virtualbox i truecrypt, szyfrowanie wirtualnej maszyny

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kielbus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

virtualbox i truecrypt, szyfrowanie wirtualnej maszyny

Post autor: kielbus »

Czy ktoś zrobił coś takiego jak ja chcę zrobić, mianowicie na vboxie na ubuntu 9.04 postawić inny system na partycji zaszyfrowanej programem truecrypt? Tylko partycja gdzie znajduje się katalog z plikami maszyny wirtualnej ma być zaszyfrowana. Próbowałem już kilku rozwiązań, jednak moja praca kończy się kiedy vbox pyta o ścieżkę do katalogu dla maszyny wirtualnej (muszę podać lokalizajcję gdzie ma zostać zainstalowana maszyna wirtualna). Oczywiście podaję ścieżkę do katalogu na zaszyfrowanej partycji, która to jest zamontowana w truecrypt i teoretycznie dostępna. Ostatecznie pojade mi komunikat, że błąd dostępu i nic z tego. Jeśli ktoś ma pomysł jak to rozwiązać będę wdzięczny za naukę, a może jakaś alternatywa.. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość

To co mi wywala:
Could not create the hard disk storage unit '/mnt/hda8/muminki.vdi'.
VDI: cannot create image '/mnt/hda8/muminki.vdi' (VERR_ACCESS_DENIED).

Kod Wyniku:
NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Komponent:
HardDisk2
Interfejs:
IHardDisk2 {ed6e2525-c2fd-42a4-917a-7a9045ac9e15}
hubertinio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Odp: virtualbox i truecrypt, szyfrowanie wirtualnej maszyny

Post autor: hubertinio »

Cześć
Szukam podobnego rozwiązania... Czy udało ci się to "rozwalić"? ..a może znalazłeś inne rozwiązanie?
pzdr
human beings for animals
loler
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: virtualbox i truecrypt, szyfrowanie wirtualnej maszyny

Post autor: loler »

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, jezeli tak to np. u mnie nie ma problemu z tym aby uruchamiac virtualne maszyny z partycji true crypt'a. Mam kilka maszyn na partycji i kazda sie uruchamia bez klopotow.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”