Czym zastąpić clrscr() w C?

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Chmiela2121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Czym zastąpić clrscr() w C?

Post autor: Chmiela2121 »

Witam.
Od niedawna uczę się programowania w C i zrodziło mi się pewne pytanie. Mianowicie chiałbym wyczyścić ekran, ale nie mogę użyć funkcji clrscr(); ponieważ jest ona zapisana w bibliotece conio.h, której nie ma pod linuksem. W takim razie, co jest i w jakiej bibliotece?:)
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Czym zastąpić clrscr() w C?

Post autor: kklimonda »

Jeśli potrzebujesz jedynie wyczyścić ekran to to ci wystarczyć powinno:
printf(" \033[2J");
Jeśli potrzebujesz innych funkcji z conio.h to będziesz musiał skorzystać z biblioteki ncurses albo readline (nie są to jednak odpowiedniki 1:1 conio.h)
Chmiela2121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Dziękuję za pomoc :)

A czy możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat "\033[2J"? Wiem, że \033 to znak ESC, ale jaki to ma związek?
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

A czy możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat "\033[2J"? Wiem, że \033 to znak ESC, ale jaki to ma związek?
ESC rozpoczyna tzw. sekwencje kontrolne - ciągi znaków, które są wysyłane do terminala i które mają specjalne znaczenie - powodują np. czyszczenie ekranu, zmianę koloru liter etc.
Chmiela2121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Dziękuję, doczytam już sobie :) Tylko zastanawiam się, czy programowanie w C nie byłoby lepsze dla mnie gdybym zaczął od robienia tego na Windowsie... No ale to już inna bajka. Za pomoc raz jeszcze dziękuję.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Tylko zastanawiam się, czy programowanie w C nie byłoby lepsze dla mnie gdybym zaczął od robienia tego na Windowsie... No ale to już inna bajka.
Dla mnie Linux zapewnia dużo lepsze środowisko do programowania w C. Jest jakby dużo bardziej uporządkowany. Do wszystkiego jest dostęp z konsoli, wiadomo gdzie szukać bibliotek, plików nagłówkowych, jest podręcznik systemowy pod ręką itd.
Chmiela2121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: luzakwielki »

Chmiela2121 pisze:A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
Na linuksie masz wiele narzędzi takich jak valgrind których w windowsie nie znajdziesz i bardzo będzie Ci ich brakowało.
W kontekście studiów to zależy od tego jakich studiów i od wykładowcy - ja nie miałem żadnych problemów z pisaniem pod linuxem z użyciem eclipse, ale nawet jak na zajęciach będziesz musiał korzystać z windowsa i ms visual c++ (co dziwne w wypadku nauki C, bo visual c++ nie jest do końca zgodny z C... no ale to kompilator C++, a nie C ;]), to żaden problem w domu korzystać z tego co chcesz - język się nie zmienia, a to, że będziesz wpisywał kod w inne okienko nie powinno robić, żadnego problemu.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
Śmiem twierdzić że nie robi różnicy. Z drugiej strony, Linuksa i tak trzeba raczej znać.
Chmiela2121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

No to czuję się uspokojony w tej kwestii ;) Dziękuję za pomoc i informacje, do usłyszenia.
Awatar użytkownika
noisy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: noisy »

pierwszy raz zacząłem używać Visuala jako IDE dopiero w pierwszej pracy. Wcześniej programowałem zarówno pod windowsem jak i linuksem ale bardziej z wykorzystaniem crossplatformowych rozwiązań...

ostatecznie skończyłem na windowsie lecz widzę codziennie że rzeczy których się nauczyłem na linuksie...procentują! :)
http://eKundelek.pl - najsympatyczniejszy blog o e-czytnikach Kindle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”