Brak reakcji regulacji głośności

Grafika, film, dźwięk.
frecel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Brak reakcji regulacji głośności

Post autor: frecel »

Kiedy reguluję głośność w systemie nic się nie dzieje. Nawet jak mam kompletnie wyciszony dźwięk. Dźwięk w aplikacjach też świruje, Rythmbox udaje że coś gra ale nic nie słychać, Amarok wyświetla błąd

Kod: Zaznacz cały

(Phonon: KDE's Multimedia Libarary) The audio playback device Audigy SE [SB0570] (CA0106) does not work. Falling back to CA0106, CA0106 (side speakers).)
i nie robi nic a Kadu ma dźwięk bez problemowo. Próbowałem to rozpracować przy pomocy googli ale nie znalazłem nic pomocnego, może już za długo nad tym siedzę i mój mózg przestał działać.

Używam alsy

Jusko: używaj znaczników - ułatwiają czytanie błędów (CODE).
kyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Brak reakcji regulacji głośności

Post autor: kyo »

Podpisuje się pod problemem.
Kilka dni temu (po jakiejś aktualizacji) regulacja głośności przestałą działać. Jak naciskam na laptopie klawisze regulacji to wyświetla się w prawym górnym roku informacja o zmianie głośności, pasek się zmienia, jednak głośność się nie zmienia. Na tym forum ktoś polecił przestawienie ustawienia dźwięku na PulseAudio. Nie pomogło.
Samsung SA11
Core2Duo P7350, RAM 3GB 800mhz,GF 9200 GS, HDD 320GB
frecel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Odp: Brak reakcji regulacji głośności

Post autor: frecel »

Stwierdziłem że sprawdzę co takiego zrobiłem w Kadu że ten program ma dźwięk. Tam nie mam wybranej alsy tylko ao sound. Czyli po prostu mam zły sterownik dźwięku. Tylko że nie mam pojęcia na jaki mam zmienić.

EDIT: Udało mi się to wszystko rozwiązać, nawet nie wiem jak, dalej jadę na alsie ale już wszystko działa.

Co do regulacji głośności to trzeba wejść w System > Preferencje > Dźwięk i tam w karcie Urządzenia wybrać na dole z listy odpowiednie urządzenie,ja domyślnie miałem tam IEC958 Front a jak zmieniłem na Analog Front to regulacja zaczęła działać.

Jedyne co dalej świruje to Amarok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”