bash, skrypt wykonujący polecenia, gdzie podpiąć
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
bash, skrypt wykonujący polecenia, gdzie podpiąć
Witam,
na początek chciałbym się z wami Forumowicze serdecznie przywitać.
Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa. Ostatnio udało mi się zestawić na ubuntu VPNa w oparciu o OpenVPN. Niestety zdarza się, że komp na którym to stoi czasem się wyłącza (spadek napięcia + brak UPSa) lub się restartuje. I tak sobie myślę może jakiś skrypcik, który się wykonuję przy starcie? mam w sumie dwie komendy do uruchomienie
start vpn
i forward ip
pozdrawiam
john_doe
na początek chciałbym się z wami Forumowicze serdecznie przywitać.
Jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa. Ostatnio udało mi się zestawić na ubuntu VPNa w oparciu o OpenVPN. Niestety zdarza się, że komp na którym to stoi czasem się wyłącza (spadek napięcia + brak UPSa) lub się restartuje. I tak sobie myślę może jakiś skrypcik, który się wykonuję przy starcie? mam w sumie dwie komendy do uruchomienie
start vpn
i forward ip
pozdrawiam
john_doe
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: bash, skrypt
hasło do google - "tworzenie skrypów bash"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: bash, skrypt
źle się wyraziłem. Basha to sobie napiszę jednak gdzie go podpiąć by się wykonał jeszcze przed jakby ekranem logowania??
temat już poprawiam
temat już poprawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Odp: bash, skrypt wykonujący polecenia, gdzie podpiąć
Jest taka opcja --up (lub up w pliku konfiguracyjnym). Jej argumentem jest ścieżka do pliku wykonywalnego, który będzie uruchomiony podczas startu serwera. Ja tam właśnie umieszczam wszystkie polecenia systemowe, które mają być uruchamiane podczas startu OpenVPN.
Jeśli OpenVPN jest prawidłowo zainstalowany, to powinien startować automatycznie. Skrypt startowy demona uruchamia jedną instancję programu openvpn dla każdego pliku z rozszerzeniem *.conf, który znajduje się w katalogu /etc/openvpn.
Pozdrawiam
Jeśli OpenVPN jest prawidłowo zainstalowany, to powinien startować automatycznie. Skrypt startowy demona uruchamia jedną instancję programu openvpn dla każdego pliku z rozszerzeniem *.conf, który znajduje się w katalogu /etc/openvpn.
Pozdrawiam