Czym zastąpić clrscr() w C?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Czym zastąpić clrscr() w C?
Witam.
Od niedawna uczę się programowania w C i zrodziło mi się pewne pytanie. Mianowicie chiałbym wyczyścić ekran, ale nie mogę użyć funkcji clrscr(); ponieważ jest ona zapisana w bibliotece conio.h, której nie ma pod linuksem. W takim razie, co jest i w jakiej bibliotece?:)
Od niedawna uczę się programowania w C i zrodziło mi się pewne pytanie. Mianowicie chiałbym wyczyścić ekran, ale nie mogę użyć funkcji clrscr(); ponieważ jest ona zapisana w bibliotece conio.h, której nie ma pod linuksem. W takim razie, co jest i w jakiej bibliotece?:)
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Odp: Czym zastąpić clrscr() w C?
Jeśli potrzebujesz jedynie wyczyścić ekran to to ci wystarczyć powinno:
printf(" \033[2J");
Jeśli potrzebujesz innych funkcji z conio.h to będziesz musiał skorzystać z biblioteki ncurses albo readline (nie są to jednak odpowiedniki 1:1 conio.h)
printf(" \033[2J");
Jeśli potrzebujesz innych funkcji z conio.h to będziesz musiał skorzystać z biblioteki ncurses albo readline (nie są to jednak odpowiedniki 1:1 conio.h)
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc 
A czy możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat "\033[2J"? Wiem, że \033 to znak ESC, ale jaki to ma związek?

A czy możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat "\033[2J"? Wiem, że \033 to znak ESC, ale jaki to ma związek?
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
ESC rozpoczyna tzw. sekwencje kontrolne - ciągi znaków, które są wysyłane do terminala i które mają specjalne znaczenie - powodują np. czyszczenie ekranu, zmianę koloru liter etc.A czy możesz mi wyjaśnić dlaczego akurat "\033[2J"? Wiem, że \033 to znak ESC, ale jaki to ma związek?
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dziękuję, doczytam już sobie
Tylko zastanawiam się, czy programowanie w C nie byłoby lepsze dla mnie gdybym zaczął od robienia tego na Windowsie... No ale to już inna bajka. Za pomoc raz jeszcze dziękuję.

- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dla mnie Linux zapewnia dużo lepsze środowisko do programowania w C. Jest jakby dużo bardziej uporządkowany. Do wszystkiego jest dostęp z konsoli, wiadomo gdzie szukać bibliotek, plików nagłówkowych, jest podręcznik systemowy pod ręką itd.Tylko zastanawiam się, czy programowanie w C nie byłoby lepsze dla mnie gdybym zaczął od robienia tego na Windowsie... No ale to już inna bajka.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Na linuksie masz wiele narzędzi takich jak valgrind których w windowsie nie znajdziesz i bardzo będzie Ci ich brakowało.Chmiela2121 pisze:A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
W kontekście studiów to zależy od tego jakich studiów i od wykładowcy - ja nie miałem żadnych problemów z pisaniem pod linuxem z użyciem eclipse, ale nawet jak na zajęciach będziesz musiał korzystać z windowsa i ms visual c++ (co dziwne w wypadku nauki C, bo visual c++ nie jest do końca zgodny z C... no ale to kompilator C++, a nie C ;]), to żaden problem w domu korzystać z tego co chcesz - język się nie zmienia, a to, że będziesz wpisywał kod w inne okienko nie powinno robić, żadnego problemu.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Śmiem twierdzić że nie robi różnicy. Z drugiej strony, Linuksa i tak trzeba raczej znać.A czy w kontekście studiów system operacyjny robi jakąś różnicę? I jeśli tak, to czy Linux nadal jest dobrym wyborem? Bo ja mam lekkie obawy w związku z tym, że może i tak finalnie będę musiał skończyć na Windowsie.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No to czuję się uspokojony w tej kwestii
Dziękuję za pomoc i informacje, do usłyszenia.

- noisy
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
pierwszy raz zacząłem używać Visuala jako IDE dopiero w pierwszej pracy. Wcześniej programowałem zarówno pod windowsem jak i linuksem ale bardziej z wykorzystaniem crossplatformowych rozwiązań...
ostatecznie skończyłem na windowsie lecz widzę codziennie że rzeczy których się nauczyłem na linuksie...procentują!
ostatecznie skończyłem na windowsie lecz widzę codziennie że rzeczy których się nauczyłem na linuksie...procentują!

http://eKundelek.pl - najsympatyczniejszy blog o e-czytnikach Kindle