sprawdzałem w Synaptic'u i mam zainstalowanego ndiswrappera i jeszcze jest zainstalowany ndisgtk czy jakoś tak. Tak czy siak ja tego nie instalowałem, musiało to być już z systemem zainstalowane no i teraz pytanie... jak rozpoznać czy Ubuntu korzysta z tego ndiswrappera czy z jakiś swoich programów? I ewentualnie jak uruchomić tego ndiswrappera bo nie mam go na liście z programami...
Do moderatorów: Taki tytuł tematu może być?:P
wifi - białe lub wolno-ładujące się strony
- uszek2007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: Inna
Odp: wifi - białe lub wolno-ładujące się strony
Szukasz darmowy szybki hosting ?? online@linux.pl. Mój blog online.atm.pl