zdaje sobie sprawę, że temat już się pojawiał i że te karty nie chcą działać z linuxem... ale (podobno) są ludzie którzy je poinstalowali i im działają... Tak więc pełen wiary, że i ja to potrafię usiadłem nad:
"zanim napiszesz o problemach wifi" viewtopic.php?t=79969
b43xx viewtopic.php?t=94932
jak to nie wyszło, szukałem dalej o fwcutter'rze, trafiłem na ndiswrapper'a i tego męczyłem z róznymi sterownikami (jakies do b43xx, ze strony http://sourceforge.net/apps/mediawiki/n ... php/List#B gdzie piszą, że dla tego modelu to działa) i nic...
Kod: Zaznacz cały
02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Sterowniki jakie miałem: b43 (chyba standardowy i poprawiony), b43legacy, ndiswrapper z bcmwl5a.inf, bcmwl6.inf i pewnie po drodze byly jakies jeszcze.
I teraz tak: kartę widać tylko na b43, ciężko mi stwierdzić czy jest to wersja z repozytoriów, sciągnięta z internetu czy skąd, bynajmniej na tej nie powinno dzialac, a w sumie tylko na tej coś widać... Network Administration Tool (ta standardowa ikonka obok zegara) niby widziała sieć, ale nie chciała się z nią połączyć i rmmod/modprobe, ifconfig wlan0 up, przycisk funkcyjny, iwconfig wlan0 essid nazwa, dhcpcd, ani nic innego na to nie pomagało...
aż w końcu pisząc tego posta wpadłem na pomysł, by wyłączyć roaming i włączyć statyczny... działa do restartu, po restarcie by się połączyć trzeba znowu włączyć roaming, a potem go wyłączyć, by to zadziałało.
Moje pytanie... Co takiego robi ten network manager podczas włączania i wyłączania roamingu/static ip? Albo raczej jak się tego dowiedzieć? Bo nie jest to wygodne wpisywać od nowa ustawienia za każdym razem...
No i drugie, nawet istotniejsze: jak dowiedzieć się czegoś więcej o tym b43 które jest u mnie zainstalowane? Bo gdybym chciał reinstalować (a na pewno będę chciał) to nie mam pojęcia skąd to zainstalowałem... w /lib/firmware/ mam b43, b43legacy i jakieś powysypywane od b43xx, ale czy to jedyne miejsce gdzie siedzą?
ps. jestem laikiem, proszę możliwie "po Polsku"

edit: po kombinacjach z blacklistą i ładowanymi modułami udało się rozwiązać pierwszy problem