Witam,
szukam szukam i nie mogę znaleźć nic na temat konfiguracji więcej niż 2 katalogów ftp.
mam takie katalogi:
/var/www/www1/ftp
/var/www/www2/ftp
założyłem userów: ftp1 i ftp2
chciałbym aby user ftp1 miał dostęp do katalogu /var/www/www1/ftp a ftp2 do katalogu /var/www/www2/ftp
niestety nie wiem jak ustawić w proftpd.conf aby taka konfguracja zadziałała, czy możecie pomóc?
Chyba rozwiązałem problem za pomocą:
<Directory /var/www/www1/ftp>
Umask 022 022
AllowOverwrite off
<Limit MKD STOR DELE XMKD RNRF RNTO RMD XRMD>
AllowAll
</Limit>
</Directory>
<Directory /var/www/www2/ftp>
Umask 022 022
AllowOverwrite off
<Limit MKD STOR DELE XMKD RNEF RNTO RMD XRMD>
DenyAll
</Limit>
ale mam jeszcze jeden problem, co prawda mogę się zalogować do ftp ale nie widzę i nie mogę skopiować tam danych. Używam TC i w oknie FTP pokazuje mi się pusta strona, dlaczego?
PROFTPD - konfiguracja więcej niż 2 katalogów
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: PROFTPD - konfiguracja więcej niż 2 katalogów
Jeżeli te katalogi są domowymi katalogami użytkowników ftp1 i ftp2 to można zrobić prościej.
W pliku konfiguracyjnym można dodać:
DefaultRoot ~
Co spowoduje "uwięzienie" użytkownika w jego katalogu domowym.
Co do problemu z "pustą stroną" to pewnie użytkownicy ftp nie mają dostępu do tych katalogów. Spróbuj sprawdzić właściciela, grupę i uprawnienia do tych katalogów (ls -l).
Pozdrawiam
W pliku konfiguracyjnym można dodać:
DefaultRoot ~
Co spowoduje "uwięzienie" użytkownika w jego katalogu domowym.
Co do problemu z "pustą stroną" to pewnie użytkownicy ftp nie mają dostępu do tych katalogów. Spróbuj sprawdzić właściciela, grupę i uprawnienia do tych katalogów (ls -l).
Pozdrawiam