Kino - gigantyczny rozmiar pliku wynikowego

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
JoeBuck
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Kino - gigantyczny rozmiar pliku wynikowego

Post autor: JoeBuck »

Witam.
Używając recordmydesktop nagrałem kilka krótkich klipów (po około 30 sekund), które następnie połączyłem w programie Kino. Zdziwił mnie strasznie rozmiar pliku wynikowego - 1,2 GB dla klipu trwającego niespełna 5 minut :pt36: Najpierw pomyślałem, że to wina efektów nałożonych w Kinie, ale klip złożony bez użycia efektów zajmuje podobną objętość. To normalne dla tego programu czy ja coś skaszaniłem?

PS. Eksportowałem do pliku .avi, który był przez wszystkie odtwarzacze traktowany jako strumień audio/video. Wynikowego pliku nie można było zaimportować do innego edytora video, np. Avidemux.
Pozdro.
Awatar użytkownika
amorfic
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Kino - gigantyczny rozmiar pliku wynikowego

Post autor: amorfic »

może ustawiłeś jakieś kosmiczne parametry ? Jak robiłeś export ?
Kino potrafi kaprysić. Spróbuj exportu do innego formatu. Ew. użyj innego programu np. OpenMovieEditor
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję.
Awatar użytkownika
JoeBuck
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Sęk w tym, że żadnymi parametrami się nie bawiłem. Wyłączyłem tylko "Auto split files", resztę pozostawiłem tak, jak było.
Poeksportuję do innych formatów i powiem co i jak.

EDIT:
"Na szybko" nagrałem 8-sekundowy klip. Plik zajmuje 1.1 MB. Import do Kina->eksport do .avi -> plik wynikowy 27.9 MB bez jakichkolwiek efektów itd. Przy importowaniu powstaje dodatkowy plik .ogv.dv (plik projektu programu Kino [?]) zajmujący dokładnie tyle samo przestrzeni dyskowej co późniejszy plik .avi.

Do mpeg nie chce wyeksportować.
Error writing to KINO/MJPEG audio filter - aborting.
EDIT2:
Nie wiem czy słusznie, ale podejrzewam, że może to mieć związek z tym, że plik .avi okazuje się strumieniem. A przynajmniej tak twierdzi Totem. Na pasku stanu przy odtwarzaniu "normalnego" pliku .avi widać coś w stylu 0:12:23/1:26:58, a plik z Kina daje na pasku 0:00 (strumień).
Awatar użytkownika
kamilek_snk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: kamilek_snk »

U mnie to samo gigantyczne pliki.

OpenMovieEditor tez encoduje niby AVI ale rowniez gigantyczne rozmiary. O co chodzi ? :/
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: broken »

Oj ludzie ludzie. Jak chcesz miec mały plik wynikowy to wyeksportuj go. Kino domyślnie używa formatu DV (a ten nie grzeszy kompresją za to bardzo szybko się przetwarza). Żeby zrobić np. MPEGa pod KINO musisz zainstalowac mjpegtools.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Awatar użytkownika
JoeBuck
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

JoeBuck pisze:Import do Kina->eksport do .avi -> plik wynikowy 27.9 MB bez jakichkolwiek efektów itd. Przy importowaniu powstaje dodatkowy plik .ogv.dv (plik projektu programu Kino [?]) zajmujący dokładnie tyle samo przestrzeni dyskowej co późniejszy plik .avi.
Uwierz, że eksportowałem. Cały czas mam na myśli gigantyczny rozmiar wynikowego pliku avi. O czym zdaje się wspominałem. Wielokrotnie ;)
Pozdro
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: yacup »

Pliki powstające po zaimportowaniu obrazu np. z kamery lub pliku wideo z dysku twardego (lub innego nośnika) mają tak duże rozmiary dlatego, że faktycznie są to NIESKOMPRESOWANE pliki .avi lub .dv.
Takie pliki łatwo poddają się wszelkiej nieliniowej edycji w tym programie (i nnych do tego służących).
Dopiero przy eksportowaniu powstaje plik ostateczny mający o wiele mniejszy rozmiar.
Tak jest we wszystkich nieliniowych edytorach wideo.
W programie kino w Zakładce "Export" (po prawej stronie okna) wybierasz zakładkę "Other" (tym razem na górze okienka exportu) i ustawiasz tam jaki kodek mam być użyty, ile przebiegów oraz profil kodowania. Dopiero wtedy powstaje wymieniony wcześniej MNIEJSZY plik wynikowy.

pozdrawiam
yacup
Awatar użytkownika
JoeBuck
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt: