Usuwanie kodeków i ich instalacja na nowo
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Usuwanie kodeków i ich instalacja na nowo
Witam!
Mam dość spory problem z odtwarzaniem filmów oraz muzyki. Mianowicie w filmach dźwięk jest "szybszy" od obrazu , jeżeli chodzi o muzykę to mniej więcej po 20-30 sekundach zaczyna się zacinać.
Wydaję mi się że jest to problem kodeków. Chciałem zainstalować przez terminal | sudo apt-get install w32codecs | ale otrzymałem taki komunikat"
Pakiet w32codecs nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez innypakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.E: Pakiet w32codecs nie ma kandydata do instalacji.
Nie wiem za bardzo co mam teraz zrobić żeby zainstalować te kodeki.
Używam jako playera totema wcześniej nie miałem problemów z nim.
Opisywany problem występuje również na vlc.
Wydaję mi się że wystarczy usunąc wszsytkie kodeki z systemu i zainstalować je na nowo. Tylko nie wiem jak mam je usunać , gdzie ich szukać.(i jak sprawdzić jakie mam zainstalowane kodeki).
==============
ubuntu 9.04 amd64
ext4
Mam dość spory problem z odtwarzaniem filmów oraz muzyki. Mianowicie w filmach dźwięk jest "szybszy" od obrazu , jeżeli chodzi o muzykę to mniej więcej po 20-30 sekundach zaczyna się zacinać.
Wydaję mi się że jest to problem kodeków. Chciałem zainstalować przez terminal | sudo apt-get install w32codecs | ale otrzymałem taki komunikat"
Pakiet w32codecs nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez innypakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.E: Pakiet w32codecs nie ma kandydata do instalacji.
Nie wiem za bardzo co mam teraz zrobić żeby zainstalować te kodeki.
Używam jako playera totema wcześniej nie miałem problemów z nim.
Opisywany problem występuje również na vlc.
Wydaję mi się że wystarczy usunąc wszsytkie kodeki z systemu i zainstalować je na nowo. Tylko nie wiem jak mam je usunać , gdzie ich szukać.(i jak sprawdzić jakie mam zainstalowane kodeki).
==============
ubuntu 9.04 amd64
ext4
- smogg
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: Usuwanie kodeków i ich instalacja na nowo
skoro to wersja amd64 to nic dziwnego ze nie chce zainstalowac w32codecs - dla Twojej wersji istnieje pakiet w64codecs 
zainteresuj sie tez pakietem ubuntu-restricted-extras, w nim sa gstreamery itd
a szukac roznych pakietow (zainstalowanych, a takze tych mozliwych do instalacji) mozesz np poprzez synaptic (w nim tez latwo zaznaczysz pakiet do reinstalacji)

zainteresuj sie tez pakietem ubuntu-restricted-extras, w nim sa gstreamery itd
a szukac roznych pakietow (zainstalowanych, a takze tych mozliwych do instalacji) mozesz np poprzez synaptic (w nim tez latwo zaznaczysz pakiet do reinstalacji)
|.....Your Ubuntu User number is # 24811.....|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
|...... Ubuntu user from 7.10 to V.2010 .......|
|.......... Inny OS: Debian Squeeze .............|
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Ta opcja z reinstalacja była robiona wcześniej niestety nic nie pomogła.Instalacja kodeków amd64 pobranych z TĄD też nie pomogła.
wgranie restricted-extras też nic nie pomaga.
EDIT:
Jakieś sugestie??
wgranie restricted-extras też nic nie pomaga.
EDIT:
Jakieś sugestie??
- ilin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Bardziej wydaje się prawdopodobnym ze jest coś nie tak z konfiguracją karty dźwiękowej niż kodekami.
- huggis
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Mam problem z kodekami, przypuszczam ze to przez moje ostatnie manipulacje z programem openshot
Nie chce mi odtwarzać filmow. SMPlayer wywala blad 127 i mowi tak:
/usr/bin/mplayer: symbol lookup error: /usr/bin/mplayer: undefined symbol: codec_wav_tags
a totem mówi tak:
Błąd wewnętrzny strumienia danych.
Próbowałem od nowa instalować SMPlayera kompilując i kopjując wszystkie niezbędne kodeki itd i nic to nie pomogło.
Wie ktoś jak to można rozwiązać? Może jakoś wywalić te pakiety z kodekami tak żeby było "na czysto" i sobie wyszuka nowe? tylko ktore pakiety powywalać, może jakieś katalogi?
Pomóżcie bo nie moge oglądać filmow na kompie i juz kompletnie nie wiem co zrobić
Rozwiązałem już problem: zainstalował sie pakiet libavcodev-unstripped-52 ktory psul cala sprawe, trzeba zainstalowac libavcodec52 i to cale dziadostwo niepotrzebne sie usuwa i wszystko z filmami zaczyna dzialac.

/usr/bin/mplayer: symbol lookup error: /usr/bin/mplayer: undefined symbol: codec_wav_tags
a totem mówi tak:
Błąd wewnętrzny strumienia danych.
Próbowałem od nowa instalować SMPlayera kompilując i kopjując wszystkie niezbędne kodeki itd i nic to nie pomogło.
Wie ktoś jak to można rozwiązać? Może jakoś wywalić te pakiety z kodekami tak żeby było "na czysto" i sobie wyszuka nowe? tylko ktore pakiety powywalać, może jakieś katalogi?
Pomóżcie bo nie moge oglądać filmow na kompie i juz kompletnie nie wiem co zrobić

Rozwiązałem już problem: zainstalował sie pakiet libavcodev-unstripped-52 ktory psul cala sprawe, trzeba zainstalowac libavcodec52 i to cale dziadostwo niepotrzebne sie usuwa i wszystko z filmami zaczyna dzialac.